VOYTEX: já jsem první, kdo přišel s jasným příkladem, co NASA v 60tých letech utajovala (resp. svévolně zašuměla) a proč, a taky jsem to uvedl jako příklad toho, kdy data v původním rozlišení nesmazala a po letech zveřejnila. Možná to někdy později udělala jinak, to nevím. Ale podsouváš lidem věci, které netvrdí, abys vyprávěl nějaký příběh, který jak tady zaznělo, _tady_ nikoho nezajímá. Možná je to taky zajímavý příběh, ale diskutujeme to, co se ví a to co se neutajuje a toho taky není málo a není to nezajímavé.
KAERO: copak o to, supravodiče za pokojové teploty jsou zajímavá věc, a představa, že nějaký důležitý princip pořád přehlížíme, se mi líbí (a to, že to může být, dokazuje v matematice např. aperiodic monotile - fascinující objev, který kupodivu neudělal sir Roger Penrose, ale dožil se ho, což je taky zajímavé). Konspiračním teoretikům by ale někdo měl vysvětlit, že přírodní zákony fakt nestojí na patentech. Pokud něco může být objeveno, taky to bude objeveno. Patenty jsou jen hra o to, kdo na tom objevu případně bude mít právo vydělávat... jenže naprostá většina patentů je typu "pokud tohle někdo objeví, je to náš nápad", ale ta utajovaná část obsahu patentu přitom nemusí obsahovat nic důležitého. Je to vlastně hra, která má úplně inverzní smysl, než skutečná věda, ty patenty...