• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: To je de facto jeden z hlavních problémů hybridů - jak dostat okysličovadlo efektivně a v délce motoru rovnoměrné skrz tu vrstvu hořících plynů až k povrchu palivového zrna. V důsledku není vůbec jednoduché dosáhnout u hybridů slušných rychlostí hoření a tím i tahu. Poslední dobou to větší hybridy řeší hlavně palivy, co mají nižší teploty tání (vč. vosků), ale to zas komplikuje dynamiku plynů u povrchu zrna (vrstva kapaliny a aerosolu) i mechanickou stabilitu zrna.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SEJDA: napiš do Gilmour Space :)

Na web toho zas tak moc nedávají, je tam k nalezení jen video z jednoho testu na standu:

Sirius Hybrid Engine Qualification Test
    https://www.youtube.com/watch?v=5vyhef00ebY

Ale principiálně to bude podobné jako RocketMotorTwo, se kterým létal Branson (Virgin Galactic). Má (měl?) také tuhé palivo a kapalné okysličovadlo, byť tam to je oxid dusný a ne peroxid vodíku. Tam sice nákres vnitřku taky není, jen pár fotek motoru, ale základní schéma/princip vychází z tohodle:

O těch hybridních motorech si můžeš víc přečíst na

Hybrid-propellant rocket - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid-propellant_rocket
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    STARE_CASY: ja chci videt schema, jak do tech tuhych polymeru vstrikuji to okyslycovadlo ..
    napadl mne vtip: pokud F9 lita na "oleje" (petrOleje) Eris lita na smulu (pryskyrice)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SEJDA: reguluješ okysličovadlem
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    STARE_CASY: tak to je hybrid na druhou .. tuhe palivo a el. cerpadlo okyslicovadla. Asi ten tuhy polymer trosku znemozni regulaci tahu.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ATOMIKS: protože do pevného paliva (3D tištěný polymer) vhánějí zmíněnými elektrickými turbočerpadly peroxid vodíku jako okysličovadlo. Bez něj to nehoří. A jakmile se přerušil tok okysličovadla, tak palivo dohořelo a samo o sobě nebouchá. Peroxid (a oni určitě používají vysokou koncentraci) je mrcha nebezpečná, při vysoké teplotě se rychle odpařuje a pak má tendenci dělat kaboom, ale je toho prostě míň, tak bych řekl, že proto ta kultivovaná destrukce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ATOMIKS: asi fakt proto, že motory jsou hybridní. pevné palivo asi fakt nemůže explodovat všechno najednou...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ARCHIMEDES: mě zas překvapuje, že nedošlo ke kaboom, ale jen k hoření paliva
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    je to tedy 3 stupnova raketa Eris, 1. stupen ma 4 motory Sirius udajne maji mit tah az 115 kN. Raketa hmotnost 30 tun, nosnost 300kg.
    Motory Sirius jsou hybridni .. asi jako motory na Electronu = elektricke turbocerpadla.

Takze teoreticky to na 3 motory "dat" mohla .. tedy alespon o hodne vyse.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Mně to naopak přijde jako ukázka dobré rovnováhy mezi komplexitou mnoha motorů a výhod "engine-out capability". Motor selhal v nejhorší možný moment, když je raketa nejtěžší, ale ta i přesto dokázala stoupat a vyklidit rampu. Byla to havárie, ale velmi kultivovaná.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: old school design je mit malo motoru, ktere nezvladnou kompenzovat vypadek jednoho z nich.
    Ja vim, ze prvni starty nebyvalji uspesne, premyslim o uspesne rakete, kdyz ma 3 uspechy z prvnich 7 startu, pokud na tolik startu maji penize.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: Co? Dyt to byl prvni start prvni orbitalni rakety te firmy. Falcon 1 letel na orbitu az na potreti. Falcon 1 mel navic jen jeden motor, tenhle ma tri. Vubec nechapu proc to srovnavas s 2x vetsim Falconem 9 a proc old school design.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: miluju tyto neuspesne starty "do boku".
    Jeden motor nefunkcni, 3 zbyvajici nezvladly kompenzovat = takovy old school design. Proto jsou F9 a Electron bezkonkurencni.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Bowen Orbital:
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    DZODZO: to si uvedomuju
    vidim to jako stellaris co se feelingu tyce
    ja delam niche hry, nastesti scifi nerdu je dost a dost
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    XCHAOS: to je zrovna mega jednoduse resitelnej problem, protoze v mnoha rts muzes speedupnout cas a hra se sama pauzne ve chvili kdy dojde k nejakymu eventu
    ale dyztak posta, tohle uz je tady hrube offtopic
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: psal jsem mesicu/let, ale uz jsme se dohodli na mesicich.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: měsíců nebo let?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: ne, rozvoj nebyl financovany vyhradne zakazkou pro NASA, ale jejich finance to postouchly, o par mesicu jak jsem psal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: já jsem úplně neřekl tohle... spíš že tehdy se ten rozvoj financoval skrz zakázku NASA, což byly státní peníze, dnes pokračuje hodně jinak, spíše skrze spekulativní investice.

Ale snad jsme se konečně shodli na tom, co jsem chtěl napsat a samotného mi překvapilo, že samotný vynález spadá už do 50tých let. Tak hlavně, že jsme se dohodli (?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam