• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Mně to naopak přijde jako ukázka dobré rovnováhy mezi komplexitou mnoha motorů a výhod "engine-out capability". Motor selhal v nejhorší možný moment, když je raketa nejtěžší, ale ta i přesto dokázala stoupat a vyklidit rampu. Byla to havárie, ale velmi kultivovaná.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: old school design je mit malo motoru, ktere nezvladnou kompenzovat vypadek jednoho z nich.
    Ja vim, ze prvni starty nebyvalji uspesne, premyslim o uspesne rakete, kdyz ma 3 uspechy z prvnich 7 startu, pokud na tolik startu maji penize.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: Co? Dyt to byl prvni start prvni orbitalni rakety te firmy. Falcon 1 letel na orbitu az na potreti. Falcon 1 mel navic jen jeden motor, tenhle ma tri. Vubec nechapu proc to srovnavas s 2x vetsim Falconem 9 a proc old school design.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: miluju tyto neuspesne starty "do boku".
    Jeden motor nefunkcni, 3 zbyvajici nezvladly kompenzovat = takovy old school design. Proto jsou F9 a Electron bezkonkurencni.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Bowen Orbital:
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    DZODZO: to si uvedomuju
    vidim to jako stellaris co se feelingu tyce
    ja delam niche hry, nastesti scifi nerdu je dost a dost
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    XCHAOS: to je zrovna mega jednoduse resitelnej problem, protoze v mnoha rts muzes speedupnout cas a hra se sama pauzne ve chvili kdy dojde k nejakymu eventu
    ale dyztak posta, tohle uz je tady hrube offtopic
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: psal jsem mesicu/let, ale uz jsme se dohodli na mesicich.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: měsíců nebo let?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: ne, rozvoj nebyl financovany vyhradne zakazkou pro NASA, ale jejich finance to postouchly, o par mesicu jak jsem psal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: já jsem úplně neřekl tohle... spíš že tehdy se ten rozvoj financoval skrz zakázku NASA, což byly státní peníze, dnes pokračuje hodně jinak, spíše skrze spekulativní investice.

Ale snad jsme se konečně shodli na tom, co jsem chtěl napsat a samotného mi překvapilo, že samotný vynález spadá už do 50tých let. Tak hlavně, že jsme se dohodli (?)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: krasne to tam pisou: "NASA's Apollo Guidance Computer (AGC) was the largest user of ICs through 1965."
    Tedy behem nekolika mesicu byla NASA nejvetsim koncovym zakaznikem. Klidne si to muzeme predstavovat, ze nekolik mesicu tovarny produkovaly integrovane obvody jenom pro NASA.
    V tom by tvoje paralela, ze AI ma podobne naroky, mohla byt pravdiva. xAI nakupuje produkci N200 serveru, ktere muzou predstavovat nekolikarocni produkci techto serveru.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    China Technology News: Chinese scientist details first planned Mars sample-return mission Tianwen-3
    https://www.technologynewschina.com/2025/07/chinese-scientist-details-first-planned.html
    Tianwen-3 will not carry a Mars rover. Instead, it will use a drone to collect samples from locations within several hundred meters of the landing site
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Asi je zde zase ten ošemetný problém, jestli se bavíme o elektronice, nebo o počítačích....
    Reddit - The heart of the internet
    https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/15gxxp4/was_the_first_ic_integrated_circuit_radio_a/
    In 1966 the Apollo Guidance Computer, the first computer ever built whose operation was based entirely on silicon integrated circuits, was completed

Taky asi bude nuance, jestli nám jde jen o součástky s vyšší integrací (prostě integrované obvody) a nebo o jednočipové procesory.

Faktem ale je, že přesně identifikovat, kdy nastala ta revoluce v miniaturizaci, je asi složité. Řídící počítač Gemini vážil 27 kg, řídící počítač Apolla 32 kg :-) (v lunárním modulu byla jeho identická kopie). (zdroj: wikipedie) Možná jsme teda narazili na situaci, kdy informace všeobecně popularizované na wiki a googlem nejsou úplně přesné. Nicméně, to tvrzení, že protože NASA byla hlavním odběratelem integrovaných obvodů začátkem 60tých let se to odvětví rozvíjelo za peníze NASA (a tedy za peníze programu Apollo) asi zpochybnit nelze...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no dobře, i USAF:
    https://www.computerhistory.org/siliconengine/aerospace-systems-are-first-the-applications-for-ics-in-computers/
    (ok, opisovat z první stránky výsledku Googlu je možná trapnější, než sem pasírovat odpovědi AI, uznávám :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: to bys neveril, mosfety: 1959 Bell Labs vynalezeny, 1964 uvedeny integrovany obvod: 20 bitovy shift register od GMe .. a vsechny je vykoupila NASA /sarcasm off
    KAERO
    KAERO --- ---
    Ja tam nikde NASA nevidim. Vidite tam nekde NASA? Ja tam vidim armadu (letectvi, jak pise SEJDA), a zakaznicky sektor. Podotykam ze to byl clanek na webu Texas Instruments, ti o tomhle tematu 'shodou okolnosti' vi docela dost...

"Kilby had made a big breakthrough. But while the U.S. Air Force showed some interest in TI's integrated circuit, industry reacted skeptically. Indeed the IC and its relative merits "provided much of the entertainment at major technical meetings over the next few years," Kilby wrote.

The integrated circuit first won a place in the military market through programs such as the first computer using silicon chips for the Air Force in 1961 and the Minuteman Missile in 1962. Recognizing the need for a "demonstration product" to speed widespread use of the IC, Patrick E. Haggerty, former TI Chairman, challenged Kilby to design a calculator as powerful as the large, electro-mechanical desktop models of the day, but small enough to fit in a coat pocket. The resulting electronic hand-held calculator, of which Kilby is a co-inventor, successfully commercialized the integrated circuit."

The Chip That Jack Built Changed the World
    https://web.archive.org/web/20000418135808/http://www.ti.com/corp/docs/kilbyctr/jackbuilt.shtml
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TRANCEWARP: tam len potom pozor na to, aby z toho bol vo vysledku nejaky zabavny gameplay, lebo ked to spravis moc realisticke, tak sa ochudobnis o hracsku zakladnu, kedze to bude bavit iba par ultranerdov
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: Viděl. Můžeš mi říct rok nebo aspoň desetiletí, od kdy se vyrábí? a od kdy je je dostupný u nás? Ty jo, fakt je občas lepší přímočarý troll, který mi aspoň vysvětlí, v čem jsem přesně debil, což je nakonec pro mě užitečné, než diskuze s tebou, kdy vysvětlit ti, že mluvíme každý o něčem jiném, je nadlidský úkol :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: a ja myslel, ze o elektronice neco tusis. Integrovany obvod s dvema MOSFETama jsi nikdy nevidel? ;) Dodnes se vyrabi integrovane obvody od 1 az 20 miliard tranzistoru. Mikropocitace jsou spicka ledovce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam