KAERO: já argumentuju příkladem z telekomunikací, kdy jsem kdysi čelil situaci, kdy si někdo z nájemníků v SVJ napíchl elektřinu pro router sousedské sítě, SVJ s tím šlo na policii a já musel podávat vysvětlení, protože jsem byl ten, kdo za ten Internet vystavoval faktury, i když jsem v tom domě v životě nebyl :-) teleprezence vytváří i možnost spáchat vzdáleně trestný čin, podle všeho :-)
Otázka přeprodeje služeb je samozřejmě zajímavá, z hlediska dnešní regulace by mi zajímalo, jak ČD řeší třeba data retention - jako že policie se obrátí na operátora, kdo že to hackoval z nějaké IP adresy a operátor prohlásí "hmm, to byla SIM karta, kterou mají ČD pro připojení svých vlaků". Evidentně, šikana se vždy selektivně týká jen někoho...
Ta konstrukce, kdy pravděpodobně subjekt, který bude fakturovat Starlink, nebude přímo SpaceX, prohlásí, že za kosmické smetí zodpovídá SpaceX a to bude too big to fail firma, takže prohlásí, že aby mohla satelity uklízet, tak na to potřebuje nějaké státní dotace, mi přijde dost pravděpodobná.
Obecně, nesrat si do vlastního hnízda je základní biologický instinkt minimálně u savců a tendenci k úklidu mají i potomci dinosaurů (ptáci). Korporace bohužel ještě nejsou v evoluci tak daleko jako savci a spoléhají na to, že se kolem nic vytvoří nějaký ekosystém hovniválů. Základ je uvědomit si, že korporace jsou zatím hrozně hloupí tvorové, kteří neplánují moc dopředu... lidstvo v nich vidí spasitele, ale jsou to spíš taková hyperaktivní plíseň s nožičkama, která najde cokoliv, co se dá sežrat a sežere to a odpadem zasere důkladně všechno.