• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: ano. Já jsem to nemyslel úplně zle; ale prostě zejména třeba popularizátoři vědy rádi vytváří dojem, že vše je vlastně jasné a zbývá dořešit několik dílčích detailů a hlavně sehnat spoustu peněz a prostě jen něco postavit. Asi bych to nerad zabíhal do nějakých offtopiců ohledně těhle filosofických věcí, některé to samozřejmě přitahuje a jiní se tomu chtějí z pochopitelných důvodů vyhnout a řešit jen ty praktické aplikace (v podstatě technologii... třeba kosmonautiku, že ...)

Jinak samozřejmě, že samovolný rozpad je taky jaderná reakce, to jsem taky měl pocit. A současně, že v chemii nejsou žádné reakce jedné izolované molekuly "samovolné", s nějakým tím poločasem, ale že vždy ta molekula potřebuje nějaký podnět, ať už je to srážka s jinou molekulou či vibrace (v podstatě teplo), nebo absorbce záření, nebo tak. Tady se docela rád nechám opravit, když se mýlím (ostatně já se vždy rád nechám opravit, akorát to občas vypadá jako nekompatibilní smysl pro humor, no)

K tomu poločasu: no abych se snažil pochopit ty výpočty, si fakt netroufám, ale jsou tam nějaká "magická čísla" protonů a neutronů... asi kdo pochopí, proč nemůže existovat izotop 8Be, tak je na dobré cestě pochopit něco dalšího, že jo :-) https://en.wikipedia.org/wiki/Beryllium#Isotopes_and_nucleosynthesis (zajímavost: kdyby byly 8Be stabilní, tak asi nebudeme ve vesmíru my, protože by vznikalo málo uhlíku...). Každopádně, určitá uspořádání jádra stabilní jsou a určitá ne, ale proč u těch nestabilních se to chová jako "poločas"... to mi zatím nikdo uspokojivě nevysvětlil (a jakákoliv teorie času a toho, jak je to emergentní kvantový jev apod. by tím možná měla začít...)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Celkem vtipne povidani o misi Artemis II:
    zlate hreby:
    Je to mene nez Apollo 8.
    Podoba se draze Apolla 13.

Návrat na Měsíc
    https://www.youtube.com/watch?v=47FpXrL6NH0
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: aforismy ;) jaka by to byla diskuze, kdyby sem jenom postoval Koudy clickbaity z ABC? :D
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: o pricinach toho, proc ten ktery izotop ma ten ktery polocas, se na wikipedii a podobnych jednoduchych zdrojich mlci, protoze to je kurevsky slozity problem z kvantove mechaniky s desitkami az stovkami castic, a je matematicky natolik obtizny, ze bez mnohaleteho studia problemu nejses schopen se v tom ani zorientovat.

Takze veda je nejchytrejsi na celem svete, protoze ti ostatni jsou natolik blbi, ze misto aby otevreli ucebnici kvantovky, tak radeji pisou radoby chytre aforismy na nyx.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: ty se prostě zamotáváš do toho, že jaderná reakce musí mít nějakou příčinu, jako chemická reakce. Ale máš tu věc se samovolnými reakcemi, tzn. poločasem rozpadu.

Tu ale máš nakonec i v chemii... některé molekuly se můžou samovolně rozpadat, třrba vlivem teploty nebo nějakého druhu záření, třeba UV. U rozpadu jader je tam jen ta pravděpodobnost, tedy poločas rozpadu. Ne nějaká jednoznačná kauzální příčina. O příčinách toho, proč ten který izotop má ten který poločas se zas tolik nemluví. Věda je totiž nejchytřejší na celém světě, čehož se dosahuje tím, že o věcech, o kterých moc nevíš, radši mlčíš ;-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: reakce je proste cokoliv, kde muzes napsat sipku, neco nalevo od sipky a neco napravo. Pocet nalevo a pocet napravo nehraje roli pri oznaceni zda to je reakce nebo neni.
    Treba rozpad s uvolnenim beta zareni je reakce zapsana takto:
    H -> He + e + v_e
    cisylka u H a He si laskavy ctenar doplni sam.
    Odprost se od nejakych predstav, a nechytej se slovickareni. Reakce <=> sipka v zapisu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: rozpad si nepredstavuji jako reakci. Ja jsem si vzdy predstavoval, ze se ty kulicky protonu a neutronu velmi pomalu presouvaji (nestabilita) az najde konfiguraci = vzajemnou polohu, takovou, ze se to rozpadne na 2 casti .. ty naznacujes, ze tam spolu reaguji kvantove objekty?
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: ale neodporuji. jaderny rozpad je taky reakce. jaderna reakce. jen proste nastava reakce mezi casticemi v jadre, a ne mezi dvema atomy.

SEJDA: fuze muze nastavat mezi deuteriem, triciem, heliem, sodikem, beryliem, borem a vlastne cimkoliv dalsim, a klidne mezi radioaktivnima vairantama tehoz. Klidne muzes provest fuzi dvou jader uranu, pokud mas dost energie a nevadi ti ze se to okamzite samovolne rozpadne. DT reakce je jen jedna z mnoha, ale ma vyhodu ze je snadnejsi nez jine a dostanes z ni spoustu energie. proto ji zkouseji v tokamacich.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JIMIQ: ja jsem si myslel, ze fuze je bez radioaktivnich izotopu, ale zda se, ze je vedle stabilniho deuteria potrebne i radioaktivni tricium.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SEJDA: fúze je taky jaderná ale není štěpná :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: tak dik. I kdyz si prvni dve vety odporuji, protoze prvni rika, ze jde o "reakci", prizemz "nuclear decay" neni reakce. tak odtud plyne i moje zmateni.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: ale ne.
    "Nuclear power is the use of nuclear reactions to produce electricity. Nuclear power can be obtained from nuclear fission, nuclear decay and nuclear fusion reactions. Presently, the vast majority of electricity from nuclear power is produced by nuclear fission of uranium and plutonium in nuclear power plants. Nuclear decay processes are used in niche applications such as radioisotope thermoelectric generators in some space probes such as Voyager 2.[1] "
    Nuclear power - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power#:~:text=Nuclear%20power%20can%20be%20obtained,plutonium%20in%20nuclear%20power%20plants.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: co je jaderny za pridavne jmeno? pro co? Pro jaderne elektrarny. Pro energii ulozenou v jadre, ziskatelnou stepnou reakci.
    Nuclear neni slovo pro samovolny, prirozeny rozpad nekterych izotopu, znamy jako radioaktivita = budici radiove vlny.

Nuclear power source je stepny zdroj energie, s kontrolovanou stepnou reakci = reaktor. Nuclear bomb = bomba s nekontrolovanou, retezovou stepnou reakci.
    Radioisotope thermal source je zdroj tepla a radiovych vln a to prirozenym rozpadem izotopu. Dirty bomb = bomba s radioaktivnimi izotopy, ktere TNT rozprasi do okoli.

Pokud jejich cilem nebylo zavadeni ale zobecneni (bombasticnost), tak meli napsat radioactive source. Ale tim by pritahli nezadanou pozornost ;)
    Z techto duvodu je to clickbait.

Dam otevrenou otazku, vzhledem k tomu, ze uz se to stalo podruhe, co jsem psal "clickbait". Jake portaly maji potrebu uchylovat se ke clickbaitovym titulkum?

Napriklad tady .. slovo "radionuklidovy"

Evropský radionuklidový zdroj pro kosmické aplikace už dodává elektřinu – Kosmonautix.cz
    https://kosmonautix.cz/2019/05/06/evropsky-radionuklidovy-zdroj-pro-kosmicke-aplikace-uz-dodava-elektrinu/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Je to izotopový, ne štěpný zdroj, ESA už léta říká, že nechce používat plutonium, ale americium, které má sice nižší výkon na jednotku hmotnosti, ale zase daleko delší poločas rozpadu, takže by mohlo umožnit opravdu dlouhé mise. Teď ho ale chtějí použít ve Stirlingově generátoru místo klasického RTG, což jim umožní vystačit si s 2 kg snad místo 10, nebo kola.

Na rover na Měsíci je ale takovéhohle zdroje skoro škoda... vzhledem k dlouhému poločasu rozpadu by byl výborný na nějakou misi do hlubokého kosmu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: "nuclear" neni stepny, ale jaderny. A radioisotopovy zdroj pod 'jaderny' spada.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: tak je to opacne, NASA prodluzuje dlouhodobe mise na 8 mesicu. A Rusi to uz doklepou az do konce? To uz neni ani 50 mesicu ;)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: clickbait. "nuclear" = stepny. V clanku je jen radioizotopovy zdroj americia, se ktetym ESA experimentuje uz roky rokouci, jako Kilopower.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ... ovšem cpát do družic na oběžné dráze mi nepřijde jako úplně nejšťastnější nápad
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Deep Space Energy Pockets €980K to Build European Space Nuclear Power
    https://payloadspace.com/deep-space-energy-pockets-e980k-to-build-european-space-nuclear-power/
    Hmm, lotyšský stirlingovy generátory poháněný americiem. Docela dobrý....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHAOS_RK: jo, má to rozebrané hodně dobře, to jsem přehlídl. Já to sem dal spíš proto, že další let H3 měl být s MMX, což je něco, kvůli čemu rakety sleduju víc, než kvůli navigačním družicím...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam