KAERO: no, viz legendární "poločas rozpadu protonu", ostatně: pokud nějaký je, tak je delší, než stáří vesmíru.
Hele, popularizace vědy, stylem, že elementární částice nakreslíš jako kuličky a občas vyhlásíš významně "vědci objevili" a přidáš v nějakém poměru velký třesk a černé díry... to samozřejmě dělá víc škody, než užitku. Akorát JWST teď přepisuje kosmologii docela šíleným tempem (což se čekalo), takže popularizátoři vědy jsou nějak zmateni, jak často mají ohlašovat zásadní průlomové objevy... a hlavně mě nebaví si to jen číst, mě baví se o tom s někým bavit (ne nutně v tomhle klubu)
Rovnice... no budiž. Ale musíš doplnit intuitivní chápání. Například mi tady na NYXu někdo hezky vysvětlil, proč je u vzorce pro odpor vzduchu to v^2 ... a je to fakt intuitivní: přece E=1/2mv2 a vzduch o hmotnosti m ti přece musí uhnout z cesty minimálně tou rychlostí, kterou jedeš :-) A ne, nějak mi to nenapadlo, prvního. Jako takhle by se mělo vysvětlovat všechno. Třeba i to E=mc^2 (vlnoplocha šířící se z bodového zdroje bude za jednotku času větší c^2-krát.... ehm, nebo je to jinak? :-)