KAERO: ano. Já jsem to nemyslel úplně zle; ale prostě zejména třeba popularizátoři vědy rádi vytváří dojem, že vše je vlastně jasné a zbývá dořešit několik dílčích detailů a hlavně sehnat spoustu peněz a prostě jen něco postavit. Asi bych to nerad zabíhal do nějakých offtopiců ohledně těhle filosofických věcí, některé to samozřejmě přitahuje a jiní se tomu chtějí z pochopitelných důvodů vyhnout a řešit jen ty praktické aplikace (v podstatě technologii... třeba kosmonautiku, že ...)
Jinak samozřejmě, že samovolný rozpad je taky jaderná reakce, to jsem taky měl pocit. A současně, že v chemii nejsou žádné reakce jedné izolované molekuly "samovolné", s nějakým tím poločasem, ale že vždy ta molekula potřebuje nějaký podnět, ať už je to srážka s jinou molekulou či vibrace (v podstatě teplo), nebo absorbce záření, nebo tak. Tady se docela rád nechám opravit, když se mýlím (ostatně já se vždy rád nechám opravit, akorát to občas vypadá jako nekompatibilní smysl pro humor, no)
K tomu poločasu: no abych se snažil pochopit ty výpočty, si fakt netroufám, ale jsou tam nějaká "magická čísla" protonů a neutronů... asi kdo pochopí, proč nemůže existovat izotop 8Be, tak je na dobré cestě pochopit něco dalšího, že jo :-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Beryllium#Isotopes_and_nucleosynthesis (zajímavost: kdyby byly 8Be stabilní, tak asi nebudeme ve vesmíru my, protože by vznikalo málo uhlíku...). Každopádně, určitá uspořádání jádra stabilní jsou a určitá ne, ale proč u těch nestabilních se to chová jako "poločas"... to mi zatím nikdo uspokojivě nevysvětlil (a jakákoliv teorie času a toho, jak je to emergentní kvantový jev apod. by tím možná měla začít...)