• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ESA - European Space Agency 4h ·😎 OK this is cool. The first time humans have seen the whole Mare Orientale on the far side of the Moon with their own eyes. Usually hidden from our view on Earth, even Apollo astronauts didn't see it completely because of their orbit and illumination conditions (Apollo 17 only caught a partial glimpse lit by 'Earthshine'). #SpaceHistory
    ESA - Evropská kosmická agentura 4h ·😎 OK, to je skvělé. Poprvé lidé na vlastní oči spatřili celé Mare Orientale na odvrácené straně Měsíce. Na Zemi je to obvykle skryté, ale ani astronauti Apolla ho kvůli své oběžné dráze a světelným podmínkám neviděli úplně (Apollo 17 zahlédlo jen částečný záblesk osvětlený „Zemským svitem“). #VesmírnáHistorie

NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    DOKIS: tady je video z testu launch escape systému
    Artemis Launch
    https://youtu.be/GCvpHetRx5k?is=H2ZdYqk2RA0yb40h
    KAERO
    KAERO --- ---
    DOKIS: aha, ted to dava smysl. hlavni zachranne motory dohori, proto potrebuji dalsi. dik.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    DOKIS: Sorry, jeste zdroj: https://www.nasa.gov/reference/spacecraft-components/#hds-sidebar-nav-1

In the case of an emergency, the three solid rocket motors work together to propel the astronauts inside Orion’s crew module to safety: the abort motor pulls the crew module away from the launch vehicle; the attitude control motor steers and orients the capsule; then the jettison motor ignites to separate the LAS from the crew module prior to parachute deployment.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KAERO: Ono by to treba i slo, i kdyz pak by bylo potreba uvazovat nad riditelnosti v situaci, kdy extremne silne (ale na kratky cas) motory tahnou jen relativne lehkou vezicku.

Nebo muzeme vychazet z toho, ze ty "male" motory jsou tam tak jako tak potreba, protoze se pouzivaji na to, aby odnesli vezicku bokem, nez Orion otevre padaky. Takze kdyz uz tam tak jako tak musi byt, tak proc je nepouzit. ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: no ok, prolétali tím stínem jen krátce.
    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: nejde... jake razy? pri odhozeni stitu jsou vsechny kotvy uvolnene, ke kabine stit uz neni pripojeny. jo, je to akcelerace jaxvina, ale stit je na to delany aby prenesl silu na cely orion. zbytkove teplo by mohl byt problem, ale orion je ve stinu toho stitu. furt tam nevidim primy duvod proc by to neslo.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jak to pocitas? Mne vyslo 50, 51, 47 a 50, ok nekdo ma narozeniny az 30.4. a v listopadu, ale stejne to je imo vic nez 47 prumer
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Koukám že průměrný věk astronautů Artemis 2 je 47 let, to jsem docela nečekal. Čekal jsem spíše nějaké mladé. Armstrongovi bylo 38 na Měsíci.
    Podle videa to rozhodně nevypadá, že by byli skoro o dekádu starší, než jsem já :)

TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: prosim tě otevři si to v té appce a nešpekuluj
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: já přemýšlím nad tvarem té dráhy, že takhle rychle profrčeli ze stínu do světla. Přeci jen to musí být elipsa jak hrom, i když protáhlá...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    CHIX: říká se tomu Overview Effect - efekt nadhledu - „existenciální úžas při pohledu na celou Zemi z vesmíru“
    Overview effect - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Overview_effect
    CHIX
    CHIX --- ---
    TOXICMAN: přemýšlí jestli vypnul elektriku než odjel z chaty :o)

By mě zajímalo co se jim honí hlavou když vidí takto zemekoluli
    - když jsem b l na lodi a kolem sama voda a pevnina nikde tak jsem si říkal když to klekne tak nás to "někam" odnese ALE co tihle lidé...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KAERO: to přece nejde, odhození je uplně jiná disciplína než skutečný abort
    abort motory mají obří tah a je to akcelerace jako blázen, skutečně nechceš řešit zbytečné teplo, rázy, možnost poškození atd
    jettison motory jsou dimenzované jenom na odstranění bez crew module
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Through the Cupola: Sophie Adenot photographs the Solar Array Wings, Image Credit: European Space Agency - ESA

KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: tak a ted mi vrta hlavou proc se pro odhozeni krytu nepouzivaji motory a trysky zachranneho systemu, ale maji tam dalsi motorky.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Hello World, Image Credit: NASA, Reid Wiseman, Artemis II

TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    zmrd
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam