• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: nejde... jake razy? pri odhozeni stitu jsou vsechny kotvy uvolnene, ke kabine stit uz neni pripojeny. jo, je to akcelerace jaxvina, ale stit je na to delany aby prenesl silu na cely orion. zbytkove teplo by mohl byt problem, ale orion je ve stinu toho stitu. furt tam nevidim primy duvod proc by to neslo.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KAERO: to přece nejde, odhození je uplně jiná disciplína než skutečný abort
    abort motory mají obří tah a je to akcelerace jako blázen, skutečně nechceš řešit zbytečné teplo, rázy, možnost poškození atd
    jettison motory jsou dimenzované jenom na odstranění bez crew module
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Through the Cupola: Sophie Adenot photographs the Solar Array Wings, Image Credit: European Space Agency - ESA

KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: tak a ted mi vrta hlavou proc se pro odhozeni krytu nepouzivaji motory a trysky zachranneho systemu, ale maji tam dalsi motorky.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Hello World, Image Credit: NASA, Reid Wiseman, Artemis II

TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    zmrd
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: v rychlosti proloženo ... to cca odpovídá

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    STRACENA: spíš bych řekl Venuše
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    TOXICMAN: A ta "hvězda" na pěti hodinách... Není to spíš planeta? Nemohl by to být Jupiter?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @NASASpaceflight
    Artemis II: No OTC-1 burn required, and will be cancelled from the timeline. That's a sign the previous burns have been super accurate with no corrections required.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: podle simulace co jsem si udělal v Eyes on the Solar System to bylo kolem 67 minut
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: klidně ověřuj, já se rád dozvím, pokud se mýlím. Jenom nechápu, proč to bereš tak osobně, jako že já jsem zdroj všeho zla a dezinfa a tak. Mám rád spekulace, ale snažím se je odlišovat od fakt a k faktům je dobré mít zdroj.

Jinak na nástěnce chybí jeden výborný oldschool zdroj: http://astronautix.com/
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Po záchodu řeší Artemis II další velký problém
    Astronaut na Artemis II má problémy s Outlookem - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/astronaut-na-artemis-ii-ma-problemy-s-outlookem/
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: ech. opet - vzdycky kdyz od tebe ctu, tam tomu priradim pravdepodobnostni hodnotu 50 %, a pak si to radeji dohledam. fakta a domnenky se nesmi michat.

Ten planek cinskeho letu je moc pekny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: tak mi napadlo, jak dlouho se asi Integrity bude nacházet v tom stínu Země? Solární panely tam asi moc nedávaj... normálně letí na nízké dráze přes noční stranu ISS nejvýše asi 45 minut, ale tady na té dráze se už vzhledem ke spojnici Země-Slunce pohybují poměrně pomalu. No, startovali za úplňku a v momentě obletu už Měsíc v úplňku nebude, takže z toho stínu vyletět musej, ale stejně by mi zajímalo, jak dlouho v něm byli.

V Apolle 13 nějak cestou domů šíleně vymrzli, a řekl bych, že to mohlo být právě tím, že vletěli na neplánované dráze do stínu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Myslím, že jsme se právě dobrali k podstatnému detailu v bezpečnosti mezi Apollem a Artemis: normálně fungující Apollo by bylo (po odhození lunárního modulu, samozřejmě) teoreticky schopné během letu "otočit" a spěchat domů; akorát Apollo 13 nemohlo, protože o servisní modul přišlo.

Ok, teda konkrétně by to fungovalo do 90 minut po TLI, což je zase relativně dost nanic, protože proč by se nečekaný problém objevil zrovna v první hodině a půl, že ...
    https://ntrs.nasa.gov/api/citations/19720017278/downloads/19720017278.pdf

Orion tuhle schopnost nemá, minimálně při téhle misi, když provádí TLI vlastním motorem... a musí prostě za všech okolností absolvovat tu trajektorii celou, Zbylé delta-V nejspíš stačí jen na mírné korekce.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    nějaká zřejmě vibecoded timeline, ale pro orientaci super

Artemis II Mission Timeline
    https://charbonzickpean.com/artemis2mission.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam