• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: uz puvodni orbita byla potencialne nestabilni: 154 x 494 km at a 36.1-degree inclination. Konecna orbita mela byt okolo 700 km
    Pripada mi divne, ze by NG neudelal svoji praci, spise mi to pripada, jako ze se v SpaceMobile precpocitali, nebo ze doslo k separaci prilis pozde, nebo ze nabehnuti satelitu trvalo prilis dlouho, ale hlavni je, ze to zaplati pojistka ..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    During the New Glenn 3 mission, BlueBird 7 was placed into a lower than planned orbit by the upper stage of the launch vehicle. While the satellite separated from the launch vehicle and powered on, the altitude is too low to sustain operations with its on-board thruster technology and will de-orbited.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: ehm, nevím, já pustil ten stream a ten měl zřejmě zpoždění. Ovšem i start měl oproti původně ohlášenému zpoždění, aspoň jsem ten pocit dostal. Na Mastodonu jsem viděl zprávu o úspěšném přistání ve chvíli, kdy na mém streamu ještě letěli, takže nějaké zpoždění jsem měl určitě. Tak se omlouvám, zmatení nebylo záměrné.

To přivaření mi taky zajímá, na videu je jen pár sekund po přistání a tam to z toho patrný není, tak leda důkladnější video.
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: he? To je nejaka deformace casoprostoru? Jsi tu napsal ze poleti, nedival jsem se kdy jsi to napsal, rovnou jsem vlezl na web blue origin, tam vidim prenos z ng-3, zkouknu start i pristani, nevidel jsem jestli privarili nohy k palube, tak tady na nyx napisu dotaz a ty mi napises ze teprv poleti. Tak jsem fakt zmaten... ??? Koukam na zaznam znova a asi je to fakt ten start co jsem videl.
    Wiki pise ze NG-3 letela April 19, 2026 11:25 UTC, coz je 13:25 naseho casu, ne? Ty jsi psal v 15:57 ze teprve poleti za 5 minut. Na webu blue origin pisou ze startovni okno bylo 10:45 – 12:45 UTC, takze nejpozdeji 14:45 naseho casu, takze 14:55 uz musel 1. stupen byt na lodi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    New Glenn launch and landing, 19 April 2026
    https://www.youtube.com/watch?v=9058shywgw8
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    elegance sama, prenos se zasekl, kdyz booster "visel" vedle lodi ..
    booster mel nove motory ale hmotnoste urcite vice reused jak new.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak jim to asi letí... hmm, kosmické závody dvou oligarchů mezi sebou a ještě s čínskou vládou. Hmm.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: poletěj za 5 minut, uvidíme...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: zase privarily nohy boosteru k pristavaci plosine patronama nebo uz maji neco lepsiho?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Live Coverage: Third flight of Blue Origin’s New Glenn rocket to feature 1st reuse of booster – Spaceflight Now
    https://spaceflightnow.com/2026/04/19/third-flight-of-blue-origins-new-glenn-rocket-to-feature-1st-reuse-of-booster/
    vypadá to, že New Glenn poletí asi za hodinu
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ať je dělají z mycelia. rë akkütlix!
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Japonci zkoušeli udělat udělat pidi satelit ze dřeva :-D Třeba by se místo hliníku dala použít překližka :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: tak zahazování horních stupňů v tomhle množství taky nic hezkýho, škoda niobu.

Já té vícenásobné použitelnosti tleskal, než mi došlo, že znásobení počtu startů taky žádná velká ekologie nebude...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: starlinky jsou na litium bohatsi nez horni stupen, ale zase horni stupen bude o hodne vice hliniku, hmotnostne to vychazi 17:3 tun
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: o to víc hliníku pak ale uvolní obrovské množství Starlinků, až budou zanikat...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: skoro z toho citim ten smutek za tim, ze Starhip jenom prosvisti a zadne litium neuvolni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://www.space.com/space-exploration/artemis/artemis-2-and-tiangong-space-station-astronauts-set-record-for-farthest-distance-between-humans
    On April 6, as Integrity flew around the moon's far side, it got a maximum of 260,754 miles (419,643 kilometers) from Tiangong, according to McDowell. The max Integrity-to-ISS distance, meanwhile, was 260,715.5 miles (419,581 km).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Study Confirms: Reentering SpaceX Rockets Are Peppering the Upper Atmosphere With Metal Pollution
    https://gizmodo.com/study-confirms-reentering-spacex-rockets-are-peppering-the-upper-atmosphere-with-metal-pollution-2000723932
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: inak som to sem dala preto, ze je krasne vidiet, aky je orion vlastne velky. clovek mechape, ako sa do toho sojuzu 3 ludia vlastne zmestia, aj ked len na kratku dobu.
    no a potom to porovnanie: tichy ocean a kazasska step. nechce sa verit, ze casovo je to od seba 6 rokov. a to nielen kvoli tym kocovnikom na konoch. a pobavilo, ako nechali kochovu odnasat tymi zenami z nasa:)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MEANKITTY11: aha, ted uz ti rozumim, diky. Slysel jsem to na kanalu NasaSpaceFlight, ale znova si na to dam pozor.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    SEJDA: v 3:12 XAJA: jasně slyšet christina "cook", google výslovnost potvrzuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam