• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: NASA uz xEMU predala soukromnikum a ti ted delaji vyvoj. Vyvyji to Axiom Space, budouci rok budou testy na ISS/LEO.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: Přistání předvede Čína, a troufám si říct, že bezpilotní test daj do konce Trumpova volebního období (nepilotovaný oblet možná ještě letos, určitě pak příští rok). NASA naopak do roku 2030 možná nebude mít k dispozici ani skafandry... (které chtěli testovat příští rok při redefinované Artemis III... tak uvidíme....)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NASA Shuts Off Instrument on Voyager 1 to Keep Spacecraft Operating - NASA Science
    https://science.nasa.gov/blogs/voyager/2026/04/17/nasa-shuts-off-instrument-on-voyager-1-to-keep-spacecraft-operating/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: ja se tesim na pristavani na Mesici, to teprve shoot off.

O poslednim neuspechu BO:NG stale nemame dost informaci, takze tomu neprikladam vubec zadnou vahu, podle mne si zakaznik vybral zle parametry drahy pro jeho misi, ale hodi se na to nedostatecny vykon rakety. Whatever. Mozna jim BO slibila prilis uzky koridor, a ni si tak vybrali neralne "best of".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no jo, tak aby si byl v něčem perfektní, musíš trénovat. A Blue Origin má za sebou sice spoustu startů a přistání, ale ne moc navedení na přesnou oběžnou dráhu....
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: "boj proti F9" bych asi formuloval jinak, jako spise "boj o druhy stredni-tezky nosic". Protoze jako firma majici konstelaci / megakonstelaci chces mit X startu rocne (i kdyby 1 start za dva roky) a sazka na jeden nosic te muze prijit prilis draho.

Tedy spise jde o valku Neutron od Space Labs vs. Vulcan Centaur (4 ze 4 uspesne) vs. New Glen, ale Neutron jeste neletel.

Nevidi to tak jenom Amazon, ale i Eutelasat, ktery jeste stejne jako Amazon pocita i s Ariane 6 (5 ze 6 uspesne, jenom 1. let byl castecne neuspesny), potazmo s idickymi nosici (nektere firmy i s cinskymi).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: na wiki je napsane: the satellite was intended to be deployed to a 460 km (290 mi) low Earth orbit at an inclination of 49.4°
    List of New Glenn launches - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_New_Glenn_launches

Z citovanych clanku ani jeden nezminuje cisla v textu wiki.

KAERO: I kdyz je ta wiki stranka pochybna, zminuji vice nez 10 startu NG, ktere jsou v planu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: no a kdyz to vyjadrime v cislech (jestli si dobre pamatuju jak to pocitaj), tak pravdepodobnost ze pristi vyneseni nakladu bude neuspesne, je pro New Glenn 50 % (1 - (2 uspesne deleno 4 starty)), kdezto po Amos 6 to pro Falcon 9 bylo (1-28/30) = 6.6 %. To je sakra velky rozdil.
    Dalsi dva starty New Glenn jsou vlastni naklady Blue Origin, pak maji jeden domluveny, to uz asi zakaznik nezrusi, a pak se teprve uvidi jestli zakaznici prijdou nebo ne.
    A to bojuji proti Falconu 9 ktery ma momentalne 629 startu a pravdepodobnost neuspechu dalsiho startu 0.6 %. Ja byt zakaznik, tak si o Blue Origin neopru ani kolo pokud nedaji slevu ktera se neodmita :)
    Jeste tu bude hrat roli dostupnost, ale SpaceX lita tak casto ze hadam to nebude takovy problem.

Fakt to novym firmam na poli kosmonautiky nezavidim.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: ano ani Amos-6 nema na starty N1 :D To je pravda .. nebo na ten epic fail, startu z Aljasky, jak raketa misto "nahoru" letela "do strany".

Ale stale na 3. start NG, slusne, orbity dosahl, jenom ne dost dobre pro slabe motorky druzice .. meli si dat o par obehu zeme vice.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: nojo, ale to byl jiz 29. start, po desitkach uspesnych.
    Nej krpa byl podle me Poljus. Velka bojova druzice, vicemene uspesne vynesena pri prvnim primem prenosu startu sovetske rakety, a to jen proto aby se pak sama rychle deorbitovala :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: tak je to takovy amatersky fail, na Amos-6 to nema ;)
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: pojistka se hodi, ale je to ztrata duvery. Ve chvili kdy tu je silna konkurence to neni dobra zprava.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: uz puvodni orbita byla potencialne nestabilni: 154 x 494 km at a 36.1-degree inclination. Konecna orbita mela byt okolo 700 km
    Pripada mi divne, ze by NG neudelal svoji praci, spise mi to pripada, jako ze se v SpaceMobile precpocitali, nebo ze doslo k separaci prilis pozde, nebo ze nabehnuti satelitu trvalo prilis dlouho, ale hlavni je, ze to zaplati pojistka ..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    During the New Glenn 3 mission, BlueBird 7 was placed into a lower than planned orbit by the upper stage of the launch vehicle. While the satellite separated from the launch vehicle and powered on, the altitude is too low to sustain operations with its on-board thruster technology and will de-orbited.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: ehm, nevím, já pustil ten stream a ten měl zřejmě zpoždění. Ovšem i start měl oproti původně ohlášenému zpoždění, aspoň jsem ten pocit dostal. Na Mastodonu jsem viděl zprávu o úspěšném přistání ve chvíli, kdy na mém streamu ještě letěli, takže nějaké zpoždění jsem měl určitě. Tak se omlouvám, zmatení nebylo záměrné.

To přivaření mi taky zajímá, na videu je jen pár sekund po přistání a tam to z toho patrný není, tak leda důkladnější video.
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: he? To je nejaka deformace casoprostoru? Jsi tu napsal ze poleti, nedival jsem se kdy jsi to napsal, rovnou jsem vlezl na web blue origin, tam vidim prenos z ng-3, zkouknu start i pristani, nevidel jsem jestli privarili nohy k palube, tak tady na nyx napisu dotaz a ty mi napises ze teprv poleti. Tak jsem fakt zmaten... ??? Koukam na zaznam znova a asi je to fakt ten start co jsem videl.
    Wiki pise ze NG-3 letela April 19, 2026 11:25 UTC, coz je 13:25 naseho casu, ne? Ty jsi psal v 15:57 ze teprve poleti za 5 minut. Na webu blue origin pisou ze startovni okno bylo 10:45 – 12:45 UTC, takze nejpozdeji 14:45 naseho casu, takze 14:55 uz musel 1. stupen byt na lodi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    New Glenn launch and landing, 19 April 2026
    https://www.youtube.com/watch?v=9058shywgw8
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    elegance sama, prenos se zasekl, kdyz booster "visel" vedle lodi ..
    booster mel nove motory ale hmotnoste urcite vice reused jak new.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam