• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: I am physically smart. Na to moje angličtina bohužel nestačí. Používám příliš mnoho slov. Trump je génius, dokáže si vystačit s několika málo slovy, které můžou znamenat spoustu různých věcí :-) (Popravdě to ale může být jeden ze způsobů, jak zmást AI :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: tohle je úplně bez komentáře, asi :-)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: "By the way, to get in there, you have to be very smart. Have to do a lot of things physically good. So I would have had no trouble making it — I'm physically very, very good," Trump said.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    "Maybe a little bit of a problem — I don't know, Jared," Trump said. "We'll have to try it sometime. Is a president allowed to go up in one of these missions?"

"We can get working on that, Mr. President," Isaacman replied.
    https://www.space.com/space-exploration/artemis/trump-invited-the-artemis-2-moon-astronauts-to-the-oval-office-heres-what-happened
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no, mě v článku zaujala věta:

The solar energy would be transferred as near-infrared waves and received by existing solar panels on the ground

Tak jsem myslel, že píšou o křemíku. Jak sám píšeš, článek je skoupý na detaily. Jinak obyčejná geostacionární dráha by byla houby platná třeba pro solární panely za polárním kruhem v zimě, tam by se musela použít nějaká skloněná a udržovat laser přesně zaměřený, hmm...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: tak to pardon. Dal jsi tam 3 dotazy (3 otazniky), dal jsem reakce na 2 z nich, ale ty mi odpovis "mluvím spíš o". Tak si to vygoogli sam, zkus treba misto toho kremiku dat 'organic'.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: já mluvím spíš o těch FV panelech, které sleduju už léta. Měl jsem za to, že ty křemíkové nejvíc zachytávají jednu konkrétní vlnovou délku, a ta mi teda nepřijde úplně jako near infrared...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: Napriklad Nd YAG lasery jsou z 60. let.
    A neni mrak jako mrak, nekde jsou kapky velke, nekde male, nekdy ledove krystalky, ruzne aerosoly. Uz jen rychly google na tohle tema vyhodi hromadu grafu pro hromadu ruznych mraku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: tak asi je to nějaký hodně spekulativní projekt, ale Spectrum IEEE, navzdory tomu, že je poplatný AI bublině, je relativně hard sci-fi zdroj.

Mě zaujaly dvě tvrzení:

1) umíme výkonové near-infrared lasery (no, asi umíme?)
    2) existující FV panely tohle near infrared umí přeměnit na elektřinu (skutečně? to by pak prosvítilo i mraky?)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Nevidím čísla výkonu, času a účinnosti (a zdá se ani nejdou dohledat) - nezajímá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: tak pořád se mluvilo o mikrovlnách, kde to bylo takové na vodě, ale o near infrared na existující sluneční panely teda slyším prvně...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: vzdycky pisou jak by to mohlo hezky prenaset energii z obezne drahy, a pritom hlavni zdroj financi jde obvykle z DARPy a podobnych :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Wireless Power Beamed From Moving Aircraft - IEEE Spectrum
    https://spectrum.ieee.org/wireless-power-movin-airplane
    Tak pro změnu near infrared
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Myslím, že SETI je vcelku dobrá organizace na to shrnout, co objev organických molekul na Marsu znamená a neznamená.
    Rethinking Organics on Mars
    https://www.seti.org/news/rethinking-organics-on-mars/
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: tak především, některé organické molekuly mohou mít anorganický původ. Dokonce i u pozemské ropy spolu soutěží teorie biogeneze a abiogeneze - ono není jasné, jestli se ty dlouhé uhlíkaté řetězce nemůžou poskládat třeba i pod vysokými tlaky nebo nějak - na Marsu jsou to jiné sloučeniny, ale jednoznačný biomarker to není.

Zatím to vypadá, že organické molekuly, třeba stavební kameny DNA, se nacházejí všude možně, až odebereme víc vzorků, tak bude jasné, jak moc jsou vzácné. Min. v části případů to asi znamená, že ty molekuly se tvoří spontánně tam, kde pro to vznikají vhodné podmínky, a že život se z nich tedy může poskládat v podstatě kdekoliv, kde pro to vzniknou vhodné podmínky. Druhá varianta je, že to jsou přímo pozůstatky nějakého života. Na Marsu je tahle teorie obzvlášť lákavá.

Kdyby se ukázalo, že na na Marsu někdy žily nějaké extrémofilní bakterie, zhruba podobné pozemským, a tahle organická hmota jsou jejich zbytky, tak zrovna tohle by popravdě asi nikoho nijak zvlášť nepřekvapilo, ale nějaký úplně jednoznačný důkaz by samozřejmě měl obrovskou vědeckou hodnotu.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Co myslíš, že žilo za stvoření na Marsu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: tak je jich dost, ale zrovna tenhle tady už máme, to je celý :-)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Tak ono těch vesmírnejch objevů není zas tolik... líbí se mi videa z vesmírné stanice, třeba.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Curiosity rover detects building blocks of life in first-ever experiment on Mars
    The Curiosity rover has uncovered the most diverse array of organic molecules ever found on Mars, including seven that had never been detected before on the red planet.
    Rover Curiosity detekoval stavební kameny života v prvním experimentu na Marsu
    Rover Curiosity objevil nejrozmanitější škálu organických molekul, jaké kdy byly na Marsu nalezeny, včetně sedmi, které na rudé planetě dosud nebyly detekovány.
    https://edition.cnn.com/2026/04/24/science/curiosity-rover-organic-molecules-mars

RUSHACK
    RUSHACK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam