• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Strojový překlad z čínštiny je v případě rakety Xuanniao-R, jejíž první stupeň se zřejmě má vracet "aerodynamicky", ve stylu Starship (jenže první a nikoli druhý stupeň), celkem vtipný. Není jasné, jestli to znamená:

Čedičový pták-R (WTF?)
    Pštros-R
    Bazalka-R

Tedy, je to pojmenované po něčem mezi pštrosem a bazalkou (ten čedič se mi moc nezdá, pštros je pták). Ovšem překladač, na který je napojený Firefox, text rozdělí do několika bloků, které se zobrazí přeložené postupně, a v každém bloku je to přeložené jinak :-)

Cituji: "Xuanniao-R se odlišuje od konvenčních vertikálních přistávacích raket prostřednictvím své patentované technologie ADHL (Aerodynamic Deceleration-Horizontal Landing)." Tedy, Čína se zřejmě snaží dohnat a předehnat (předklouzat?) Elona, protože klouzavé bezmotorové přistání by znamenalo přesně tohle. Parametry rakety jsou jinak srovnatelné s Falconem 9:

Výška asi 70 metrům vzletová hmotnost asi 480 tun, v režimu jednorázového použití (ale to by bylo trochu plýtvání těmi křídly, že) nosnost na LEO až 17 tun.
    KAERO
    KAERO --- ---
    OTAVA: heh, dovolil bych si tvrdit, ze to maj blbe. Vzhledem k tomu ze atmosfera mesice je mnohem mene husta (ma cca 3x10−13 kPa), teplotu buvijakou a slozeni uplne jinou nez na zemi, tak ta rychlost nebude 7x rychleji nez zvuk, ale uplne jinak (nejspis menekrat) rychleji :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    7x rychleji než zvuk: Raketa Falcon 9 se nekontrolovaně řítí k Měsíci - Techzpravy.cz
    https://www.techzpravy.cz/7x-rychleji-nez-zvuk-raketa-falcon-9-se-nekontrolovane-riti-k-mesici/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: I am physically smart. Na to moje angličtina bohužel nestačí. Používám příliš mnoho slov. Trump je génius, dokáže si vystačit s několika málo slovy, které můžou znamenat spoustu různých věcí :-) (Popravdě to ale může být jeden ze způsobů, jak zmást AI :-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Az bude vladnout JD Vance kterej evropu uplne nesnasi, tak jeste budete za trumpa nebo bidena radi :D
    To jsou fakt jen kecy. Zabít Trumpa ničemu nepomůže, stejně by vládli lidi, co si ho teď voděj na vařený nudli.

Ti atentátníci jsou buď duševně nemocní, nebo jsou duševně nemocní a někdo toho využil. Smutnej svět máj v USA.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    SUMAC: to jo, ale zase by to bylo jeho poslední přání
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    KID_MCHUTT: taky mě to napadlo, nejdražší atentát v historii. Je daleko levnější gravitaci využít než s ní bojovat, stačí kus provazu a větev dostatečně vysoko.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ano, ano, ano, posaďte ho do rakety, ideálně se všemi poradci okolo, a vystřelte ho do vesmíru! :) #kecy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: tohle je úplně bez komentáře, asi :-)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: "By the way, to get in there, you have to be very smart. Have to do a lot of things physically good. So I would have had no trouble making it — I'm physically very, very good," Trump said.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    "Maybe a little bit of a problem — I don't know, Jared," Trump said. "We'll have to try it sometime. Is a president allowed to go up in one of these missions?"

"We can get working on that, Mr. President," Isaacman replied.
    https://www.space.com/space-exploration/artemis/trump-invited-the-artemis-2-moon-astronauts-to-the-oval-office-heres-what-happened
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no, mě v článku zaujala věta:

The solar energy would be transferred as near-infrared waves and received by existing solar panels on the ground

Tak jsem myslel, že píšou o křemíku. Jak sám píšeš, článek je skoupý na detaily. Jinak obyčejná geostacionární dráha by byla houby platná třeba pro solární panely za polárním kruhem v zimě, tam by se musela použít nějaká skloněná a udržovat laser přesně zaměřený, hmm...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: tak to pardon. Dal jsi tam 3 dotazy (3 otazniky), dal jsem reakce na 2 z nich, ale ty mi odpovis "mluvím spíš o". Tak si to vygoogli sam, zkus treba misto toho kremiku dat 'organic'.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: já mluvím spíš o těch FV panelech, které sleduju už léta. Měl jsem za to, že ty křemíkové nejvíc zachytávají jednu konkrétní vlnovou délku, a ta mi teda nepřijde úplně jako near infrared...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: Napriklad Nd YAG lasery jsou z 60. let.
    A neni mrak jako mrak, nekde jsou kapky velke, nekde male, nekdy ledove krystalky, ruzne aerosoly. Uz jen rychly google na tohle tema vyhodi hromadu grafu pro hromadu ruznych mraku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: tak asi je to nějaký hodně spekulativní projekt, ale Spectrum IEEE, navzdory tomu, že je poplatný AI bublině, je relativně hard sci-fi zdroj.

Mě zaujaly dvě tvrzení:

1) umíme výkonové near-infrared lasery (no, asi umíme?)
    2) existující FV panely tohle near infrared umí přeměnit na elektřinu (skutečně? to by pak prosvítilo i mraky?)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Nevidím čísla výkonu, času a účinnosti (a zdá se ani nejdou dohledat) - nezajímá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: tak pořád se mluvilo o mikrovlnách, kde to bylo takové na vodě, ale o near infrared na existující sluneční panely teda slyším prvně...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: vzdycky pisou jak by to mohlo hezky prenaset energii z obezne drahy, a pritom hlavni zdroj financi jde obvykle z DARPy a podobnych :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam