Thangky nejsou umeni tak, jak ho chapeme na zapade - namalovat neco pekneho, nekomu to ukazovat, nebo to povesit nekam do galerie, pripadne to prodat. Maji spise funkci pomocnou, vykladovou, naucnou... U thanek nejde az tak o umelce, ktery by se tim nejak zviditelnoval, jako spis o zpracovani. V tibetskem buddhismu se delaji meditace na ruzne formy buddhu, ktere znazornuji ruzne aspekty lidske mysli v jejich dokonalem stavu - absolutni radost, nejvyssi moudrost... Je tedy treba, aby formy na ktere se medituje mely presne vsechny atributy, ktere maji mit, spravnou barvu, vsechny rozmery atd... prave proto, aby v nas probouzely tyto dokonale vlastnosti, ktere reprezentuji. Jinymi slovy Chenzezig (Avalokitesvara snskrt.) je forma, ktera zobrazuje nejvyssi soucit. Je na nej meditace, ma svou mantru (OM MANI PEME HUNG), ma presne danou barvu, tvar (sedi, ma 4 ruce, dve ven, dve sepnute), atributy (klenot osviceni, mala, kvet lotosu, barevna platna pres boky, celenka z drahokamu, antilopi kuze pres leve rameno, mesicni disk za zady). Cesk se mu rika Milujici oci. Je dulezite, aby vse bylo presne a spavne provedene. Pak to v nas muze na vedomych i nevedomych urovnich probouzet ty spravne kvality.