• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    A_2Doktorandi...
    na nástěnce pár postřehů k literární rešerši
    rozbalit záhlaví
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KATIA: No tohle je logika, se kterou se nemohu ztotožnit. Používání jména ve shodě s naší gramatikou přeci není žádné komolení. To by se to také dalo úplně obrátit a říci, že je komolení když se třeba v němčině řekne "die Doktorarbeit des Herrn Novak" a ne náš správný genitiv "die Doktorarbeit der Herrn Nováka".

ANDREJKA: V bibliografické citaci důsledně podle knihy, v textu bych ale já osobně přechyloval (pokud bych psal česky :-D).
    KATIA
    KATIA --- ---
    GOBERS: jasne, lingvisti prosazuji to, ze cestina prechyluje a proto je treba pridavat -ova a prechylovat krome vyjimek. ja zastavam to, ze ty osoby se nejak jmenuji a ja jim jmeno nekomolim podle nasich pravidel, stejne jako ho v zahranici nekomoli nikdo moje jmeno. nicmene neni to zadna norma, rozhodnout si to muze kazdy podle sebe.

ANDREJKA: presne...
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    GOBERS: a co seznam pouzite literatury, tam by se melo taky napsat napr. steinova, l.: ........?? protoze jestli ano, tak je to divne, uvadet jine jmeno, nez co je na knize. jestli ne, tak mi zase nesedi, ze v seznamu by bylo stein a v textu podle steinove... nebo i v zavorce steinova 2000 atd..
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ANDREJKAKATIA: Pokud vím, tak doporučení Ústavu pro jazyk český je přechylovat, kromě případů, kdy je již zaužívaná nepřechýlená forma.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    KATIA: ja to mam zatim taky vsude tak, ale do zavorky to nejde vzdycky a nekdy je to bez toho sklonovani divne, takze vaham. a sklonovat zenskou jako 'podle steina' je uhozene :-) diky, budu se drzet puvodni metody a necham to tak :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANDREJKA: neprechyluju, podle stein je podle me ok nebo proste vic uvadim jmeno do zavorky...
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    pokud jste nekdo nuceni psat diz cesky, jak nakladate s uvadenim jmen zahranicnich autorek? zvlast, pokud jsou ve vete a potrebujete je v jinem nez prvnim pade? 'podle stein x steinove x steina'? vlastne sklonovani resim i u chlapu, ale hlavne nevim, jak s temi zenskymi jmeny :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    XX8: V Bernu mají takovou zvláštnost, mezi magistra a doktora mají vražené takové roční až dvouleté postgraduální studium (říkají mu Vertiefungsstudium), v podstatě je to ekvivalent MPhil, nebo podobných fiškuntálií v anglicky mluvícím světě. Nu a na tenhle posgraduál já jsem do Bernu vyjel. Stipendium jsem si zajistil sám místní, takže už na něm jsem byl vedený jako švýcarský student, regulérně imatrikulovaný. No a během toho roku jsme si já i fakulta tak nějak padli do oka a já se rozhodl, že bych tu zůstal i na doktorát, takže jsem se dohodl s profesorem, u něhož jsem měl několik kurzů a který mě už znal, že mě vezme a bude můj Doktorvater, vyjednal jsem si prodloužení stipendia a dostal příslib toho, že příští rok bych dostal malé asistentské místo, abych to nějak v pohodě uživil. Takže asi tak...
    XX8
    XX8 --- ---
    GOBERS: muzu se zeptat, jak ses k doktoranture v Bernu dostal? Jses tam pres nejaky stipendijni program nebo ses prihlasil na prijimacky, jel tam, udelal je a jses vedeny jako svycarsky student?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    SUMAC: To není špatné, to je hezký jazyk... ale dokud ten počet jazyků není dvojciferný, tak správného asyriologa nenadchneš. ;-))
    A_2
    A_2 --- ---
    SUMAC: máš to hold těžký no :-)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    GOBERS: by ses divil, zrovna ja se treba musim krome (celkem samozrejmy) anglictiny, pac musim vsechno opublikovat anglicky, ucit i cinstinu :)

A_2: jenze v humanitnim smeru se tak dobre neuzivim jako v dobre aplikovanem sekundarnim prumyslovem vyzkumu... mame patenty, prumyslove vzory atd. pak jezdis v mercedesu ani nevis.. jenze je to desna drina
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ANDREJKA: Takhle řečeno to je jenom kus pravdy. Často se nedá ostře ohraničit co je už "výzkumná/experimentální" část a co je část "teoretická". Nadto třeba v oboru, ve kterém teď dělám (asyriologie a předovýchodní archeologie) se "zpracovává" to, co nakopaly minulé generace a "kope" se pro generace příští, protože zpracovat rozsáhlejší vykopávky, to je práce na roky až desetiletí pro docela dost lidí...
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    a tak :-D
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANDREJKA: musis napsat "hypoteza nebyla vyvracena" ;-)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    i u humanitnich oboru musi byt vyzkumna cast... spousta lidi to resi dotaznikem a to je pro ne onen vyzkum, ale kdo se pusti i v tehle oblasti do experimentu, o moc se mu to oproti prirodovedcum nelisi :-) spis hur, v didaktice se tezko tvrdi, ze hypoteza byla 100% prokazana, vsechno je tak neuchopitelne, ze se takovemu tvrzeni smeju sama, natoz oponenti... ;-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    SUMAC: A kolik se kvůli té své doktorské práci musíš naučit cizích jazyků? ;-))
    A_2
    A_2 --- ---
    SUMAC: hele, měl jsi jít na humanitní, když to máš tak složitý .-)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    GOBERS: a co nejaka experimentalni cast, nakladne pokusy, rocni az dvourocni expozice vzorku? vy lidi z humanitnich oboru ani netusite, jak to mate proti nam jednodussi.. ja musim taky lezet pet let v literature a udelat smysluplny teoreticky rozbor a diskusi s omackou okolo, ale k tomu mam jeste sepsat 100 stranek experimentalni casti, ktera musi mit sama o sobe vedecky prinos..
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ANDREJKA: U mě je to dané tím, že můj Doktorvater teď odchází do penze a vést doktorandy může jen do pěti let od penzionování. Jinak jsou tady (Bern, Švýcarsko) podmínky velmi vstřícné. Člověk sice musí mít absolvované po magistrovi ještě takové roční až dvouleté postgraduální studium, ale pak už je celý doktorát akorát o tom napsat práci. A jestli jí člověk píše rok nebo pět let, to nikoho nezajímá, to je jeho věc, důležitý je jen výsledek.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    mne taky rekli, ze bych mela byt hotova do peti, pedak karlovka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam