• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Moje osobní doporučení pro zájemce o obor: Pokud vám připadá, že všechny přístroje napříč kategoriemi hrají stejně- zajděte si na ORL na " audio". Jednak je to zdarma a poté když se např. dozvíte že máte na 8kHz útlum vnímání -40dB, pak vás nějaké diskuze o hifi, resp. syšitelnosti vlivu kabelů mohou nechat úplně chladnými ;)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Snad jen dodám, že přes nepochybnou silnou subjektivní stránku celého oboru, jsou prostě jisté všeobecně uznané mantinely, co hifi už jest a co není, a co už se dá nazývat top audio a co ne.
    I proto tu máme tu odborně uznávané asociace i média i oficiální benchmarky, profesionální kritiky i reklamní zájmové loby. Máme tu uznávané technologické ledery v oboru, máme produktkatalogy, máme možnost sortovat dle nejrúznějších kritérií.
    A jako v každém konkurenčním prostředí je i cena dobrým vodítkem předpokládané třídy kvality.
    Zkrátka je co diskutovat, když je člověk " in".
    BASIK
    BASIK --- ---
    MACHALIK: Uprimne dekuju za normalne formulovanej nazor.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Mé tvrzení o nemožnosti důkazu skrzevá písmena není žádná hloupost, ale pravda. Asi se neshodujeme na pojmu důkaz - pro mě je důkaz něco, co je nezvratné, a tedy si to musím osahat na vlastní kůži, a to, že se tady budeme šermovat okopírovanejma článkama z internetu jak v nějaké karetní hře, to je důkaz maximálně tak pro tebe. Takže smůla, důkaz nebude. Články o tom, jak A hraje jinak než B si na netu najdi sám, je jich násobně víc než těch, že všechno hraje stejně už od roku 80; pokud tohle je pro tebe důkaz, tak není třeba, abych se jakkoli angažoval. Ale poslech ti nezprostředkuju - leda bych ti poslal MP3ku :)

    Mimochodem, věřící je ten, kdo donekonečna cituje nějaký svatý texty a věří čemusi, co si v životě nijak neověřil. Tedy ty. Já si toho ověřil mraky a neustále ověřuji, i když poslední dobou už mě to hifi nebaví jak zamlada, a proto už z podstaty nemůžu, aspoň ve srovnání s tebou, být věřící.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BASIK: Vzdělání v oboru čeho? Hifi? Takovej obor neznám, ne formálně vyučovanej. Vzdělání v oboru elektrotechniky? A to jako stačí k pochopení procesů, který probíhají v hifi aparátu? Odkdy? :) U = I x R, RC článek a hned jsme na koni a můžeme se fundovaně bavit o tom, co je slyšet? Se obávám, že jak funguje hifi a co je závislý na čem a co je podstatný a co naopak není, ví jen velmi, velmi málo lidí na planetě, a všichni jsou to konstruktéři. Ty to nejseš, žvanc to není, Lukáš87 to není, já to nejsem, Beddy to není... tak si o tom tady nepovídejme.
    Říkal jednou Bohouš Sýkora, kterýho snad znáš - a ten je jedním z těch, kteří tomu snad rozumí - že kdykoli přijde na jakoukoli hifi diskusi a čte si tam ty názory o elektrice od těch polovzdělanců bez zkušeností, tak že si připadá, jak kdyby poslouchal rozhovor dvou asfaltérů o nejnovějších trendech v neurochirurgii. A bohužel my všichni jsme jenom asfaltéři. Pročež není třeba se bavit o žádnejch elektrickejch věcech. Co můžeme udělat, na druhou stranu, je podrobit práce těchto pánů testu pomocí vlastních uší a zakoupit/zapůjčit je sobě domů a poslouchat. A pak učinit nějaký poslechový závěry. Kupř. zesilovač(e) pana Krella se mi nelíbí z důvodů ABC. Naopak zesilovač(e) pana Brystona se mi líbí z důvodů XYZ. Čímž se obloukem vracíme k tomu jedinýmu, co má pro nekonstruktéra smysl, a to vzdělávání se v neformálním oboru hifi svépomocí. A to nikdo z vás nedělá a nedělal, a proto nemá cenu se s vámi o hifi bavit. S penězi ani ničím jiným to nemá co dělat, trabantí komplex do toho netřeba tahat.
    BASIK
    BASIK --- ---
    TEDDYBEDDY: Definuj mi prosimte tenhle „zakladni fundament“. Skoro bych rek, ze jim bude formalni vzdelani v oboru. Na poznatcich, ktery s sebou takovy vzdelani prinasi, veskery Hi-Fi komponenty vznikaj, tak by to snad i davalo smysl. Nebo jsou tim fundamentem penize?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    BASIK: Jinými slovy, proč si myslíte, že s vámi bude někdo diskutovat v klubu k jehož topicu vám schází základní fundament i jakékoli praktické zkušenosti ?
    BASIK
    BASIK --- ---
    TEDDYBEDDY: Ne, jinymi slovy to znamena - "proc chodite na diskuzni server, kdyz nechcete diskutovat?"
    SVANC
    SVANC --- ---
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    SVANC: Jinými slovy, neměl jsi a nemáš žádnou praktickou zkušenost s jakoukoli obecně uznanou třídou přístrojů hifi/ hiend.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Tvé tvrzení o nemožnosti důkazu je naprostá hloupost. Jako pokus o další úhybný manévr dobrý, ale jinak fakt nic moc...

    Třeba pro podporu tvrzení, že vliv (jen trochu slušného) reprokabelu na zvuk nelze lidskými smysly rozlišit, existuje nepřeberně důkazů, z nichž řada tu již byla představena, ať už v teoretické rovině (změřený vliv o několik řádů pod schopnostmi ucha), nebo na praktické bázi (slepé testy). Je zapotřebí slušná dávka ignorance, aby nad tím vším člověk jen tak mávl rukou.

    Podobně by mohly existovat i důkazy opačné, třeba:
    - záznamy o tom, že skutečně existují lidé se zlatým uchem, schopní rozpoznat např. změny kmitočtové charakteristky v řádu tisícin decibelů
    - záznamy o provedených slepých testech, v nichž by přesnost určování daného kabelu byla jednoznačně za hranicí statistické chyby.

    Nicméně jedna věc je zřejmá - žádného takového důkazu se od tebe ani nikoho jiného hned tak nedočkáme.
    Stejně tak je zřejmé, že i nadále budeš stát na svém. Pak se ale nediv, že působíš dojmem zaslepeného věřícího, který raději zavře oči, než by viděl fakta, která jsou pro něj obtížně stravitelná.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Souhlasím s tebou. Snad jediné stanovisko, které mě napadá, že je ještě směšnější než "řekni mi, co máš doma, a já ti řeknu, kdo seš," je "já jsem nikdy nic neslyšel ani nezažil, ale četl jsem o tom na internetu, a proto se s vámi budu hádat." Jinak opakuju, že není technicky možné ti skrzevá písmenka na diskusáku cokoli dokázat, a tedy se svého důkazu nikdy - a radši ti to zopakuju ještě jednou: nikdy - nedočkáš. Budeš muset do terénu.
    SVANC
    SVANC --- ---
    TEDDYBEDDY: Fakt, že doma nemám Nautily, má být důkaz, že rozdíly třeba mezi kabely jsou slyšitelné? To snad nemyslíš vážně, nebo přece jen ano? :)
    Ve skutečnosti je tvůj poslední post opětnou ukázkou stylu argumentace, kterou tu předvádíš společně s machalíkem - chybějící důkaz pro své stanovisko nahrazuješ výpadem proti oponentovi.

    Dočkáme se tedy nějakého odkazu, který by věrohodně podporoval vaše názory, nebo chcete dál pokračovat v argumentaci tímhle způsobem? Pokud sem nemůžete napostovat nic konkrétního, bylo by lépe říci to rovnou.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    SVANC: Vyjmenuj nám prosímtě hifi/ hiend přístroje , které jsi měl/ máš k užívání / ve vlastnictví jako poslechovou referenci, při jejichž poslechu jsi nabyl svůj skeptický světonázor.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    TEDDYBEDDY, MACHALIK: Dejte si tu praci a vyhledejte alespon par tech clanku. Placnutim odkazu na (jakykoli) casopis se slovy "tam je toho plno" na nikoho dojem neudelate.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Těmi důkazy mají být ty oslavné ódy na recenzovaná zařízení, ve kterých se vyskytují věty jako "It's tonally rich without sacrificing agility, so should be easy to partner, too."? :)
    Tohle taky není špatný: "Über das gesamte Frequenzband unglaublich straff, fast autoritär in der Platzierung jedes Schlagzeugbeckens und Gitarrenverstärkers, bildete die deutsche Endstufe mit Rock den Gegenpol zur basskräftigeren, aber auch weniger explosiv und fast etwas zu weich musizierenden Amerikanerin."

    A to tvé předchozí tvrzení, "žádnej důkaz nesnesu, protože to technicky nejde", je naprostý nesmysl. Samozřejmě by bylo možné dokázat třeba to, že rozdíl mezi kabely poznat je, pokud by ten rozdíl skutečně existoval. Třeba slepým testem za účasti skeptiků :). Ale absence věrohodného záznamu o takovém testu svědčí o tom, že celá ta kabelová magie je opravdu jen a jen magie. A na tu buď věříš, nebo nevěříš. A pokud věříš bez důkazů (subjektivní dojem při neslepém testu není důkaz, opravdu ne), neměl by ses zlobit, že tě ostatní pokládají za věřícího.

    Jinak nevím, co máš pořád s teslama a dřevotřískou, nic z toho doma nemám. Ale možná ti to i při desátém opakování připadá stále stejně vtipné, nepřekvapovalo by mě to...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Chtěl jsem ti dát odkazy na testy různejch hifizařízení, ale Beddy mě předběhl. Inu, tam najdeš články opačný k tomu tvýmu.

    Jak dlouho tě ještě bude zajímat článek na internetu? A co tesly, nerozpadá se dřevotříska?
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    Prosim, diskutujte bez urazek a k tematu klubu. Pokud se nelibi nejaky prispevek, pouzivejte minuska. Sproste prispevky mazu (i do minulosti).
    SVANC
    SVANC --- ---
    TEDDYBEDDY: Jo, časopisy pěkný, barevný... Nějak to konkrétně souvisí s popřením těch odkazovaných článků?

    Mimochodem, když se tu tak navážíš do ostatních, už jsi něco udělal s akustikou, nebo stále provozuješ "hi-endový poslech" v té své holomístnosti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam