• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

    Jaké preferujete středy

    18 hlasy od 18 respondentů

      rozbalit záhlaví
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      VOZKA: Průchod signálu zesilovačem lze měřit v elektrické doméně (ok, nejde, ale to je jiná debata, pracovně se tvařme, že lze), zatímco výstup beden je zcela neelektrický. Vzhledem k tomu, že i vzduch je zkreslující (pružné) médium, tak nic jako přímá korelace z principu neexistuje. Ano: kdybys vyrobil bodový měnič, který vyzařuje celé spektrum, a provozoval ho v prostředí, jehož zkreslení přesně znáš a můžeš ho odečíst, tak můžeš mít ambice korelovat elektrický výstup zesilovače s akustickým vstupem (dokonalého) mikrofonu. Ale jelikož každou bednu skládáš ze dvou a více repráků, tak je to prostě utopie, korelace nikdy nedosáhneš, nic jako rozdílová metoda nemá smysl. Proto se měří akorát chára, impedanca, impulska, decay a já nevím co ještě, ale o nějakým zkreslení signálu nemůže být řeč. Bedna je mechanickej hudební nástroj, nedá se svítit.
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      MACHALIK: Můžeš i říct, že zkreslují. Ovšem zkreslení je odchylka od normálu - a normální bedny ještě nikdy nikdo nevyrobil

      Tomuhle nerozumím. Zesilovač, který by byl (měřitelně) normální přece taky ještě nikdo nevyrobil. U zesilovačů i u beden se přece porovnává s neexistujícím ideálem, a u obojího se odchylka od originálu v různých aspektech měří.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Aha, takže ony existují poslechové rozdíly mezi zesilovači??????? Slyšitelné uchem??? U kusů mladších 20 let? Chci odpověď, toto je game changer! Vyžaduji jasnou odpověď!!!

      Bedny jsou - ze své elektromechanické, kmitací podstaty - ať se snažíme sebevíc o potlačení tohoto fenoménu - pořád něco jako hudební nástroj. Ony zvuk vyluzují. Svým charakteristickým vyluzováním ho samozřejmě ovlivňují. Můžeš i říct, že zkreslují. Ovšem zkreslení je odchylka od normálu - a normální bedny ještě nikdy nikdo nevyrobil. Všechno z principu matle, zvoní, bouluje atd., což je ekvivalentem charakteristiky hudebního nástroje. Jistě bys měl potíž prohlásit jedny housle oproti druhým za zkreslené. Bedna je prostě kmitací systém. Vyluzuje zvuk - s ohledem na svá specifika - podle toho, co do ní vteče. Zesilovač je to, co musí umět ovládnout bednu a dostat do ní čistý signál. Bedna ho pak - podle svého - interpretuje.
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Demagogu? :-D
      Když píšu, že už tehdy bylo možné postavit takové zesilovače, tak je zřejmé, že v té době se jednalo o špičkové kusy. Tvrzení, že "Už od 80. let hrají všechny zesilovače stejně." je něco zcela jiného. Demagogu...

      Pokud jde o bedny, které podle tebe zvuk z hlediska zkreslení neovlivňují, tak vykládáš naprosté nesmysly. Raději si o tom něco přečti, třeba tady http://www.audioheuristics.org/primers/nonlinear_distortion_testing.htm
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: I ty demagogu. Takže říkáš, že už zpřed 90. let vady zesilovačů byly pod rozlišovací schopností ucha, ale zároveň neříkáš, že už od 80. let hrají všechny zesilovače na ucho stejně? :) To šroubovaný vysvětlení bych si rád přečetl, pustíš se do toho?

      Samozřejmě, že trvám. Bedny jsou manifestátor zvuku, kterej leze ze zesilovače. Nic jinýho nedělají. Mají vlastní kolorit, to je jasný. Ale z jedněch beden dostaneš se stovkou zesilovačů sto zvuků, od totálního huhlání a patlání až po agresivní, pilovitej zvuk. Je jedno, jestli jsou to papírovky nebo plecháče. Efekt bude stejnej, pouze někdy si může sednout agresivní konec s patlající bednou, což vytvoří falešnou iluzi pohody (velmi častá situace, mimochodem).
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Tvrdil jsem, že "od určité doby bylo možné stavět zesilovače, jejichž zbytkové vady jsou menší než prahová citlivost ucha na ně. Kdy to přesně bylo, samozřejmě říci nelze, ale rozhodně před začátkem 90. let".
      Pokud tohle tvrzení pokládáš za shodné s "Už od 80. let hrají všechny zesilovače stejně.", tak se asi nemáme o čem bavit. Ostatně na to, že mi vkládáš do úst nesmysly, jsem si tak nějak zvyknul...

      A co jinak - furt trváš na tom, že "bedny zvuk moc neovlivňují, rozhodně ne co se zkreslení týče"? Btw TENHLE výrok autentický je.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Dokonce, než mě k tomu vyzveš, jsem ti i dohledal ten příspěvek :))
      [ SVANC @ HIFI & TOP AUDIO ]
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Jasně, tys to tvrdil.
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      SVANC: Tak třeba rozdíl mezi optikou a coaxem určitě slyšet bejt může. Jenom ve skutečnosti neslyšíš rozdíl mezi optikou a coaxem ale rozdíl mezi jitterem na jednom a na druhém konvertoru :).
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: To někdo někdy tvrdil? :)
      Já tedy rozhodně ne. Ale znám jednoho, co tady psal, že podle zvuku pozná rozdíl mezi výpalkou a originálním cd, mezi optickým kabelem a koaxiálem, mezi různými reprokabely...
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Už od 80. let hrají všechny zesilovače stejně.
      MATT
      MATT --- ---
      JCIO: už si někdy zkoušel něco ukázat slepýmu?
      JCIO
      JCIO --- ---
      MATT: Co je nesmysl? Že někdy ani není potřeba dělat slepý test, aby se ukázalo, že je to pitomost?

      SVANC: Ale já souhlasím :-), jen že ty jsi zastánce slepých testů a některým podobným "vynálezům" je až zbytečná čest vůbec takový test navrhovat..
      SVANC
      SVANC --- ---
      JCIO: To byla ironie - narážel jsem na to, že neslepé testy mají nulovou vypovídací hodnotu, což někteří - i tady :) - nechtějí pochopit.
      MATT
      MATT --- ---
      JCIO: to je přeci nesmysl..
      JCIO
      JCIO --- ---
      Jenom upozornění pro SVANC (citace z mého oblíbeného site):
      In the case of the AudioQuest Ethernet cables, subjecting the things to a double-blind listening test isn’t even necessary to prove that the manufacturer’s claims are bunk—a basic understanding of what Ethernet is and how it works demolishes the foundational claims that the cables can possibly do anything special in the first place, and everything else crumbles once those are gone.

      To the audiophile, this $10,000 Ethernet cable apparently makes sense | Ars Technica
      http://arstechnica.com/...015/02/to-the-audiophile-this-10000-ethernet-cable-apparently-makes-sense/
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Ve světě, kde již vše bylo objeveno a zhotoveno, rozdíly nemohou existovat!
      SVANC
      SVANC --- ---
      DEIKSAC: Neslepý - tedy jediný správný ;) - test ukázal, že rozdíly jsou snadno slyšitelné, takže nevím, co řešíš... :)

      "Excerpt from a professional review:
      The perceived differences between the Vodka, Diamond, Cinnamon, and Cat. 5 cable are plainly apparent and easy to hear. I'd sum up these differences as more. You get an increasingly large sound picture as you move up the line, greater differentiation between sonic elements, and a greater sense of clarity. I would classify these changes as being better in each case."
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      tak komu chybi poradnej kabel?
      dimenze
      $10K Ethernet Cable Claims Audio Fidelity, If You're Stupid Enough To Buy It - Slashdot
      http://tech.slashdot.org/...0k-ethernet-cable-claims-audio-fidelity-if-youre-stupid-enough-to-buy-it
      MATT
      MATT --- ---

      Living Voice Vox Olympian, l'esprit des "Voix du théâtre" ressuscité
      http://www.on-mag.fr/...ews/10234-living-voice-vox-olympian-lesprit-des-qvoix-du-theatreq-ressuscite
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MATT: Já zývám Evu@Vaška;)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam