• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

    Jaké preferujete středy

    18 hlasy od 18 respondentů

      rozbalit záhlaví
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Mohlo by bejt. Tannoy má dobrou vůli, ale technologicky to prostě eště nejde. Matroš na zátop do krbu ledatak.

      Jj. u hitech extravýkonnejch vzorně sfázovanejch dvoupásem s malou ozvučnicí nakonec skončej všichni. Teda aspoň v Pze. Čili ty v Brno budeš asi první, cca za 5-10let. Snažím se ti jen ušetřit čas ;)
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      No čili ty si myslíš, že třeba Patel si sednul a řekl si: "Eidolony už mám. Ty jsou pro fanšmekry:



      Takže teď vyrobím tohle pro blbce, kteří chtějí ozvučovat kina:



      A najust tomu poseru směrovku, fázovku, a beztak i frekvenčku a výkonovku, a řeknu si za to desetkrát tolik. Hňupi to zaplatěj. Tady to máte, dělejte si na tom třeba technoparty."


      Takhle si to představuješ? A tys na to šel úplně od lesa a pořídil sis toto:



      A dle stejné logiky topmodel od Totemu, dá-li se to tak nazývat, stojí za piču, protože má hromadu měničů a tudíž hraje z principu blbě:



      Takže máme vítěze, ne? Koaxy. Dotaz: jdou tyhle postavit do běžné cimry nebo tam bude zase zádrhel?

      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      1) Jj. nemoh sem si zpomenout na to český " spojitost"/ resp. homogenita ok?
      2) dtto
      3) ehg
      4) ano horuju za bodový zdroj nebo co se tomu max. blíží,
      ano víc malejch basáků v případě potřeby vyššího akustickýho tlaku= méně špatnej kompromis; z důvodů "Q" ( jasná věc mezi konstruktéry, a proto je většina nejlepších beden takto osazena),

      Dále- zkreslení daný hmotou těžší membrány a její deformace= ŠPATNĚ ( pro tebe ale dobře- seš na tomhle témbru evidentně závislej)

      Dále- velká ozvučnice ( pro velký škopky)= ŠPATNĚ, ptže nepoměrně větší difrakce už na ozvučnici v poměru k monitoru.

      Dále- velkej basák u země= ŠPATNĚ, odrazy od podlahy

      Není Hz jako HZ, velká plácačka má vždy větší vlastní zkreslení, finálně vlastními překmity začne vymejšlet vlastní subbasový parazity ( což se tobě líbí)

      Conseqenci sem ti kdysi odkejval jen abych se vyhnul právě takovýhle rozpravě. Hifi zdar;)


      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Bereš si do klávesnice Logany. Že když mi to z nich nevadí, nebude mi to vadit z ničeho.
      Logan je dvoupásmo! Má metr a půl velkej planár a k tomu sub řezanej na 100 Hz. Proč sis pro ilustraci toho svýho tvrzení o difuzitě vybral zrovna bednu, která je prakticky jednopásmová? Tvoje škopky mají mnohem horší difuzitu než Logan. Proč sis vybral zrovna je? :) Tolik beden s hromadou měničů namrdanejch všude možně sis moh vybrat a ty si vybereš ty jediný, kde pásmo od 100 Hz až nahoru hraje jeden měnič, abys ilustroval nějakou zmatenou tezi o směrové charakteristice (tak se tomu říká doopravdy).
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Uff, už jsem doma. Přečetl jsem si to ještě jednou. Je to síla.

      1) Chápu to správně, že sis na vysvětlení svojí pateorie vymyslel i vlastní slovo? :) Difuzita? Jakože fakt: difuzita? Nespojité vyzařování? V čem nespojité? Pojďme dál.
      2) Difuzita akustického pole. Tyjo-- Pojďme dál.
      3) Znáš jaltru? Dejcháš vzduch? Jestli jo, škodíš jaltře. Jak si jednou posereš jaltru, tak to už nedáš dokupy. Bacha na to.
      4) A teď vážně: takže ty na jednu stranu a) horuješ za malej počet reproduktorů = zdrojů, aby byla v cajku difuzita, a b) zároveň máš pocit, že víc malejch basáků je lepší než jeden velkej. Výborně.
      5) Můžeš mi vysvětlit, proč si myslíš, že se velká bedna v libovolné cimře chová jinak než malá bedna? Celou dobu tady tvrdíš, že škopky o velikosti dámské kabelky jedou rovně od 24 Hz - kupř. ty tvoje - psali to v časopise - a zároveň si z nějakýho důvodu myslíš, že když od 24 Hz půjdou rovně větší škopky, tak to je najednou problém. Kde je rozdíl? Přece hertz jako hertz, ne? Pokud dvě bedny vyzařují stejný spektrum ve stejné kvalitě i kvantitě - jak tvrdíš - tak obě musí ve stejné místnosti generovat úplně přesně stejné problémy.

      Hele, mohl bys zkusit přestat definovat vlastní pojmy a zaměřit se na faktickou stránku věci? Čili co teď tvrdíš? Ještě před chvilou to vypadalo, že velký bedny mají víc basů. To je zjevnej nesmysl, žejo, protože malý bedny mají, jak říkáš, přesně stejně basů, navíc lepších. Takže v množství to není. Takže teď říkáš, že velký bedny mají moc repráků? A že jsou asi tím pádem... špatně zfázovaný? A.k.a. difuzita? Ale ony nejsou, žejo. Zároveň jsi kdysi říkal, že Dynaudio Consequence je konečně dobrá bedna. Ale to bylo dopiči pětipásmo! Šest měničů na kanál! Jak to? A taktéž říkáš, že dva malý jsou lepší než jeden velkej, takže--
      Tobě to dává smysl?

      Ta vložka o stojatejch vlnách platí pro úplně všechny bedny. Úplně - všechny. Na tu ses mohl klidně vysrat, ačkoli chápu, že makromechanika prostorů, který lze změřit metrem, je ti blízká (neb lze změřit metrem).
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      TEDDYBEDDY: oprava " difuzita reprobeden" - nespojité vyzařování,
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Uvědomuju, proto sem ti tam přihrál ten pic. pro jistotu. Vyser se na to. Když ti to nevadí na Loganech, nebude ti vadit na ničem imo :) Na druhou stranu, z toho právě asi máš tu audioneurózu, jak furt něco hledáš a měníš a furt to neni cajk.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Horsi DIFUZITA velkych beden, dopici! :) Hej chlape, tohle neni snadny pro me, uvedomujes si to? :))
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Páč difuzita akustického pole. S rostoucím objemem místnosti vzrůstá difuzita akustického pole. Ideální jsou objemy místností 100m2 a vyšší, zatímco menší místnosti mají akustiku vždy horší. V důsledku odrazu zvuku od dvou vzájemně rovnoběžných stěn vzniká stojaté vlnění při frekvencích, pro něž je vzájemná vzdálenost stěn rovná celočíselnému násobku půlvln. Navíc stojaté vlněné vzniká i vícenásobným odrazem od všech stěn místnosti. Z dalších rozměrů místnosti a jejich kombinací se odvozují další takové frekvence, kterých je nekonečně mnoho a mají tu vlastnost, že směrem k vyšším frekvencím se ve frekvenčním spektru vyskytují stále hustěji. To vše narušuje difuzitu zvukového pole, což je příčinou poruch kvality zvuku a srozumitelnosti zvuku.
      Aby se výše zmíněné degradace umenšily, je krom akustických úprav prostoru nutno zvolit reprosoustavy s přiměřenou vlastní difuzní charakteristikou. Velké vícepásmové reprosoustavy mají tuto charakteristiku vždy horší než malé.
      Sečteno podtrženo: horší difuzita malého prostoru + horší difuzita velkých reprobeden= průser

      Pro ilustraci. Takhle nějak vypadá akustický pole větši vícepásmový bedny vs monitoru. Jebe se to sem a tam v hrizontální i vertikální rovině, dokonce jednotlivý repra mezi sebou. čím větší akustickej tlak, tím víc se to všechno odráží od stěn, stropu v nevypočitatelný směsici.


      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      A PROC NE do normalniho obyvaku? Mi pripominas ty debily, co videj velky bedny a hned produkujou ty jejich vety: "co rikaj sousedi? Ty ozvucujes stadiony?"

      Muzes se pokusit jakymkoli zpusobem, kterej v sobe mit spetku techniky, proc nemuzou velky bedny do obyvaku?
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Do NORMÁLNÍHO obejváku vůbec nic z toho, to je všechno průser jaxviň.

      MACHALIK: Mám pro tebe i lepší firmy " s aspiracema", kerý dosahujou eště výraznejší akustický tlaky v subbasech. Teda zas nemaj ten tvůj velkej basák, ale uvaž- namátkou: john deere, caterpillar, hilti, bosch... :)
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      TEDDYBEDDY: Canton, Xavian, Harbeth, Totem... tyvole my fakt nehulime to stejny :) Ja se ptal na svetovy znacky s aspiracema na top tridu, ne na provincni vyrobce malejch budek pro holy prdele. Proste mas pravdu: slaby motory jsou lepsi, protoze je do svejch Fabii davaj firmy jako Skodovka. Uz toho nechme. Mysli na to, jak se... treba Avalon Sentinelem ozvucujou kina :)

      PS: Co ze se ti Neolith tak libil? Basy 30 a 38 cm placacky. Nebyly pomaly? Co kvalita zdvihu? Kevlar v nich nebyl, to ti muzu rict uz ted :)
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      TEDDYBEDDY: Jo cili ty si myslis, ze Grande Utopia je horsi nez Diva Utopia! Ze Wilson Grand Slamm je horsi nez Watt Puppy! Ze Logan Neolith je horsi nez Summit! Ze tyhle veci jsou na ozvucovani kina! Ze jsou drazsi a hrajou hur. Tak to jo :) Tos mel rict hned :)
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Páč by mě nikdy nenapadlo nazývat top- modelem něco z posledního místa katalogu ve smyslu " jo a máme eště taky tudle velkou krávu, kdyby někdo potřeboval ozvučit kino, nehraje to nejlíp ale hodně nahlas a je to nejdražší skladem".

      To prostě nejsou žádný modely s top zvukem. Naprosto minoritní záležitost, v segmentu do 100k z toho nic v podstatě nic nehraje, jen duní. A ano, pak je tam pár povedenjch kousků za xx k Eur. Esi sis tohle spojil s " TOP", pak ses unáhlil, srry ;)

      Namátkou Sonus faber, Fischer & Fischer, Dynaudio, Revel, Harbeth, Spendor, Monitor audio, Thiel, Elac, Canton, Xavian, Totem, atd.atd.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      TEDDYBEDDY: V tom pripade nechapu, proc se nebavime o top modelech, ale o malejch mrdkach uprostred vyrobnich rad. Nebo snad uvedes nejaky znacky, ktery maj navrchu maly veci? Krome tech ctyr, co jsem horko tazko vysparal z pameti?
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Zajímá mě nejlepší z nejlepších, z toho co opravdu jede. Jako M3, 911, Lotus, Lambo...
      nikoli to nejdražší & nejhlasitější s největšími koly jako 750, T34. trkator, kombajn,

      já myslím, že si rozumíme dokonale :)
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      TEDDYBEDDY: Aha. No tak to rekni, ze te zajima stredni trida. Auto roku taky vyhrava Mondeo atd. Abychom si pak rozumeli!
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Rozumíme si už Jirko viď. Vrcholem řady viz. modely které se umístily v top žebříčcích nebo jsou obecně respektovány jako etalon ve svý kategorii. Těch je 90% s menšími/ středními basáky. Musím ti sem nutně překopírovat všehny best buy & awards.

      Nj.zkouším to na tebe jako na babu neb imo trpíš stejnou selektivní slepotou :)
      GOSHEWAN
      GOSHEWAN --- ---
      MACHALIK: V klidu, ja cekam uz nekolik let az se postavi ke svemu slibu celem (:
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      TEDDYBEDDY: Furt cekam na tech 90 % svetovych vyrobcu, kteri na vrcholu sve rady maji maly rychly basaky, esi mi rozumis :) Nemel by byt problem jich par vyjmenovat. Dam ted par svahu a pak to tu checknu, budu rad, kdyz prestanes tancovat okolo a dodas. Tady nejsme v babskym klubu :)
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      Cywe hoši. Tohle ale ještě nic nejni. Zajímám se teď nějakou dobu o hodinky. Tam dostanete věc se stejným strojem za 15k ale i za 75k. Úplně ten samej strojek- stejná šarže, stejná přesnost. Stejný materiály pouzdra/ sklička. Jen jinej dizajn/ jiná značka. Čili stejný užitný hodnoty, jen věc osobního vkusu. Ale vedou tam se plamenný diskuze vo tom, co je " lepší" :o)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam