• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

    Jaké preferujete středy

    18 hlasy od 18 respondentů

      rozbalit záhlaví
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      MACHALIK: dokážeš diskutovat věcně, bez invektiv na nezkušený lojzy? :-)
      "metodika dlouhodobého testování dvou zcela přirozeně odtajněných komponentů vede k cíli" - z toho, jak o tom mluvíš pro mě vychází, že to je tvůj vlastní cíl, vlastní vkus a vlastní metody, nikoli univerzálně platnej postup. Ty to shrneš do pojmu "zkušenej hifista", jenže každej takovej dospěje k různejm výsledkum. Za mě je to stejně subjektivní, jako vkus ve víně a rozhodně ne univerzálně platný
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Jednoduše lžeš. Původně jsi řekl, že chceš obejít nevýhodu slepého testu, tedy testování během relativně krátké doby, a to tak, že oba zesilovače se zavřou do krabic a posluchač bude mít doma dostatek času na dlouhodobé testování ([ MACHALIK @ HIFI & TOP AUDIO ]. Proti tomu jsem nic nenamítal. Pak jsi ovšem začal přidávat podmínky, že na jedné krabici bude napsáno to či ono (např. [ MACHALIK @ HIFI & TOP AUDIO ]. Bylo zřejmé, že nějakým podivným myšlenkovým postupem chceš dojít k tomu, že vlastně vůbec nevadí, když člověk ví, co hraje. A to je samozřejmě nesmysl, který jsem odmítl.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DEIKSAC: Především není vůbec špatný se zamyslet nad celým tím konceptem předsudku. To se tady bere jako axiom, ale žádným axiomem to není. Nehodlám přijmout jako výchozí diskusní pozici, že dražší každý vždy a priori bere jako lepší. Možná nějakej nezkušenej lojza jako lidi z tohoto klubu, pardon, ale zkušenej hifista dávno ví, že cena ani design ani další věci nehrají roli, protože se ve svým životě setkal s mnoha drahými/hezkými/atd. komponenty, které zklamaly. To jen lidé, kteří nemají zkušenost, se domnívají/projikují svoje (nezkušené) představy do hlav lidí zkušených a pak se s nimi chtějí poprat. Proto jsem se pokusil Svance dostat do pozice, kdy bude muset přiznat, že metodika dlouhodobého testování dvou zcela přirozeně odtajněných komponentů vede k cíli, ale to on nemohl dopustit a snad týden a x normostran textu mu trvalo, než odpověděl třikrát "ano" či "ne", přičemž se po něm nic jiného nechtělo. A pak vycouval, protože si uvědomil, že hájí neobhajitelné, a včera to otočil na hlavu.

      Je třeba jít ještě hlouběji a bavit se o biasu jako takovým a jeho faktické existenci, ne ho přijmout jako kánon, pomodlit se k němu a začít kázat svatou válku k jeho vymýcení. Sorry. Slepej test = "test posluchače" nemá místo v oboru "zlepšování vlastní aparatury" či "testování komponentů".
      CROME
      CROME --- ---
      Tak a nakonec se ukazuje, ze Machalik je zase jen Beddyho zle dvojce.
      Well done
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC:

      Odkaz na autority.
      Odkaz na testy provedené třetími stranami.
      Odkaz na irelevantní problematiky.
      Odkaz na vlastní otázky, ačkoli jsi nedokázal odpovědět na mé otázky, dokonce jsi zaměnil obsah a obal a nepřišel sis u toho blbě.
      To vše s jediným cílem: prokázat, že rozdíly neexistují.
      Neexistují tím pádem asi ani v tom víně: všechna vína chutnají stejně.
      Dokonce i rozdílné odrůdy chutnají stejně: vyměnit nikoli cenovky, ale etikety s názvem odrůdy by dopadlo stejně: najednou by lidé pili rulandu a pomlaskávali si, jak se ten ryzlink letos povedl.
      Objektivně vlastně existuje jen červené a bílé víno.
      Ideální testovací metodika, ideálně uplatněná.

      ------

      Můžeš se 1) omluvit za ten včerejší faul, 2) dokončit myšlenkové cvičení, co je to vlastně slepý test a kdy přestane být slepým, a 3) zveřejnit, kolik slepých testů audia jsi sám podstoupil, a pak se můžeme znovu dál bavit. Do té doby je naivní si myslet, že ti budu na cokoli odpovídat.
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      MACHALIK: jo, ale řekněme, že chceš třeba porovnat dva dac, který se třeba dramaticky cenově lišej a vůbec nejni špatný, když ti to umožní odfiltrovat předsudky typu když je to dražší, musí to bejt lepší
      imho vedeš jen slovíčkářskej svatej boj, slepej test nejni všelék, ale určitě má svý místo tam, kde srovnáváš vobyč drát s marketingově namasírovanym kabelem za en tisíc, abys případně dokázal rozlišit mezi seriozníma výrobkama s hodnotou a nablejskanym shitem
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Nechtěl bys tu demagogii vyučovat? :D

      Proč se všude tam, kde se nelze vyhnout hodnocení lidskými smysly, používá jen a pouze slepý test a to nejlépe dvojitě slepý? Protože výsledky neslepých testu jsou naprosto bezcenné. Pokusů, kdy např. lidi znalecky hodnotili zvuk kabelů a shodovali se ve svých závěrech až do momentu odhalení, kdy se ukázalo, že hrálo pořád to samé, už tu bylo ukázáno dost. Totéž platí pro vína atd.

      Zastáváš postoj, který je v přímém rozporu se vším, co bylo vědeckými metodami o testování a vlivu bias zjištěno. Nikdy jsi přitom nebyl schopen odpovědět na jednoznačně formulované otázky, třeba proč by slepý test neměl fungovat na zesilovače a kabely? U reprosoustav a kodeků poskytuje opakovatelné a přesné výsledky, v nichž jsou viditelné i faktory, které při neslepém testování zcela zanikly, protože byly přebity vizuálním dojmem.

      Dokážeš na takto jednoduchou otázku dát odpověď? :)
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DEIKSAC: Testovaný vždycky ví, že je testován on a nikoli komponenty. Je to podstata věci.
      Nás, co je baví hifi, zajímá kvalita komponentů a testujeme je, nikoli sebe. Takže jakýkoli test, kdy testujeme posluchače, jeho zlaté ucho aj., je irelevantní pro tento obor. Z nějakého důvodu to tmáři odmítají pochopit a pak docházejí k takovým závěrům, jakože:

      - Výměna vnějších krabic zesilovačů při zachování jejich střev = faktického zesilovacího obvodu
      - je to stejné
      - jako výměna vína = faktického nápoje za vodu při zachování jejich flašek.

      Slepá víra ve slepé testy vede vždy jen jedním směrem: k postulaci názoru, že nikdy nic není možno rozlišit a věřící ve slepé testy je objektivně superiorní nad lidmi, kteří neprovozují slepé testy. Navíc on ušetří a oni ne: on má doma komerční cokoli z marketu nebo něco stavěného a dosáhl stejné kvality jako hlupáci, co utratili statisíce. Žádný jiný účel tato argumentace nemá a nikdy neměla než vyrovnání se s trabantím komplexem. Je třeba to mít furt na paměti.
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      MACHALIK: ale o to právě jde, že testovaný neví a dává tak hlas tomu, co slyší aniž by jeho hodnocení ovlivňovaly předsudky - např. beddy by v neslepém testu vysoko hodnotil ptačí budky, ale ve slepém by to třeba dopadlo úplně jinak a pak by třeba musel chvíli brát antidepresiva :-)
      Plus jakmile ti naroste množství účastníků, tak ti z toho začnou lízt další zajímavý informace.
      Každopádně je důležitý zadání - např:
      a) chci si vybrat nový bedny/aparát pro sebe
      b) uvádim novej produkt a chci nasbírat feedbak od potenciálních zákazníků
      c) hádáme se s kámošema, komu to hraje nejlíp
      atp atp
      SVANC
      SVANC --- ---
      MATT: Tak to nepochybně, koneckonců by asi bylo nesmyslné, aby jejich kvalitu posuzovali pivaři. Ale zrovna u vín jsou ta úskalí neslepých testů evidentní - i tady kdysi proběhl odkaz na studii, kde lidé řadili vína podle jejich kvality a celkem nepřekvapivě byla vždy veliká míra korelace mezi zjištěnou chutí a cenou. Tahle korelace ovšem zůstala zachována i v případě, že etikety s cenami na lahvích byly přehozeny :D.
      MATT
      MATT --- ---
      SVANC: a tak vpodstate ano. jen se vychazi z predpokladu, ze testovani jsou nejak "vyskoleni" a vysledek jejich testu je nejak relevantni. spousta lidi si pak kupuje levne vino, ze "to sejne nepozna" - veri svym smyslum, pak jsou lidi, co veri somelierum a vybiraji podle nich "to nejlepsi", rikaji si, ze to nepoznaj, ale doprejou si kvalitu. pak je treti skupina, ktera veri vyrobcum, nebo umere ze vyssi cena odpovida vyssi kvalite.
      vpodstate je to cely, jen otazka viry.. ;)
      BLAF
      BLAF --- ---
      Dejte si tohle https://en.wikipedia.org/wiki/Blind_experiment na nastenku a pojdte resit nejaky audio :)
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Jediný, kdo tady něco předvádí, jsi ty - buď jde o naprosté nepochopení, ale spíš to vypadá, že sis našel fajn záminku, abys své postoje ke slepým testům, které jsou v naprostém rozporu se stavem lidského poznání, nemusel dát beznadějně hájit.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Dohodneme se, ze na tebe nebudu reagovat po tom, co jsi vcera predvedl, ok?
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Takže při soutěži vín, kde se ochutnávají vína naslepo, nejde o testování vín ale o testování lidí. Vítejte v hifi, level logiky Machalík :D.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DEIKSAC: Presne tak, napsals to dokonale presne. Testovany muze leda tusit. A testovanym je clovek. O nic jineho ve slepych testech nejde.
      MATT
      MATT --- ---
      ... já mám v každý místnosti jiný bedny, přecházim si a užívám si, jak se to mění... oboje hrajou hezky, netrouf bych si říc, kterej zvuk se mi líbí víc.. natož, abych říkal, který hrajou LÍP
      OMNIHASH
      OMNIHASH --- ---
      MACHALIK: ale tak určitě, proto jedu spokojeně s posledním repráčkem z mý deset let starý 4+1 a spolubydlící si pouští hudbu z noťasu.
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      KEJML: v principu jde o to, ze testovany muze leda tusit :-) zalezi samozrejme ceho se chces dobrat, pokud chces otestovat neci zlaty usi, klidne to muze probihat tak, ze hraje jeden stroj, ale testovanymu se tvrdi, ze se porovnavaj ruzny stroje.

      za me at si kazdej posloucha, co se mu libi/vejde do bytu/do penezenky; na tenkej led se pak dostavame, kdyz beddy zacne vzyvat bozstvo Q a mysli si, ze je jedinej, kdo tomu rozumi a ze Q je odpovedi na vsechno

      TEDDYBEDDY: "Říkal sem si, zeptáš se toho chlapa, jak velký ty bedny by měly/ mohly bejt v poměru k cimře, dyž to teda nemá žádnej vliv, a aby to mělo ty BASY- 5, 15, 30, 60, 90% ??? " - je ti doufám zřejmý, jak hloupá by ta otázka byla?
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Eště teda sem zaváhal. Říkal sem si, zeptáš se toho chlapa, jak velký ty bedny by měly/ mohly bejt v poměru k cimře, dyž to teda nemá žádnej vliv, a aby to mělo ty BASY- 5, 15, 30, 60, 90% ???

      No ale vidím, žes rozjel tradiční clash s tradičním oponentem. Ale já su také citlivé, tak se radši budu držet stranou. A prsmtě, nezapomeňte taky probrat kabely :o)
      TOMATSU
      TOMATSU --- ---
      Ja vim, ze asi s timhle pozadavkem pohorim.
      Neslo by aby do tohoto fora prispivali lidi, kteri maji opravdu nejake realne zkusenosti s HI-FI a TOP audiem namisto nekonecneho zacykleneho dohadovani se ? Takovydle ho balastu jsou plna hififora napric celym netem a je to dost nuda :(

      A abych tedy sel prikladem, nize v odkazu jsou moje postrehy ohledne DACu od SPaudia :
      HiFinazory.cz • Zobrazit téma - SPaudio D1
      http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=11&t=15306
      SVANC
      SVANC --- ---
      KEJML: To samozřejmě nevadí. V podstatě jen určuješ, zda X v danou chvíli hraje stejně jako A nebo B.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam