• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

Jaké preferujete středy

18 hlasy od 18 respondentů

rozbalit záhlaví
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      TEDDYBEDDY: Seš zabržděnej? Můžu ti nějak pomoct? Do třetice, do pětistice, dokážeš nějak vysvětlit, co znamená pojem "pomalý basy", jak se to přesně projevuje, kde je ta pomalost, co se pohybuje nižší rychlostí než něco jinýho a čím je to způsobený? Nic jako "horší dynamika" neexistuje, chce se po tobě, abys používal elektrotechnickej jazyk, dokonce jsem ti dal i seznam pojmů, se kterýma můžeš pracovat. Horší dynamika je stejná pičovina jako fázovej závěs: opakuju ti po sté, kámo, nech si tyhlety náhodný slova pro kámoše do hospody. Jak a v čem a kdy a proč jsou ty basy z většího basáku pomalejší? Šíří se vzduchem nižší rychlostí? Vyrazí později? Hrajou hlouběji? Jak to funguje, vysvětli to!
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      TEDDYBEDDY: Jedna věc je ale jistá, větší plácačka má obvykle větší citlivost. Čili taková bedna je zas v přímým poměru hlasitější. Pro hobíky a Machalíky naprosto zásadní věc takový zmatení smyslů. 9/10 skladníků z datártu potvrdí, že prosťáčkům se za stejnou cenu prodá líp to větší/ hlasitější.

Nějaká psychosociální setrvačnost z 80´ imo, čím větší, čim víc pásem/ velkejch repro, W, tím víc hifi.

Kardinální otázka je, proč tohle neřešíte v lowendu? Nesháníte někdo tyristorovou barevnou hudbu? Hezky to bliká! :o)
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      TEDDYBEDDY: tvzení by byla pán beddy, to jó, na to sou voni dobrej, ale ty podklady pro ně, to nikdy nebyla jejich silná disciplína

z aparátů to zmizelo z různejch důvodů (rozměry/hmotnosti/výkony zesilovačů/lepší rozsah malejch repráků směrem nahoru), ale rozhodně tim důvodem neni "rychlost basů"
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: To bude tím, že já jsem ten, kdo v práci klade otázky :)

Čili, po 1.284. Velká, např. 15" plácačka má v poměru s menší např. 10" horší dynamiku. Uvažujemeli reprošasí obdobné kvality a konstrukce. Z toho důvodu se stejná vyzařované frekvence zdá být na sluch méně určitá/ nekonkrétní, zahuhlaná- jakoby zpomalená.

A to je pro zajímavost taky hlavní důvod, proč neska z produkčních aparátů baskytarystů téměř vymizely 15" a částečně i 12", přičemž king of rakenkról jsou moderní aparáty s 10" a menšími repro.

PS. Můžu se na tu zeď ve Vršovicích taky podepsat? :o)
      PALEONTOLOG
      PALEONTOLOG --- ---
      MACHALIK: frekvence na rychlost nemá vliv.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      PALEONTOLOG: Jakoze malej basak ma studenejsi basy nez velkej? Nebo ze vejskovej rozdil mezi basakem a vejskacem je takovej, ze dojde k poklesu tlaku a teploty?
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      A abych ti to usnadnil, Beddy, tak při své odpovědi můžeš rovnou vynechat veškerý zhulenecký kecy jako:
      - lopata z okna auta
      - pomalý plácačky
      - dvacet let starý Dudky
      - autobusy
      - vlečení se basů za vejškama
      - potkání se
      - difuzita
      - fázovej závěs
      - basy dělá výchylka
      - hlasitost dělá velikost
      - a další a další bomby, kterejma nás tady oblažuješ.

Zkus se soustředit (vim, že je to těžký! Už od jeslí!) na podstatu věci, a tím je elektrika a mechanika. Používej slova jako membrána, pohyb vpřed/vzad, dráha, čas, sekunda, Hertz, rychlost zvuku ve vzduchu, frekvence, vlnová délka. Neboj se používat jazyk, kterej je v oboru běžnej! Nemusíš si vymýšlet nic vlastního, zkus to s existující terminologií. Já ti věřím, že to zvládneš! Když tak si dej, já nevím, citrónovou vodu s ledem, kdybys potřeboval před tím nakopnout. Díky!
      PALEONTOLOG
      PALEONTOLOG --- ---
      MACHALIK: třeba na teplotě vzduchu
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      TEDDYBEDDY: Takhle odpovídáš na otázky i v práci?

Otázka: Můžeš elektromechanicky vysvětlit rychlost basů?
      Odpověď: Že by aerodynamický odpor vzduchu?

Tak znova: Jak se stane, že jedny basy jsou rychlejší než jiný? 35 Hz rychlejšíchh než 35 Hz v závislosti na... čem? Vysvětli to!
      HENNYVILLE
      HENNYVILLE --- ---
      Ty ses genius Matte, bez prdele. Termin "pomaly basy" tim nabira naprosto novej rozmer! Ve spojeni s velkyma usima by z toho mohl bejt naprosto fantastickej zazitek. Diky vsem!
      MATT
      MATT --- ---
      taky by me zajimalo, co si myslis, ze se stane s tim pomalejsim basem... to jako kdyz budu hrat treba hodinu jedno album, tak na konci mi to vsechno dohraje a pak mi budou dojizdet uz jen ty zpomaleny basy? nebo pokud mluvis o rychlosti kmitani reproduktoru, to by pak ta pomalejsi bedna mela hrat 35 Hz jako 33 Hz ?? ;) fakt by me zajimalo, jak si to predstavujes...
      MATT
      MATT --- ---
      TEDDYBEDDY: budu predpokladat, ze nam jde o porovnani pri stejny hlasitosti. asi se budes divit, ale tvoje "rychly" repraky musej zas ten mensi odpor prekonavat na vetsi draze a pri vyssi rychlosti.. a aerodynamickej odpor roste s ctvrcem rychlosti... tááákžéééé?? :D
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Že by aerodynamický odpor vzduchu? ( a po 1.283 následuje údiv/ zesměšnění/ zpochybnění/ ad hominem rozčilení...
      PS. Jednou to dáš, poď! :o)
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      TEDDYBEDDY: No nekecej! A můžeš - elektromechanicky - vysvětlit, tu RYCHLOST basů? Ještě jednou, páč seš dneska hodně do pomala, jde nám o rychlost. Jak se stane, že jedny basy jsou RYCHLEJŠÍ než jiný? 35 Hz rychlejšíchh než 35 Hz v závislosti na... čem? Aby "dohnaly" vejšky? Pojď!
      MATT
      MATT --- ---
      stojanove boxy hraji stredy a vysky lip nez podlahove
      proboha proč? to fakt nelze brát vážně.. auta se střešním okýnkem lépe drží v zatáčkách!
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: I studia maj velký repráky, v spočítanejch, akusticky vypercizovanejch, a optimalizovanejch prostorech a za ceny vyšší než ty nejlepší repráky ;) Máš to taky tak ve svým kumbále?
      OMNIHASH
      OMNIHASH --- ---
      Hi-fi king Machálik bombující Vršovice, dneska už jsem viděl všechno.
      MATT
      MATT --- ---
      TEDDYBEDDY: dyt ten jouda nezna ani dubstep.. to nelze brát vážně, a to jsem přečet prvních pět vět.. ;) podle toho článku je nejlepší se vzdát veškerých frekvení a bude to nejvíc hifi!!
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Že se mebrána bas. reproduktoru stačí pohybovat na ms přesně podle el. signálu.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      TEDDYBEDDY: Beru to jako tvůj způsob, jakým veřejně akceptuješ, že bodovej zdroj jsou repráky v jednom bodě, nikoli o nulovým rozměru. Podobně jako když děcko křičí a kope do všeho, když se mu něco nelíbí. Rád jsem ti tuto informaci zprostředkoval :)

TEDDYBEDDY: Jakejch 99 % profi zvukařů, to sis zase vymyslel, že? Platí tohle na tvoji manželku? Že kolem sebe házíš random procenta a ona jim věří. Chceš si zase zopakovat, jak jsem ti naházel slavný profi studia, který mají samozřejmě velký bedny, a tys řekl, že to jsou blbci nebo co? Furt tě zajímá nějakej průměr. Průměrnýho zboží je vždy nejvíc. Uvědomuješ si, že tady nejsme v klubu o průměrných šitech, žejo? Umíš číst?
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      TEDDYBEDDY: Ne ne, já se ptám tebe. Jebu na tvý citace z internetu. Můžeš vysvětlit, elektromechanicky, co myslíš rychlostí basů? Jednou provždy?
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Nejen já, i 99/ 100 profesionálních zvukařů se podle toho orientuje. No chápu, že někdo musí pochopitelně naplnit ono zbývající 1%. Jsi to ty Machalíku a seš za to eště slavnej. Cywe respect :o)
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Napiš klukům do Positive feedback, co tím mysleli: "two horn loaded drivers that are very fast and a powered bass module that isn't quite as fast."

Imo to znamená přesně to, co posloucháš doma, resp. to co ty považuješ za " hifi basy".
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam