• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    BLACKDRAGON: není, ale nebudu tu rozdmýchávat další nepokoje ;)
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    TEDDYBEDDY: a hlavne to chcem streamovat do dac nie z dac :) dac cesta uz komplet vyriesena kablovo, do zosiku signalove a zo zosiku supra ply 3.4
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    TEDDYBEDDY: ocakaval by som nieco za par stovak, kludne aj nejaka levnejsi znacka, digitalny prenos je stale to iste, jediny rozdiel max v sile signalu
    MAJA
    MAJA --- ---
    "Recent experiments show that 100% of listeners were able to tell the difference between using an amplifier with a power cord attached, and without." .... měl jsem si přečíst datum vydání článku namísto prvních dvou vět ... :-)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    K tématu!

    Double-Blind ABX Testing Proves All Power Cords Have an Effect on Audio - AVSForum.com
    https://www.avsforum.com/double-blind-abx-testing-proves-power-cords-effect-audio/
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    ahoj, prosim o radu nejakeho bluetooth adapteru\receiveru z ktorym si z kompu mozem poslat data na da prevodnik

    najlepsie cez usb
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    VOZKA: dobrý!

    Já preferuju vinyly Melt Banana coby esenci bordelu a starý desky The Shadows naopak jako protipól bordelu, kterej mne ale nenudí ani na 1000. poslech :)

    Ostatně jejich verze Sleepwalk je s přehledem nejlepší

    The Shadows - Sleepwalk
    https://www.youtube.com/watch?v=FRI1INKEafI
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    DOCKINEZ: já rád testuju reprobedny například tímhle:

    Origin - Informis Infinitas Inhumanitas (2002)
    https://www.youtube.com/watch?v=8ZjXo7Ij28s
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    DOCKINEZ: Pár let zpátky tam měl těch nahrávek 30, potahal jsem si všechny a musím mu dát za pravdu. Pokoušel jsem se poslouchat i DK, ale neudržel jsem u toho pozornost dýl než dva songy. Máš pravdu, že tohle hraje všude dobře.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Je dobře, že tady padly audiofilní nahrávky. Kdyby nebylo žebříčků jako tenhle, tak mám skoro pocit, jako by „audiofilní“ znamenalo „dobře nahranou desku s jazzovou kapelou a paní, co hezky zpívá“, přičemž výsledek se mnou absolutně nic nedělá. Dobře nahraná koncentrovaná nuda, která nic nesděluje, nikoho neurazí, hlavně žádnej extrém.

    Kdysi jsme tu měli kampaň Kopírování zabíjí hudbu. Hovno. Hudbu zabíjí veci typu Diana Krall nebo Rebecca Pidgeon :)

    Na tohle kupovat budky za pul mega je imho naprostá zbytečnost. Řekl bych, že kterákoliv regálovka za dvacet tyček doporučovaná před časem Teddym by to v klidu zahrála stejně dobře.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MAJA: "Myslím, že 99% lidí, co kupuje super audio, to má z velké části o dobrém pocitu - udělají si radost. Samozřejmě, že kdyby jim to nehrálo do ucha, tak by volili jinak. Z poslední audio výstavy mám pocit, že min. z 50% jde o jistou exkluzivitu/design/provedení a od určité kategorie jde už o nuance."

    V tomhle nejsme nijak ve sporu. Je normální, že si lidi kupují drahé a hezké věci pro pocit nebo třeba pro status. Pouze si myslím, že je třeba buďto rozlišovat, kdy se jedná pouze o takovouto věc, a kdy o jasný zvukový přínos, anebo na rovinu říkat, že to nevíme/je nám to jedno - to přínosnost diskuze úplně stačí. Děje se to však velmi málo.
    MAJA
    MAJA --- ---
    VOZKA: Spíš to dělám řekněme dlouhodobě - na první poslech mě něco ne/zaujme a pokud mi to i po delší době ne/vadí, tak jsem spokojený. Utvrdit se v získaném pocitu můžu vrácením původní komponenty.

    Různé denní doby a/nebo psychické/fyzické rozpoložení bude plodit různé výsledky.

    Myslím, že 99% lidí, co kupuje super audio, to má z velké části o dobrém pocitu - udělají si radost. Samozřejmě, že kdyby jim to nehrálo do ucha, tak by volili jinak. Z poslední audio výstavy mám pocit, že min. z 50% jde o jistou exkluzivitu/design/provedení a od určité kategorie jde už o nuance.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    VOZKA: Tak já jsem rutinér. Ve pražských studiích jsme léta čekovali desítky káblů na X referenčních aparátů. Čili je musíš vzít do ruky, vybalit a připojit opakovaně. Pak jich i spoustu vyzkoušíš doma, čili furt vidíš, co připojuješ. Nemám problém říct, tenhle vyhlášenej Crystal, Nordost, Cardas za XXX moc peněz nehraje, a naopak tenhle (relativně) levnej Kimber, Chord, Kraut hraje.

    S jistotou lze říct jediné, levná dvoulinka nikdy nehraje. A taky že 5/10 lidí to stejně neslyší.

    Esi přitom potřebuje mít někdo zakrytý voči? Asi jo, když to říká.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MAJA: Osobně mi dává smysl je dělat i jako konzumentovi, protože dosáhnout opravdu kvalitního zvuku, který mi pak přináší maximální potěšení z hudby, je drahé a velmi zdlouhavé (vyžaduje to kromě peněz i znalosti), a když se budu zasekávat na věcech které stojí spoustu peněz ale nepřinášejí slyšitelné zlepšení, nikdy se k cíli nedostanu. Ale řeším to hlavně proto že jsem i konstruktér a chystám se vstoupit na trh s reproduktory v ceně pod 20k Kč, v takhle nízké ceně pokud velmi pečlivě nezjišťuješ jaké věci mají velký a jaké zanedbatelný vliv na zvuk, tak nikdy nenavrhneš něco, co by se dalo poslouchat.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    TEDDYBEDDY: Chápu tvoji odpověď jako "slepé testy nedělám protože [...]", je to tak?

    Samozřejmě neplatí, že pokud jeden člověk neslyší v abx testu mezi dvěma komponentami rozdíl, tak tam rozdíl není. Neexistenci rozdílu dokázat nelze, lze pouze říct, že v daném testu se existence rozdílu nepotvrdila (a přemýšlet o tom, jestli byl test správně navržen a nešlo by ho udělat lépe).

    Zajímavé situace jsou:
    - pokud někdo prokazatelně opakovaně slyší rozdíly mezi komponentami, o kterých se říká, že jsou transparentní
    - pokud více lidí v různých situacích naopak rozdíly neidentifikuje, neprokazuje to že rozdíly nejsou, ale velmi silně poukazuje na to, že jsou pod hranicí slyšitelnosti. Věrohodnosti takového testu také pomůže, když víš, jací lidé a za jakých podmínek ho prováděli.

    Dále mi přijde smysluplné, než utratím deseti- až statisíce za nějakou komponentu, si podobný test udělat na sobě (obvykle ne abx test, ale aspoň testování s perfektně srovnanou hlasitostí). Tam obavy o kompetentnost třetí osoby úplně odpadají.

    Největší hodnotu těchhle testů vidím v tom, že dodají váhu zcela abstraktním a pro mě v podstatě bezcenným debatám o komponentách, u kterých se diskutující strany často nemohou shodnout ani na základní terminologii.
    MAJA
    MAJA --- ---
    VOZKA: Podlě mě člověk, co tohle doma provozuje je už trochu nemocný - trávit tímhle hodiny a hodiny času namísto poslouchání muziky, pokud nejsem recenzent už je nemoc.

    Pak to taky smrdí neustálým GAS a změnou hudebních preferencí na highend předváděcí nahrávky, protože tak 3/4 běžných nahrávek jsou IMHO dneska neuvěřitelně zvukově odfláknutý.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    VOZKA: Hele, ikdyž pominu fyziologický predispozice, tak 90 % laiků ani neví, CO a JAK slyšet. Stejně jako 99,99 % abstinentů nepozná rozdíl mezi bohemkou a dom perignon.

    Mám dokonce známý, co nemaj v mozku vůbec propojený emocionální obvody s ušima. A těm úplně stačí k plnohodnotnýmu akustickýmu zážitku popík z evropy2 z bakeliťáku. Zrovnatak některý lidi jsou skoro barvoslepý, a koho z nich asi najdete v odborných diskuzích o delikátních rozdílech podání obrazu hiend fotoobjektivů nebo přínosu drahýho fotopříslušenství?

    Ale dovedu si představit, že např. tady s Dockinezem jako kytaristou, a zkušeným muzikantem, během pár hodin spolu vybereme naslepo z desítek kytar 5 kusů, na kterejch se 99% shodneme jako etalonech a na 2 se shodneme s 90% kytaristů. Ale pro laiky náš výběr stotisícovýho nástroje z Gibson custom shopu nebude mít prakticky žádnou cenu, protože jejich sluch to prakticky neumožňuje. Tak asi tak.




    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    U mě by to popravdě nemělo smysl - miluju hudbu a zároveň jsem děsnej nerd, když na to příjde.

    600ohmový sluchátka AKG můžou někomu přijít příliš analytický, já už dopředu řeším, jak asi budou znít připojený k symetrickýmu lampovýmu OTL sluchátkáči a s deskou Cell-Scape.

    V podstatě mne kolikrát technický řešení zajímá víc než zvuk a dokážu si užít ledasco.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Obecná otázka do pléna: Kdo z vás zkouší tyhle rozdíly, ať už v kabelech, přehrávačích nebo třeba zesilovačích, testovat nějak trochu rigorózně?

    Nemyslím tím testy při kterých vám po domě běhá zmrd s hadrem a přepíná zesilovače s cílem vás zmást (tak nějak si to představoval Machalik). To je samozřejmě blbost. Stejně tak slepé testy na repráky se doma prakticky dělat nedají, jde o komponenty v signálové cestě před nimi, mj. právě proto že u nich jsou rozdíly daleko menší.

    Jako úplné minimum bych viděl při testování komponent poslouchat obě (všechny) komponenty na úplně stejné hlasitosti - dneska už k tomu není potřeba hlukoměr, hlasitost se dá srovnat pomocí appky do telefonu (ta samozřejmě hlásí velmi nepřesně absolutní hodnotu akustického tlaku, ale pro srovnání dvou komponent je zcela dostačující). Ale to pořád není vypovídající test.

    Myslím spolehlivé testy, které se ale dají dělat absolutně v klidu a časově neomezeně, tj. třeba abx test. Ten funguje tak, že máte zdroje zvuku A a B (například dva různé reprokabely), u kterých víte který je který, a k tomu zdroj X, pod kterým se skrývá buďto A nebo B, a vy máte správně určit, který z nich to je. Máte na to libovolné množství času a můžete v reálném čase libovolně přepínat mezi A, B i X pro nejsnadnější srovnání. Když potom zvládnete správně určit X správně v nějakém počtu pokusů (typicky se bere alespoň 7), které mohou být rozložené klidně do x měsíců, je statisticky vcelku jisté, že se nejedná o náhodu a rozdíl spolehlivě slyšíte (a pak má cenu rozumně řešit, která komponenta je lepší).

    U změn, které se dají zaznamenat do souboru v počítači, což je nejen testování MP3 vs lossless, ale taky třeba testování jak velké procento harmonického zkreslení slyšíte, je abx test triviální - existují na to free programy. Já používám abx plugin do foobaru.

    U testování hardwaru to donedávna bylo o dost obtížnější, znamenalo to kupovat nebo stavět dostatečně neutrální ABX box a drahý hlukoměr, ale dneska už se to často dá řešit pomocí DACu se čtyřmi (nebo více) kanály, připojeného na počítač, a appky do telefonu na měření hlasitosti. To má řada lidí doma.

    Zkoušel někdo z vás jakoukoliv z těch metod u něčeho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam