• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    CROME
    CROME --- ---
    ROMANICAK: jo a budou ty rucne motany kabely za 10k hrat lepe nez ty motany strojove se stejnou kapacitou za 200?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    CROME:
    Ja si uplne nemyslim, ze ty kabely za 10000,- maj naklady 200,-. Ona ta zakazkova vyroba je totiz ve skutecnosti draha.
    Potrebujes nejen ty vlakna ze kterejch to umotas a pak buzirky a dalsi material, ale masinu ktera to umota, nalakuje, zabuzirkuje a popripade oplete. A pak samozrejme nejakou kontrolu kvality jestlijsi neco uplne nepodelal, takze minimalne nekoho s osciloskopem kdo to umi zmerit. A dalsi lidi na dokonceni kabelu, tzn. strihnuti, nakrimpovani koncovek, zataveni smrstovackou. A obal - na ten musi vypadat luxusne za ty prachy prece.

    Troufnu si rict, ze kabel kterej se prodava za 10K bude stat treba 2K v nakladech na vyrobu a prodej, zbytek je hruby zisk.
    Nedovolim si odhadnout kolik stoji vyroba treba tohodle....nekdo nejaky tipy?
    Repro kabely AQ Redwood SBW - 2 m (banánky) | Gramofony-Desky.cz
    https://www.gramofony-desky.cz/produkty/kabely/repro-kabely-aq-redwood-sbw---2-m-bananky/1783.html
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TEDDYBEDDY:
    Ne.

    Ale da se rict, ze od jiste kvality medi a zpusobu vyroby a prurezu a poctu vlaken jiz dalsi narust "kvality" nema na audio absolutne zadny slysitelny vliv (a ma jen velmi obtizne meritelny vliv).

    A taky se da rict, ze takovy narust kvality ma vliv na jine aplikace, nez je audio, napriklad vysokofrekvencni technika, vysokonapetova/vysokoproudova technika, atd.

    A taky se da rict, ze verit neznamena vedet :-)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    CROME: bude :) Zkouseli to s vinem, kdyz levne vino nalili do flasky od draheho. A to levne hned chutna lip :)
    CROME
    CROME --- ---
    TEDDYBEDDY: bude kvalita zvuku lepsi kdyz vyrobim kabel za 200kc a prodam ti to za 10 000?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: Čili se da říct, čím kvalitnější/ lepší materiály/ dražší kabel, tim lepší zvuk?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TEDDYBEDDY:
    Kazda neizolovana med rychle oxiduje. Kabel v buzirce je na tom mnohem lip. Ale neplest oxidaci (vytvori v podstate ochrannou vrstvu ma povrchu) s korozi (zasahuji hloubeji do materialu, nici ho). Oxidace na povrchu neni pro audio problem, bavime se o frekvencich v jednotkach az desitkach kHz. Problem nastava az pri MHz a GHz frekvencich, kde vedeni proudu jde natolik po povrchu, aby to mohlo mit meritelny vliv.

    OFC ti zaruci, ze jde opravdu o med, a ne nejaky vysokoimpedancni svinstvo s hlinikovym nebo ocelovym jadrem. Uz jsem na to narazil a je to jen skoda penez, pak stejne musis koupit OFC.


    CCA - copper-clad aluminum - med s hlinikovym jadrem. Hodne zalezi na tom jak tlusta vrstva medi na tom hliniku je a vyrobci se snazej to smelit, protoze usetri za med. To vyusti ve vyssi odpor (impedanci) kabelu a tedy ztraty na napeti. A to ma za nasledek nizsi hlasitost, vetsi zatizeni zesilovace, degradaci linearity zvuku (basy mizi, stredy a vysky neprehledne). Pouziva se tam, kde je potreba resit kabelaz co nejlevneji.

    CCS - Copper-clad steel - to samy co vyse, ale s ocelovym jadrem. Je to magneticky. Pouziva se to tam, kde je potreba vyssi odolnost a nezalezi na ztratach na napeti, typicky rozvody od telefonnich ustreden.

    OFC - oxygen-free copper - kvalitni cista med, netrpi zadnym vyse zminenym neduhem. Trosicka kysliku v ni vzdycky zbyde, podle me je to uplne zanedbatelny (10ppm).

    OCC - ohno continuous cast - to samy co OFC, ale jeste kvalitnejsi. Zpusob vyroby by mel skoro eliminovat kyslik v medi a hlavne mikroprasklinky, ktery podle vyrobce (majitele patentu) zapricinuji zhorseny prenos signalu. Podle me je to pro audio uplne nepodstatny a nemeritelny, vlivy ktery se tam popisujou nastavaji az pri vetsich delkach kabelu (100+m) a vysokych frekvencich (stovky MHz). Povazuju to za marketing, zpusob jak vylakat z majetnych lidi prachy diky neznalosti problematiky. Je to jako nechat si pozlatit auto - kdyz na to mas, tak se tim muzes chlubit, ale jizdni vlastnosti ti to nijak nezmeni.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: Proč OFC? Každá měď stejně na povrchu rychle oxiduje.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    ROMANICAK: diky!
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MATEJICEKKK:
    Pisou u nich 2 x 60 watt, na to by 2,5 stacila s obrovskou rezervou. Nicemu ale neuskodi, kdyz ji pouzijes. Doporucuju takovou tu s pruhlednou buzirkou, resp. ma mit ve specifikaci "OFC", coz je pomerne cista med s nizkou oxidaci.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Jen dotaz, k Audio pro Addon T20 potrebuju koupit delsi dvoulinku na propojeni aktivni bedny s druhou. Jakej prumer? Origo je tam myslim 1.5mm, nebude lepsi 2.5? Diks
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    MATESISKO: hloupatě jsem nenapsala, že Praha. Ráda bych to nechala opravit nějakého nyxáka, pokud se v tom někdo rád hrabe.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: Čili všechno špatně. Tvl. to už začíná bejt napínavý :D
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Ahoj, uměl by mi někdo poradit na koho se obrátit, když bychom rádi dali dokupy Tesla NC 470.
    Tesla - NC 470 - gramofon
    https://www.phono.cz/gramofony/tesla-nc-4702
    Je tam takovýhle zádrhel (pravděpodobně celkem běžný, kopíruju specifikaci jiného majitele NC470):
    Je plně funkční, akorát už je vytahaný řemínek a motorek byl poněkud tužší a i po promazání a rozhýbání mu pořách chvíli trvá, než rozhýbá desku na správné otáčky.
    Děkuju.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TEDDYBEDDY:
    Ty jsi proste zatizenej tema kabelama, ja to vidim.

    Classe zatim nemam, uz jsem to zminil, nejspis to zapadlo. Zatim hrajou na starym Sony STR-DG700, nez se naskytne neco rozumnejsiho. Pri nizsi hlasitosti je zvuk naprosto v poradku. Vyssi hlasitosti uz zesik evidentne neutahne, vse co je nad polovinou trpi zkreslenim a nedostatkem objemu. To ale neni muj pripad, z tohoto duvodu je nad pulku proste nepustim. A taky si hlidam vstupni signal, aby byl zesilovac spravne vybuzen (ani moc, ani malo).

    Ohledne Classe - me od toho par lidi odrazovalo, zas takova lace to prej neni. Ale v tomhle svete se v inzeratech casto objevujou zajimavy kousky, nebojim se ze by nebyla prilezitost koupit treba Krell, McIntosh nebo neco podobnyho s vykonem kolem 400-500W.

    Ohledne propojeni - zdroje zvuku mam propojeny optikou, to kvuli eliminaci zemni smycky. Repro jsou propojeny obyc dvoulinkou 4mm2 a navic Bi-Wire.


    TOMATSU:
    Hele tim to asi nebude. Ja s nima ve stereu nemam zadnej problem, je to radost poslouchat. Klidne i celkem potichu, v noci kdy je vsude kolem uplnej klid.
    Problem nastava az u tech filmu, kdy LFE/SW signal je proste zesilenej malo oproti zbytku. Kdyz jsem na receiveru vypnul SW a tedy nechal presmerovat ten kanal na B&W, tak se to zlepsilo jen minimalne. Nektery frekvence tam z principu nejsou vubec (22Hz na Tesla vs 32Hz na B&W zacatek pasma), zbytek je slabsi. Kazi to zazitek z filmu kdyz vis, ze tam ten zvuk je, ale ty ho neslysis. Napriklad Solo: Star Wars Story - kdyz konci prepadeni vlaku a naklad vybuchne. Nebo Pán prstenů: Společenstvo Prstenu - na zacatku bitva se Sauronem, jak mu usekne prst a nasleduje vlna pres cely bojiste. Tyhle momenty proste v tech filmech jsou, uz jsem to slysel a nechci o ne prichazet.
    TOMATSU
    TOMATSU --- ---
    A nebo tam je nejakej mod mistnosti - mam s tim doma tak "trochu" problem :( Mimo poslechovy misto je to v poho.

    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: Bez prdele amigo. BW 800 by ti v tom setu s Classe měly přivodit malou ale jistou audionirvánu, vč. basů. Čili pokud jim stíhá sekundovat ARN bez zjevné psychické újmy posluchače, máš to prostě blbě postavený/ zapojený. Tak schválně, čím to máš propojený?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ENGUMAZ:
    Njn, pubertacky leta. A jak jsem na to tehdy byl pysnej! :-)

    TOMATSU:
    Jo. Ten reprak nema nijak extremni vychylku, rost se ani nehne. A jo, Tesla k B&W 800 je High-End rouhani nejhrubsiho zrna. Nicmene uvnitr je luxusni pasivni vyhybka (civky na vzduchovym jadre, cca 6kg medi), ktera pri strmosti 12dB/okt a delicim kmitoctem na 90Hz vlastne vymezuje tomu subwooferu hrat jen 22-90Hz. A jeste k tomu je to klasicka, uavrena konstrukce. V tomhle frekvencnim pasmu to neni zadnej problem, tahle kombinace.
    Navic je to docasny reseni, nez bude k dispozici neco jako B&W ASW 1000 nebo neco podobnyho, co k temhle repro bude "sedet".

    TEDDYBEDDY:
    Tak urcite :-D
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: Z čehož vyplývá, že jsi buď hluchej nebo to máš postavený/ zapojený blbě ( blbým kabelem).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam