• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jeden už mi našel toto: https://en.wikipedia.org/wiki/Slew_rate - to sice není přesně to co jsem řekl, že vnímáme v komplexním signálu absenci frekvencí fyšších jak slyšitelných, ale taky dobrý argument, proč by celý řetězec měl mít schopnosti vyššího rozsahu než slyšitelného. (čím vyšší frekvence dá, tím rychlejšího přeběhu je schopen). A druhý "hledač" mi potvrdil, že to co říkám slyšel říkat na HighEndu Dudka nebo Brassaniho. (a podotkl, že to mi zde jako argument asi stačit nebude :D)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    VOZKA: No nepoznáš. (tedy závídím ti těch 17 kHz, které jak odhaduju z kontextu poznáš - normální mladý zdravý člověk neslyší ani ty) Neslyšíš je ani jako pilotku, ani jako pásmový šum třeba 17-20kHz, ale pokud máš možnost ořezu klasické dobré nahrávky (SACD, DVD-Audio, prostě něco co objektivně obsahuje frekvence nad 30 kHz) od třeba těch 18 kHz výš (a máš repro co těch 30kHz zahraje [bez poklesu pod 3dB]), tak bys to poznat měl. Já třeba už neslyším nic nad 14 kHz a přesto když to ořežu od 14 kHz výš (CoolEdit filtr s poklesem 24 dB/oktávu - já díky svému "hluchu" už nemusím mít hyper náhrávku z sacd :D) tak rozdíl slyším.
    (hledání článku jsem zadal lepším - já už to najít neumím - snad to najdou)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    HOWKING: To mi zní celé jako audiofilní snake oil pro zvýšení prodejů, už proto že pro testy sluchu se někdy používá i band-limited noise, tj. pouštíš si širokospektrální šum a šum který je na určité frekvenci odříznutý, libovolně dlouho mezi nimi v režimu abx přepínáš a snažíš se poznat který z nich je který. Sluch samozřejmě není jen spektrální analyzér, ale člověk dokázal chybějící frekvence vycítit nějak jinak než sluchem, nefungovalo by to. Tyhle testy si můžeš udělat i doma, pokud máš rozumně měřící bedny, a u mě osobně byl výsledek přesně dle očekávání (tj. vzhledem k věku nadprůměr, ale 18 kHz už nepoznám).
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Zkusím najít. Je to možná 10 let, co jsem to četl. B yl to článek, kde autor vysvětloval proč vzniklo SACD a proč se zesilovače a hlavně bedny vyrábějí s měniči vysoko nad 20 kHz.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    HOWKING: Máš k tomuhle nějaký zdroj?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MAJA: Dokonce vnímají absenci 20 kHz v nahrávce i když je jako tón přímo neslyší. Ucho je trochu složitější orgán, než jen spektrální analyzér.
    MAJA
    MAJA --- ---
    ROMANICAK: Nevím, jak jsi starý, ale kvalita vnímání zvuku není jen o rozsahu. Běžně lidi kolem padesátky neslyší o moc výš než 10kHz a pořád ocení kvalitní zvuk.
    Stačí i blbá (chronická) rýma, která ti ucpe dutiny a poslech je v čudu.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    ROMANICAK: Bavil jsem se kdysi s paní okolo šedesátky která měla ztrátu sluchu z let v hlučném zaměstnání a sluch jí trochu zlepšily infuze které zvyšují prokrvení vnitřního ucha a tuším že i hyperbarická komora do které chodila po jejich skončení (ta je zas pro lepší okysličení). Obojí jsou celkem běžné metody které ti může ušař napsat (ale nejspíš ti nejdřív na to prokrvování napíše prášky a zbytek bude řešit až po jejich dobrání), zkus to.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ROMANICAK: Ber to z té lepší stránky: ušetříš.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Po par hodinach spanku se dostavam k 15Khz, ale test https://www.audiocheck.net/blindtests_frequency.php?frq=14 neni dostatecne spolehlivej, uspesnost nepresahne 75%. Jsem smutnej.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    FATTY: Co je to za debilni otazku?


    MAJA:
    No, bojim se ze uz jsem to prosvihnul.
    https://www.pnas.org/content/115/21/E4853
    Kdyz se mi to v minulosti stalo, tak to po par dnesch preslo, takze jsem to cekal i ted. Do toho jsem ale parkrat mel moc prace a moc toho nenaspal, takze nejaky presnejsi testy nepripadaly v uvahu. Az dneska jsem se k tomu dostal a obavam se ze uz je pozde.
    Narazil jsem na to pres https://www.e15.cz/magazin/vedci-zjistili-ze-jednoducha-lecba-zvrati-ztratu-sluchu-1346542 , ale ten vyklad mi pripada trosku blbej, jeste jsem ale nemel cas si to prelozit a procist komplet, tu origo studii.
    MAJA
    MAJA --- ---
    ROMANICAK: nemůžu najít původní článek, obecně platí čím dřív nasadit léčbu tím víc se toho v rámci možností dá zachránit, např. https://www.wikiskripta.eu/w/N%C3%A1hl%C3%A1_nedosl%C3%BDchavost
    FATTY
    FATTY --- ---
    Prijde ti internet jako doktor?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Ehm, takze pred 14 dny mi tchan chytre 2 metry od hlavy necekane (za zady) bouchnul delbuch. Od ty doby jsemmel podezreni, ze neco neni v poradku, nebudi me v noci dite, skladby co znam jsou jakoby vic zahuhlany, necisty. Tak zkousim https://www.audiocheck.net/blindtests_frequency.php?frq=14 a neslysim rozdil. Jeste minulej rok, kdyz jsem si testy delal, jsem dosel az k 17 a vedel jsem, ze to jen nehadam. Da se s tim neco delat? Nebo jsem v prdeli navzdy?
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    CHIX: Diky. Uz resim Mini XLR.
    CHIX
    CHIX --- ---
    RAJCHE: jack se zkratuje a jeste ma jen jeden bod kontaktu.
    speakon xlr a banany maji "plochu"
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    MARASAN: Dobry point. Vidis to me vubec nenapadlo. To bych si eventuelne osetril na zesiku.

    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAJCHE: neni to tak, ze se jack zkratuje pri vytahovani/zasouvani? Pouziva se speakon, ze jo. Mozna se da uznat i XLR.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    Muzu poprosit o radu?
    Stavim pasivni desktopovy 4" bedny a rad bych misto klasickych banan konektoru pouzil 6.35mm mono jacky.
    Hadam, ze toto reseni neni uplne standardni. Tudiz by me zajimalo, jestli mi nekdo muzete prosim vysvetlit, v jakych pripadech a proc se pouzivaji Banany a kdy Jacky, pripadne jiny typy? Existuje nejaky nepsany pravidlo nebo doporuceni?
    Diky.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    __PEAT:
    Otazka je to co znamena "digitalni vstup" . Jestli je to optickej SPDIF nebo koax SPDIF nebo ethernet/wi-fi...nebo HDMI protoze to mas napojeny na TV....?


    TOMATSU:
    Proc ses nakonec nerozhodl pro ten http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/boomkiller.php ? Protoze "WAF parametr (Woman Acceptance Factor)" ?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam