• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    CHIX
    CHIX --- ---
    RAJCHE: jack se zkratuje a jeste ma jen jeden bod kontaktu.
    speakon xlr a banany maji "plochu"
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    MARASAN: Dobry point. Vidis to me vubec nenapadlo. To bych si eventuelne osetril na zesiku.

    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAJCHE: neni to tak, ze se jack zkratuje pri vytahovani/zasouvani? Pouziva se speakon, ze jo. Mozna se da uznat i XLR.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    Muzu poprosit o radu?
    Stavim pasivni desktopovy 4" bedny a rad bych misto klasickych banan konektoru pouzil 6.35mm mono jacky.
    Hadam, ze toto reseni neni uplne standardni. Tudiz by me zajimalo, jestli mi nekdo muzete prosim vysvetlit, v jakych pripadech a proc se pouzivaji Banany a kdy Jacky, pripadne jiny typy? Existuje nejaky nepsany pravidlo nebo doporuceni?
    Diky.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    __PEAT:
    Otazka je to co znamena "digitalni vstup" . Jestli je to optickej SPDIF nebo koax SPDIF nebo ethernet/wi-fi...nebo HDMI protoze to mas napojeny na TV....?


    TOMATSU:
    Proc ses nakonec nerozhodl pro ten http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/boomkiller.php ? Protoze "WAF parametr (Woman Acceptance Factor)" ?

    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Nalakal me PR clanek a ja blahovej jsem kliknul na odkaz...oh jaka chyba to byla...cituji z popisu membrany repro:
    "LANCHIYA® vyvinula přesný speciální vzorec, který zajistí, že 100% design buničiny dosáhne nejvýhodnějšího řešení v tomto zařízení."

    :-)
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    MADCAT: cajk
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    RAJCHE: Nic moc za tím nehledej :) původně jsem chtěl napsat, že to má "lepší zvuk", což je ale většinou jaksi samosebou, z principu věci, že velký bedny hrajou líp jak malý "šumítko" k mobilu. Tak jsem chvilku přemýšlel, a nakonec ze mě vypadlo tohle. V podstatě se to dá chápat tak, že v tomhle klubu to má lepší zvuk, když se poslouchá hudba z poskládanýho hifi řetězce, než z mobilu a BT repráčku :)
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    MADCAT: Vim, ze to je subjektivni, ale co presne tou "image" myslis :)? Resp. co to pro lidi znamena? :) Prece jenom jsou to bedny se zesikem, ktery ma clovek doma, takze to neni moc show-off jako treba vlastnit luxusni sportak. Hadam spravne, ze to bude souviset spis vnitrnim pocitem, ze mam doma high end stavebnici podle svyho gusta?

    Me osobne vic bavi aktivni bedny, pze to zabira min mista a tudiz je to praktictejsi. Hlavne pokud je ma clovek na stole.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Dávám sbohem svému Marantzu 1603, který dokáže ještě nějakou tu práci zastat. Kdyžtak PM.
    AV Receiver Marantz 1603 (až 7.1 surround, HDMI 1.4) - Praha 6 - Bazoš.cz
    https://elektro.bazos.cz/inzerat/118621323/av-receiver-marantz-1603-az-71-surround-hdmi-14.php
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    RAJCHE: Mám pasivní bedny se zesilovačem, i aktivní BT reprák k mobilu. Na čem "natočím" víc hodin nevím, takže jsem zahlasoval pro pasívní bedny se zesikem, protože to má lepší image :)
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    RAJCHE: No u PC/Amigy aktivni a CD, gramec a kazetak pres ext zes a pasiv.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    [SERVER ERROR]
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    V záhlaví je nová anketa :o)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    TOMATSU: Tohle je dobrý řešení, dodám že u subu už laborování s jeho pozicí v místnosti (a měření toho co to dělá) smysl rozhodně má (může se stát, že z nějakého místa chytne stejné stojaté vlnění a problém zhorší, i když moderní aktivní suby většinou umí otočit fázi, tím se to dá řešit taky), plus že kompaktnější řešení než počítač je třeba MiniDSP 2x4 HD za něco přes 200 USD - to je malá standalone krabička která se dá mezi výstup z přehrávače a stereo zesilovač+vstup subwooferu a umí ekvalizovat každej kanál zvlášť.
    TOMATSU
    TOMATSU --- ---
    Tohle je mereni se subem :

    TOMATSU
    TOMATSU --- ---
    MADCAT: Mam, mel jsem, podobny problem a je to dany modem mistnosti. Hybat repro moc smysl nema - vyzkouseno. Kdyz jsem meril kazde repro zvlast, tak ten propad neni tak velky, ale pri mereni L+R se tam udela velky lavor. Zkus si stahnout tento program : https://www.roomeqwizard.com/ . Je tam dobra simulace mistnosti a rovnou ti ukazuje frekvencni krivku v bohdu poslechu.
    U me prichazley v uvahu 2 moznosti :
    1 / akusticky upravit stenu za repro, treba timto : http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/boomkiller.php ( nalazen na 33Hz - tim, ze by pohltil tu moji bouli na 33Hz, by zaroven zmensil ten lavor mezi 40-60Hz )

    2/ SUB - pro to jsem se zatim rozhodl - koupil jsem REL 7Ti a "vyplnil" ten lavor 40-60Hz. Bohuzel se zvedla boule na 33Hz, ale to jsem resil pomoci bud DRC ( z mereni v REW ) v Daphile, nebo ekvalizaci v Jriver MP.

    Jestli hrajes z PC, da se to celkem financne nenarocne vyresit. Koupit merici mikrofon ( cca 1500, - , staci i treba kalibracni mikrofon k AVR - vyzkouseno ) , udelat par mereni v REW, pomoci ekvalizace v REW ziskat hodnoty pro ekvalizer a ty pak zadat treba do toho Jriver MP, nebo je vyexportovat do *.wav souboru a ten pak vlozit do DRC v Daphile ( Linux OS ciste pro audio ) Je to sice berlicka, ale ne vubec spatna :)
    Samo by bylo lepsi poresit akustiku, ale to bez mereni a znalosti nema smysl.
    Kdyby jsi potreboval s necim poradit, neni problem.


    MAJA
    MAJA --- ---
    VOZKA: nepsal jsem konkrétně o basech ale komplet o akustice
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MAJA: Není pravda, záleží na tom na jakou místnost jsou bedny navržený. Třeba bedny s velkými zvukovody nebo obecně bedny s vysokou citlivostí jsou velké z definice, ale přebasované vůbec být nemusí a v malých místnostech často fungují díky užší direktivitě líp.


    MADCAT: Je to úplně normální. Řešit to můžeš protože to povede ke zlepšení kvality zvuku, ale obvykle ta řešení jsou nákladná.

    Jediné řešení které je zadarmo je zkusit bednami v místnosti různě hýbat a poslouchat jestli nenajdeš místo, ze kterého by v místech kde obvykle posloucháš hrály líp.

    Ze skutečných řešení: můžeš si koupit nějakou room correction krabičku a měřící mikrofon, které to obstojně vyřeší, ale vyřeší to pro jedno poslechové místo tak maximálně o velikosti většího gauče a ve zbytku místnosti to pak bude pravděpodobně horší (i když chytrá řešení umějí udělat měření pro víc poslechových míst a přepínat mezi nimi podle toho kde chceš zrovna poslouchat).

    Druhé řešení je multisub - dáš do místnosti třeba 3 subwoofery (stačí celkem malé a zašoupané někde u zdí) a každý naekvalizuješ zvlášť tak, že se ti jejich odezva v místnosti zprůměruje a vznikne ti poměrně velké místo, kde je odezva rovná - není to celá místnost, ale je to větší prostor než u jednoduché room correction, a není tam ten efekt kdy jinde v místnosti je zvuk horší. U subwooferů dělených dostatečně nízko je jedno, z jakého místa hrají, nepoznáš to, takže to funguje velmi dobře protože to do určité míry rozbije rezonance v místnosti, které celou tuhle věc způsobují.

    Třetí řešení je úprava akustiky, ale to je u basů tak prostorově náročné (potřebuješ fakt velký objem materiálů typu minerální vata nebo celkem velké naladěné rezonátory), že to je ještě většinou ještě míň reálné než multisub.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADCAT: Typicky čím větší bedny, tím náročnější na akustiku místnosti. Bedny co nejvíc do prostoru tj. od zadní i od bočních zdí, nezávisle na umístění basreflexu ... akustické úpravy místnosti dělají divy, ale často mají proti sobě WAF parametr (Woman Acceptance Factor) :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam