• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

Jaké preferujete středy

18 hlasy od 18 respondentů

rozbalit záhlaví
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      PLAYER: Těchhle nejlepších hifi systémů na světě existuje víc a všechny jsou zajímavý. Tenhle konkrétní vypadá dobře (ten gramofon je boží), ale říkat že line arraye jsou nejlepší zvuk na světě je trochu odvážné, mají nevyhnutelná omezení, podle mě o nic menší než klasická vícepásma nebo bodové zdroje. Ale to autor systému asi ví a bude to spíš zkratka od autora článku :)

Můj oblíbený je Roberto Delle Curti, který si mimo jiné zabudoval basshorny do podlahy, ovšem někdy později mu hráblo a od té doby je jeho webová stránka plná bizarních konspiračních teorií o konci světa.

Romy the Cat je přezdívka hifisty, který natolik vehementně prosazoval své ne úplně ortodoxní názory, že ho postupně zabanovali z většiny velkých DIY hifistických fór, tak si založil vlastní. Jeho postupy jsou místy trochu bizarní a nedostatečně podložené, ale výsledkem je hornové šestipásmo, kde měl jeden čas středobasovou hornu zabudovanou na půdě nad místností a všechny pásma včetně toho půdního má perfektně časově synchronizované. Začínal tak, že měl doma Avantgarde Acoustic Trio (systém za 2+ miliony Kč), ale nezdály se mu dost dobré a rozhodl se postavit něco lepšího (a celkem věřím tomu, že se mu to povedlo). To bych si chtěl poslechnout možná ze všech nejvíc, protože má podle mě potenciál hrát jak úžasně, tak příšerně.
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      GL_ST0RM: Jak starý jsou ty B&W 705? Pokud to jsou tyhle, tak bych do toho klidně šel, to měření je dobrý a obecně B&W z týhle éry byly kvalitní: https://www.stereophile.com/standloudspeakers/204bw/index.html
      Ale novější spíš ne. B&W 705 Signature naopak měří mizerně jako skoro všechny aktuální bedny od B&W, dávaj do nich svoji signature rezonanci okolo 10 kHz.

Dynaudio i Elac dělají jak výborný modely tak poměrně špatný modely, tyhle konkrétní neznám, ale z druhý ruky bez možnosti pořádně poslechnout a srovnat v krámě bych se toho trochu bál. Sonus Faber mají taky trochu "svůj" zvuk, ty Venere 1.5 z měření vypadají not great not terrible řekl bych, záleží na ceně. Castle Avon 2 jsem neslyšel a měření nenašel, ale páskové výškáče mají tu nevýhodu že jsou výrazně směrové a záleží tak ještě víc na tom, abys měl reprobedny ve výšce uší - ale špatné být nemusí.
      MAJA
      MAJA --- ---
      To si chce poslechnout ... ideálně alespoň ve srovnatelně velké místnosti, se svojí naposlouchanou muzikou apod.

Charakter beden je odlišný - Sonus Faber jsou např. (na moje) ucho takové líbivější, nahrávce víc odpustí ... B&W ty novější mi přijdou ostré (staré modely bajvoko 10 let nazpátek byly víc neutrální), Elac mají často expresivnější projev.

Čím blíže k top modelům, tím je jejich charakter víc upozaděn a jsou víc neutrální. Nejsem hifi recenzent ... berte mě s rezervou :-)
      VEEHELL
      VEEHELL --- ---
      GL_ST0RM: za me bych sel do :D B&W 705 , ale ja zas takovej hifista nejsem :D
      MAJA
      MAJA --- ---
      GL_ST0RM: za mě můžu doporučit k poslechu Canton Ergo RC-K (regálovky) a RC-L (sloupy).

Na moje ucho hrajou velmi dobře a univerzálně, poměr cena/výkon second hand je super a kovové krycí mřížky jsou odolné (mám děti i kočky). Sloupky jsou náročnější na akustiku prostoru.
      Loni jsem vyměnil kondenzátory ve výhybkách za Mundorfy - elyty mají přeci jen po cca 20-ti letech nárok a celá sranda byla asi za tisícovku a 2h práce se šroubovákem a pájkou.
      GL_ST0RM
      GL_ST0RM --- ---
      Vzhledem k tomu, ze se tu nic moc nedeje, tak vstoupim do Vasich digitalnich zivotu s low-fi dotazem:)

Shanim second hand regalovky, poradte!

Retezec mam naplanovany asi takhle:
      Zesik/konec: PA300SSE (mrk mrk MAJA :) jsem jiz koupil
      DAC/preamp: Topping E50, TRS/XLR do PA, napajeno baterii, uvazuji i o optickem/galvanickem oddeleni USB od PC, uvidim
      CDP: CA 640C, optikou do E50 - CDP mam z dob davno minulych

Hrat se bude prevazne z PC, Tidal nebo obdobne sluzby. Neplanuji gramofon. Vecer vypnu PC a pustim si CD.

Muj aktualni problem je vybrat vhodne bedny, jak jinak. Jsem second-hand king a nechci v tom utopit moc, strop je tak 25k.
      Chtel bych (asi) radeji regalovky, ale nejake sloupky s bass reflexem vepredu by se asi take daly. Mistnost ma cca 25m2, sedacka je dost blizko k uvazovanemu umisteni beden ~3m.

Posloucham vse od elektroniky, ambient/psy, po metal, skrze klasiku a obcas i jazz. Nepotrebuju k zivotu extra nizke kmitocty. Doposud jsem mel Xavian XN 125 + Rotel RA05 a stacilo mi to. Bohuzel, detem se ty bedny take velice "libily" a odnesly to vysky. Kockam se zase zamlouvaly zavesy stredobasu...Kocky uz nejsou, a decka jsou vetsi.

Aktualne uvazuju:

Dynaudio Audience 42
      B&W 705
      Elac BS 243
      Elac FS 247 (sloupky)
      Sonus Faber Concertino Home
      Sonus Faber Venere 1.5
      CASTLE - Avon 2

Tak ktere? :) kde na bazaru roste neco zajimaveho a prehlidl jsem to?
      TAX
      TAX --- ---
      takze zdi neprojde, bude pohlcen nebo odrazen. diky za odpovedi.
      MAJA
      MAJA --- ---
      DR_RIC: to taky ... záleží na materiálu/povrchu
      DR_RIC
      DR_RIC --- ---
      MAJA: odrazi...
      MAJA
      MAJA --- ---
      TAX: čím vyšší frekvence, tím hůř prochází typicky ... střední a vyšší frekvence slyšitelného spektra ti zeď pohltí
      TAX
      TAX --- ---
      OT dotaz: vedel by nekdo, jestli/jak ultrazvuk prochazi prekazkama (zdi)?
      ALESH
      ALESH --- ---
      Dik za rady, nakonec jsem vymeknul a koupil Klipsch Reference Premiere RP-280F. Vulkany az priste .)
      MATT
      MATT --- ---
      ALESH: ja tu kdysi koupil Infinity Qb a jsem s nima spoko
      MAJA
      MAJA --- ---
      Po pár hodinách poslechu musím konstatovat, že BV Audio PA300SSE je ultimativní koncák, zvlášť s ohledem na cenu ... (BV audio, jiné, provozuju už 20 let, tak pro ně mám slabost)
      VEEHELL
      VEEHELL --- ---
      Uz jsem to na nyxu sdilel, ale ne tady. (aspon myslim). Kamos kdysi davno postavil tri pary beden https://vyvoj.hw.cz/teorie-a-praxe/konstrukce/alpha-project-reprosoustavy.html pokazde jina sada repraku a jina vyhybka. Jeden par mam ja, druhej par ma Frohikey a treti je buhvi kde ...
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      ALESH: Pokud tam není nějakej echt chytrej systém (jakože u pasivu z roku 81 asi nebude), bude tam interferencí mezi měničema vznikat výraznej hřebenovej filtr, což možná nebude úplná katastrofa ale do skutečnýho hifi to nepatří, kvůli vejškám a středovejškám umístěnejm vedle sebe to navíc bude mít mizernou směrovou charakteristiku (v horizontální ose, což je důležitější) a ten supertweeter ji pohřbí úplně.

Ty Infinity ani Quadraly v tomhle ohledu taky nebudou nejlepší, páskáče maj mizerou vertikální direktivitu (v používaném pásmu přechází od široké do velmi úzké a nad dělící frekvencí to přebírá menší páskáč který opět přechází od široké k úzké, to je obecně pro kvalitu zvuku kontraproduktivní), ale jsou výrazně rozumnější než Heca.

Dobrá direktivita je vlastnost která nezaručuje dobrej zvuk, ale dobrej zvuk je bez ní těžko dosažitelnej, znamená to o něco míň opruzů při hledání nejlepšího umístění v místnosti, sweet spotu k poslechu a míň zvukových překvapení při přesunu do jiné místnosti.
      DELLAMORTE
      DELLAMORTE --- ---
      ALESH: Taky by mě zajímalo jak to hraje. :) Já mám teda Infinity R90 a potřebují výkonnej zesilovač aby se ukázaly.
      ALESH
      ALESH --- ---
      MARASAN: ja netusim, proto se ptam :)
      MARASAN
      MARASAN --- ---
      ALESH: vzhledove mozna, ale zvukove to bude silenost / tristni, ne?
      ALESH
      ALESH --- ---
      Je to dobry, nebo jenom krasny? Dlouhodobe premyslim jestli infinity renaissance nebo quadral vulcan, ale tohle se mi vzhledove libi asi nejvic.
      https://elektro.bazos.cz/inzerat/147290268/heco-lab-2.php
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam