• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    PLAYER: Tak pokud neveris fyzice, tak by ti aspon mohlo vrtat hlavou, jakto ze v X slepych testech dopadlo rozpoznani kabelu tak jak dopadlo. Tzn. nepoznal nikdo nic. To by melo zodpovedet, co vsechno lidske ucho “dokaze rozlisit a co uz ne…”
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    SVANC: na zaklade ceho tvrdis, nebo obecne receno jak vis, co lidske ucho dokaze rozlisit a co uz ne?
    SVANC
    SVANC --- ---
    PLAYER: Zkus si někdy slepý test. Druhá možnost by byla respektovat, jak všechny podobné testy v minulosti dopadly. Tohle není otázka "hlasování".
    A jistě, ty rozdíly mezi reprokabely měřit lze. Tato měření ukazují, že rozdíl v daném parametru mezi dvěma "normálními" kabely je řádově menší než takový, jaký lidské ucho ještě dokáže rozlišit.
    Taky se můžeš, třeba právě u tebou zmiňovaného Krautwire, podívat na hodnoty kapacit a indukčností reprokabelů a porovnat je s hodnotami součástek v běžné pasivní výhybce. Pokud jde o kapacity, tak u kabelů se jedná o stovky pF na metr, ve výhybce se pak používají kondenzátory s jednotkami až desítkami mikrofaradů - rozdíl 4 až 5 řádů. A u indukčnosti uvádí Krautwire hodnoty v setinách či desetinách µH/m, zatímco cívky ve výhybkách mají hodnoty v desetinách až jednotkách mH - rozdíl 3 až 5 řádů.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KOZLIKK: zvukove mi prijde vyborny Katie Melua - Ketevan, hudebne to neni uplne muj salek kavy teda.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KOZLIKK: Super. Taky jsem nad tím uvažoval, že tomu dám nějaký hezký design.
    WADER23
    WADER23 --- ---
    Když jsme u těch kabelu, prodlužovacku za 10.000 Eur máte? Prý to projasní zvuk ;-).
    HB Cable Design PowerSlave Marble Power Distributor, Review
    https://youtu.be/dOwqyWdsWrE

Jako u všeho platí rule of diminishing results, ale zrovna u těch kabelů se dá dost přesně spočítat, jaký vliv mají jaké hodnoty parametrů, dá se to i změřit přístroji, které jsou o mnoho řádu citlivější s mnohem větším frekvenčním rozsahem, a od určité meze (ty tabulky doporučených průřezu nespadli sami z nebe), to už rozdíly prostě slyšitelné být přestanou, můžete si ještě přidat 2x, 3x průřez pro sichr, ale další zlepšení se prostě nedostaví (tedy dostaví, ale jen ve vaší hlavě). Kapacita a indukčnost je závislá lineárně na délce kabelu, takže kratší ne-uplne-smejd kabel bude lepší než dlouhej audiofilskej kabel (zvlášť když leží přebytek smotanej za bednama :-)).

IMHO čínská kopie kabelu za 300kkc co stojí 5kkc mi zní jako Sweet spot. Elektrony nekoukaji, co je na kabelu za štítek výrobce.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    SVANC: ja jsem tu preci ale nepsal jen o prurezu, ale i technologii, nebo chces-li konstrukci. Ta se u obou vyrazne lisi.
    Pro zajimavost, treba Kraut u svych reprokabelu uvadi hodnoty pro kapacitu, indukcnost a odpor. Mezi jeho kabely jsou v techto cislech rozdily. Zdali to ma a nebo muze mit vliv na zvuk, to ti nereknu, protoze to proste nevim. Teoreticky ti to treba prijde jako scifi, aby se ty rozdily projevily na zvuku, ale ja se s dovolenim zdrzim "hlasovani".
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    Ja jsem si ty kabely vyrobil sam, spis kvuli "pocitu". Vic za tim fakt nevidim a neslysim. :)

Je to solidni prurez 4x2,5mm (bi-amp), kvalitni kabel se stinenim, naklady 2.5k a jedno odpoledne. (JBL Ti10k + Arcam AVR750)

VOZKA
    VOZKA --- ---
    MAJA: Tak to rád slyším, já ten vzorek mám malý a třeba jsem měl jen smůlu. Ono i na tom High Endu se ty přístupy hodně lišily, někde byli arogantní jen protože nejsem draze oblečený padesátník, jinde byl přístup super i když bylo naprosto zjevné že jejich cílovka v tuhle chvíli nejsem.
    MAJA
    MAJA --- ---
    VOZKA: já v minulosti pár highend studií prošel, poslouchal a rozprávěl a přišlo mi, že ty lidi jsou veskrze nadšenci se znalostí, často i s nadhledem ... byť nějaká snaha prodat zrovna to jejich tu byla (pochopitelně) ... našli se i nabubřenci, kteří si mě okoukli a jelikož jsem nepřijel (asi) v BMW apod. krámem a neměl drahé hodinky, tak mě zařadili do kategorie "nezájem" ... jejich škoda
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KOZLIKK: Jo to mám v seznamu od slovenského kolegy spolu s Anne Bisson - September in Montreal. :) Tak jsem si tam přidal i zbytek tvejch na poslech.

Obecně asi dobrý uvádět i verzi/album no.

Playlist Listening test | Poslouchat na Deezeru
    https://deezer.page.link/95bbaLxdTAgQFbM76

(Ty první dva tracky jsou dobrý na testování prostoru, Bubbles mě baví. :))
    SVANC
    SVANC --- ---
    PLAYER: A co jako? Píšeš tam sice velmi rozumně, ale ukončíš to tvrzením, že rozdíl mezi těmi dvěma kabely "by pochytilo i netrenovane ucho bez slepeho testu", přičemž je zjevné, že oba kabely nějaké principiální požadavky např. na průřez splňují.
    Takže ano, bez slepého testu to určitě poznat je, ale opravdu bych chtěl vidět, jak to poznáš naslepo.
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    SPIKE411: takove "Live On MTV, 1994" je vyborne. dobre se tim testuji lidi co nemaji o HiFi predstavu, ale tu hudbu znaji. .)
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    At jenom nekecam, mam tu ted nejake komponenty na vyber (sluchatka/amp/dac), vicemene to testuji na tomhle. :) Neberu to jako nejaky benchmark, porad se to meni, stejne jako preference a sluch..

Clarinet Factory - Naftalíh
    Henry Jackman - Chloe Frazer
    Roomful of Teeth, Brad Wells - Partita for 8 Voices: No 3
    Dead Can Dance - Song of the Nile
    Nils Frahm - Sunson
    Anne Bisson - September in Montreal
    Dan Barta - Kontrabasník
    Plaid - Reeling Spiders
    Alva Noto - HYbr:ID oval blackhole
    Jeff Buckley - Lilac Wine
    Echo Collective - Johannsson: Stuk
    Dominic Miller - London Paris Cardiff
    Hans Zimmer - Paul's Dream
    Shelby Lynne - Just A Little Lovin

FLAC muzu poskytnout, vetsina bude asi na Tidal/Deezer.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Já bych ještě k debatě o kabelech přidal jednu věc, která se přínosu pro zvuk netýká:
    Někteří výrobci kabelů uvádějí u jejich popisu subjektivní tvrzení, která nejdou nejen změřit, ale především ani definovat. Potud dobrý, nemusíme tomu věřit, ale je to konzistentní s tvrzením "rozdíly jsou slyšet, ale (zatím) nejdou změřit, tak o nich mluvíme subjektivně".

Jenže hodně výrobců u kabelů uvádí objektivní tvrzení, která jsou buďto na pohled faktický nesmysl (teď si nevybavím příklad, ale myslím tím fakt základní věci, na kterých bychom se nejspíš shodli i my tady), anebo na pohled dávají smysl, ale s vhodným vybavením jdou ověřit pomocí měření. A měření ukazuje realitu natolik odlišnou od tvrzení výrobce, že to ani nemůže být nepřesnost/odlišná metodika měření ale normální lež. Působí to na mě tak, že to drze dělají protože vědí že si to můžou dovolit, protože na rozdíl od měření repráků, na které stačí v základu mikrofon za 1500 a počítač a dneska ho s přijatelnou přesností umí kdekdo, na tohle je potřeba dražší vybavení a o kousek větší znalosti.

Přijde mi, že to takhle dělá většina výrobců, a já si pak takovou věc nedokážu koupit i kdyby byla jinak kvalitní protože bych si připadal jako debil. Tím se mi ty kabelové možnosti hodně zúžily.

---

No a majitelé a zaměstnanci hifi studií jsou taky kapitola sama pro sebe. Nechci paušalizovat, ale z mých omezených zkušeností se nedivím, že dneska lidi víc nakupují na internetu a podle online recenzí. Tohle PLAYER na mě z vystupování pána působí jako že se prostě snaží prodat a ví že si vědomě vymýšlí, ale narážel jsem i na lidi kteří prostě jen neměli základní znalosti - netušili třeba, že existuje něco jako stojaté vlnění, a že dunění jedné basové frekvence nemusí vůbec nijak souviset s tím, jeslti na té frekvenci rezonuje reprobedna samotná, ale že to je dané pouze místností a umístěním reprobeden a posluchače.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    KOZLIKK: at si to uchopi kazdy po svem ;) Me kdyz zlobil hdmi kabel, protoze jsem skrz nej chtel protlacit 4K/60p + HDR, tak vypadaval obraz i zvuk, tedy budto byl a nebo nebyl, nic mezi :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KOZLIKK: Pfff, Dianu Krall a Eagles na tebe!
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    SPIKE411: ja chci ale doporuceni par tracku od tebe a i ostatnich, ne takove ty obecne "ultra high res" tracky na poslech. :)
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    PLAYER: ted fakt nevim, jestli to sem davas pro zasmani, nebo jako doporuceni, kam se mame posunout. :) cely ten kanal je na zapaleni studia a umuceni ucastniku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam