Já bych ještě k debatě o kabelech přidal jednu věc, která se přínosu pro zvuk netýká:
Někteří výrobci kabelů uvádějí u jejich popisu subjektivní tvrzení, která nejdou nejen změřit, ale především ani definovat. Potud dobrý, nemusíme tomu věřit, ale je to konzistentní s tvrzením "rozdíly jsou slyšet, ale (zatím) nejdou změřit, tak o nich mluvíme subjektivně".
Jenže hodně výrobců u kabelů uvádí objektivní tvrzení, která jsou buďto na pohled faktický nesmysl (teď si nevybavím příklad, ale myslím tím fakt základní věci, na kterých bychom se nejspíš shodli i my tady), anebo na pohled dávají smysl, ale s vhodným vybavením jdou ověřit pomocí měření. A měření ukazuje realitu natolik odlišnou od tvrzení výrobce, že to ani nemůže být nepřesnost/odlišná metodika měření ale normální lež. Působí to na mě tak, že to drze dělají protože vědí že si to můžou dovolit, protože na rozdíl od měření repráků, na které stačí v základu mikrofon za 1500 a počítač a dneska ho s přijatelnou přesností umí kdekdo, na tohle je potřeba dražší vybavení a o kousek větší znalosti.
Přijde mi, že to takhle dělá většina výrobců, a já si pak takovou věc nedokážu koupit i kdyby byla jinak kvalitní protože bych si připadal jako debil. Tím se mi ty kabelové možnosti hodně zúžily.
---
No a majitelé a zaměstnanci hifi studií jsou taky kapitola sama pro sebe. Nechci paušalizovat, ale z mých omezených zkušeností se nedivím, že dneska lidi víc nakupují na internetu a podle online recenzí. Tohle
PLAYER na mě z vystupování pána působí jako že se prostě snaží prodat a ví že si vědomě vymýšlí, ale narážel jsem i na lidi kteří prostě jen neměli základní znalosti - netušili třeba, že existuje něco jako stojaté vlnění, a že dunění jedné basové frekvence nemusí vůbec nijak souviset s tím, jeslti na té frekvenci rezonuje reprobedna samotná, ale že to je dané pouze místností a umístěním reprobeden a posluchače.