• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

Jaké preferujete středy

18 hlasy od 18 respondentů

rozbalit záhlaví
      CROME
      CROME --- ---
      PLAYER: Pokud mozno akustiku pred kabely a po kabelech!
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: nemám ho po teď po ruce, ale když se tak vyžíváš v grafech, tak ti sem s radostí moji naměřenou akustiku vložím. Když už tu funkci do toho předřazeného anglického krámu dali, proč ji nevyužít.
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Položil jsem ti slušně formulovanou otázku. Jestli tě baví reagovat jako idiot, je to tvoje volba... :)
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: neřešil, však poslouchám na chodbě se sklenicema na poličce, to nevíš? Takže každý správný hifista s PAčkama a Tesla zesilovačem přehraje v kdejaké garzonce s tzv ošetřenou akustikou pozérské Nautily s prstem v nose. Ty panely přidají brutální detaily, které jinak nejsou vůbec, ale vůbec slyšet. Fakt. Jen si ale musíš dát hlavu do svěráku, protože jak uhneš o 5 cm, tak z SACD vyrobíš rozhlasovou kvalitu.
      BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      WADER23: on samozrejme zmeril cele spektrum, ale zvetsil z nej tu cast, kde se ty krivky lisily. Jednak jsem to uz psal niz, a hlavne to tam vysvetluje, kdyztak si to video pust.
      BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      IV0: Tak ono jde v podstate o dve otazky: prvni je, jestli kabely vubec maji nejaky vliv na vystup z reproduktoru - po desetileti se na tohle tema vedly diskuse, kde hlavne elektrotechnicky vzdelana cast publika tvrdila ze to proste neni mozne a pokud nekdo rozdily slysi, tak jde o jeho halucinace. Na tuhle otazku ten pokus dava jednoznacnou odpoved: pouha vymena kabelu vede k jednoznacne meritelnym rozdilum v akustickem vystupu, a to i po dorovnani. Ty krivky se krizi, pro ruzne frekvence je u nekterych kabelu vystup vyssi, pro jine nizsi. Vic k tomu asi neni potreba dodavat.

Druha otazka zni, zda jde o rozdily ktere jsou slysitelne. Na tech vicemene nahodne zvolenych kabelech jsou mista kde se ten rozdil pohybuje mezi 1 a 2 dB. Jak je nam asi vsem znamo, stupnice dB je logaritmicka, prirustek o 6dB znamena dvojnasobnou hlasitost (podle typu signalu). 1dB jsou galaxie a pochopitelne slyset je.

Ono je to tak, ze prave v tehle oblasti hi end reprodukce kde se zkoumaji i ty nejjemnejsi nuance v podani, prostorovosti nebo zabarveni zvuku je 1dB rozdilu v signalu neco jako to prislovecne prasknuti bouracim kladivem: to o cem se bezne diskutuje jsou technicky prakticky nemeritelny fenomeny, a presto jsou kvuli nim lidi ochotny platit castky za ktery se da koupit barak.

Kdysi davno, pred tema asi triceti lety, kdyz jsem s uzasem zjistil ze mezi tema trema sadama kabelu jsou jasne slysitelny rozdily jak pro me, tak pro moji zenu, tak jsem se toho obchodnika kterej mi je dal na vyzkouseni ptal jestli ty rozdily jdou technicky zmerit. On mi tehdy rekl ze nejspis ne, ale ze rozdily mezi stradivarkama a jinejma koncertnima houslema zmerit taky nejdou, a presto se za ty prvni plati tisicinasobne vyssi castky, protoze proste ten zvuk je jinej.

Od ty doby uplynulo par desetileti, a az si pristi tyden domu prinesu zase tri sady kabelu na vyzkouseni, tak ten rozdil mozna uz taky tak dobre neuslysim. So what, aspon usetrim a budu si moct koupit neco co mi bude znit dobre i tak :-)
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Tohle udělá změna polohy reprosoustavy, hezký je také rozdíl měření v bezdozvukové komoře versus reálné podmínky.

Snažil ses někdy řešit akustiku místnosti? Ta má o několik řádů větší vliv na poslech než kabely či libovolná jiná část řetězce s výjimkou reprosoustav.

Investice i v řádu nízkých desítek tisíc korun tak má mnohonásobně větší přínos než utrácení za kabely, zesíky či zdroje signálu. Nevím sice, jak se ceny hnuly od té doby, ale když jsem před cca 15 lety řešil akustiku poslechovky resp. kina (6 x 4 m), tak mě vyšel materiál na 18 k. Práci nepočítám, dělal jsem to sám (ovšem podle projektu specializované firmy na základě simulace). A rozdíl oproti podobně velké, ale akusticky neošetřené podkrovní místnosti, dokonce i osazené podobnými sloupy, je evidentní. Je poznatelný i pouhým tlesknutím.

CROME
      CROME --- ---
      PLAYER: To mas asi blby kabely
      WADER23
      WADER23 --- ---
      BLOWUP: Tak ten test co jsem posílal, tam bylo jasné popsána metodika, a jsou tam všechny informace (graf je samozřejmě za celé frekvenci spektrum) a bylo to měřeno v "normální situaci" tj. Jako při poslechu, proto ty křivky vypadají jak by člověk čekal, vypadá jako frekvenční charakteristiky TOP audio reproduktoru.

Prostě jsou tam všechny ty důležité detaily, měření kapacity, indukčnosti, takové práce ( a přitom taková blbost ;-).

Tohle se prostě dá brát jako návod na nákup kabelů, protože je to věrohodně zpracované, pokud se teda fakt seriózně chcete zabývat výběrem kabelů.
      Megatest speaker cables - real measurements, samples and blind test! - How to read the measurements? - Alpha Audio
      https://www.alpha-audio.net/review/megatest-speaker-cables-real-measurements-samples-and-blind-test/2/

Tady, z toho YouTube videa, v tom grafu je ta křivka dost hnusná - vertikální rozsah celého obrázku je 10dB, to vůbec nevypadá jako hifi, takže je otázka, co vlastně měří, nestíhá ten výstup elektronkového zesilovače? Proč mu vychází jako s nejmenšími rozdíly LAN kabely?
      Pokud je cílem ukázat, že kabel má nějaký vliv, tak si samozřejmě můžeš udělat setup, kde se ty věci projeví, OK, demostroval, ale co to vypovídá o tom, jaký bude rozdíl když si vyměníš kabely doma?
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      Jo jo, uhnu hlavou o 5 cm a místo klavíru poslouchám flétnu :D
      CROME
      CROME --- ---
      PLAYER: Frekvencni odezva je krapinek neco jinyho nez hlasitost a ano ma to na kvalitu reprodukce nestovnatelny vliv…
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      Vtipné. Když jsou tyhle výkyvy naměřeny u akustiky místnosti v poslechovém místě, tak se křičí, jak je to strašný a všichni ti "opravdoví hifisti", co touží po vysněné rovné křivce, začnou rozvěšovat akustické panely atp., ale když se to naměří u kabelů, tak je to najednou zcela zanedbatelný detail pod hranici slyšitelnosti :))
      IV0
      IV0 --- ---
      BLOWUP: Německy neumím, koukám jenom na ten screenshot, a vidím tam cca 0,5 dB rozdíl mezi kabely, to je přece míň, než chyba měření (při tomto způsobu měření) a nelze to slyšet.
      BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      BLOWUP: takhle ten vyrez od 1kHz do asi 5kHz pak vypadal, pro ty kdo se na to nechtej koukat i kdyz ty komentare ma celkem vtipny

BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      WADER23: on dospel k vysledku kde byly velky rozdily v pasmu asi od 1kHz jestli se nemylim. Pod tim byl ten prubeh prakticky identickej.
      V tom videu vysvetluje ze se prave snazil merit primo pred reproduktorem aby akustika prostoru hrala mensi roli - i kdyz ta je pro kazdy mereni stejna, jedinej rozdil je ten kabel. V podstate mu slo pouze o to, jestli existujou objektivne meritelny rozdily na vystupu dany pouze kabelem. Jak se ukazalo, byly ty rozdily nejenom meritelny, ale zcela urcite i slysitelny, slo o nekolik dB kde ty krivky byly jednou nahore a jindy dole. Necekal jsem, ze ten vejsledek bude tak jednoznacnej - po tech desetiletich hadek o tom jestli vsichni kdo ty rozdily slysej jenom halucinujou ;)
      WADER23
      WADER23 --- ---
      BLOWUP: Nee, YouTube video, půlhodinové a ještě německy. To fakt nedám, i když by měl zajímali detaily proč mu to vyšlo tak rozdílně (ďábel se skrývá vždycky v detailech).

Ale podobné testy kabelů podobnou metodikou existují i ve větším rozsahu a lepším datovém formátu (včetně naměřených dat).

Megatest speaker cables - real measurements, samples and blind test! - How to read the measurements? - Alpha Audio
      https://www.alpha-audio.net/review/megatest-speaker-cables-real-measurements-samples-and-blind-test/2/

Nejdůležitější obrázek - srovnání všech kabelů, měřeno na stejném reproduktoru, viz metodika, vkládám přímo. Jeden vertikální chlíveček je 0.5dB. Ty rozdíly v frekvencí charakteristice jsou prostě marginální, hluboko pod vlivem odrazů v místnosti, o pár centimetrů jiném místě poslechovém místě, o pár stupňů jiném natočení hlavy a tak podobně.

BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      Stejne je to legrace. Dnes vecer jsem nakouknul na youtube - mel jsem v umyslu podivat se na jeden videokanal kterej se venuje strojum v truhlarne, konkretne mi slo o novy listy do pasovy pily. Anyway. Jak nas ty nase smartphony furt odposlouchavaj tak mi muj ipad vyhodil poprvy v zivote kanal jednoho rakusaka s videem o - prosim bubnovy virbl - mereni akustickych rozdilu pri pouziti ruznych kabelu :)

Je to trochu zdlouhavy, v podstate vzal reproduktor s jedinym chassis, bez elektroniky, vyhybek a podobnych veci, dal pred nej mikrofon, pustil pres nej takovej ten zvuk kterej zobrazi cely spektrum a potom ty krivky vsech tech kabelu dal pres sebe. Spoiler: nebyly stejny ;)

Preju hezkej vecer, jdu si pustit braniborsky koncerty v nahravce s Milanem Munclingerem. Technicky a audiofilne existujou lepsi, ale po hudebne interpretacni strance ji mam nejradeji.

Wir versuchen Lautsprecher Kabelklang zu messen
      https://youtu.be/QRbGz2f_1uM?si=T6UohAA0xYKaD4sl
      HOWKING
      HOWKING --- ---

Čím hlasitější zvuk, tím rovnější se jeví.
      (tady ty čáry jsou nahoru - to ale znamená, že stejnou hlasitost v uchu vyvolá hlasitější zvuk na vstupu - tedy to hraje jako bedny, které by měly ty čáry inverzní)
      HOWKING
      HOWKING --- ---
      Já si myslím jedno. Čím nižší odpor kabelů, tím vyšší hlasitost. A fyzioakusticky vyšší hlasitost působí jako "lepší zvuk" - takže možná v těch "testech" kde byly kabely "poznat" někdo jen nezohlednil jejich odpor a neupravil hlasitost. Jasně že 10m zvonkáč bude možná i o 6 dB níž jako 2m kabel s průměrem 5mm. Ale pokud se přesně nastaví hlasitost, tak to není v schopnostech ucha poznat.
      HOWKING
      HOWKING --- ---
      SVANC: A i kdyby je detekovalo, tak v tom "bordelu" +-12 dB v rámci dvacetiny oktávy od místnosti nemá šanci. Zvlášť když změna pozice hlavy v rámci místnosti o 5 cm udělá řádově vyšší rozdíl, než změna kabelů.
      BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      Jinak, kdyz uz jsem zminil toho Bartolomeia: tady je na to tema jeden kratkej text, treba by to nekoho zajimalo.

[BLOWUP @ Momenty ktere delaji zivot fajn]
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam