• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

Jaké preferujete středy

18 hlasy od 18 respondentů

rozbalit záhlaví
      WADER23
      WADER23 --- ---
      TEDDYBEDDY: Mlho, ale o tom tu už roky hovoříme, nikdo nepopírá, že kabely vliv mají..

Vtip je tom, že i v reálných měřeních na celém repro řetězci je ten rozdíl mezi kabely doporučeného průměru ve zlomcích dB z libovolné cenové kategorie.

...takže si polepšíš, když si vyměníš tenkou dvojlinku za normální kabel... A dal už je to spíše o pocitech, hezký design a tak...

Tady jsou tvrdá data, ... change my mind.
      WADER23:
      BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      WADER23: on dospel k vysledku kde byly velky rozdily v pasmu asi od 1kHz jestli se nemylim. Pod tim byl ten prubeh prakticky identickej.
      V tom videu vysvetluje ze se prave snazil merit primo pred reproduktorem aby akustika prostoru hrala mensi roli - i kdyz ta je pro kazdy mereni stejna, jedinej rozdil je ten kabel. V podstate mu slo pouze o to, jestli existujou objektivne meritelny rozdily na vystupu dany pouze kabelem. Jak se ukazalo, byly ty rozdily nejenom meritelny, ale zcela urcite i slysitelny, slo o nekolik dB kde ty krivky byly jednou nahore a jindy dole. Necekal jsem, ze ten vejsledek bude tak jednoznacnej - po tech desetiletich hadek o tom jestli vsichni kdo ty rozdily slysej jenom halucinujou ;)
      WADER23
      WADER23 --- ---
      BLOWUP: Nee, YouTube video, půlhodinové a ještě německy. To fakt nedám, i když by měl zajímali detaily proč mu to vyšlo tak rozdílně (ďábel se skrývá vždycky v detailech).

Ale podobné testy kabelů podobnou metodikou existují i ve větším rozsahu a lepším datovém formátu (včetně naměřených dat).

Megatest speaker cables - real measurements, samples and blind test! - How to read the measurements? - Alpha Audio
      https://www.alpha-audio.net/review/megatest-speaker-cables-real-measurements-samples-and-blind-test/2/

Nejdůležitější obrázek - srovnání všech kabelů, měřeno na stejném reproduktoru, viz metodika, vkládám přímo. Jeden vertikální chlíveček je 0.5dB. Ty rozdíly v frekvencí charakteristice jsou prostě marginální, hluboko pod vlivem odrazů v místnosti, o pár centimetrů jiném místě poslechovém místě, o pár stupňů jiném natočení hlavy a tak podobně.

BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      Stejne je to legrace. Dnes vecer jsem nakouknul na youtube - mel jsem v umyslu podivat se na jeden videokanal kterej se venuje strojum v truhlarne, konkretne mi slo o novy listy do pasovy pily. Anyway. Jak nas ty nase smartphony furt odposlouchavaj tak mi muj ipad vyhodil poprvy v zivote kanal jednoho rakusaka s videem o - prosim bubnovy virbl - mereni akustickych rozdilu pri pouziti ruznych kabelu :)

Je to trochu zdlouhavy, v podstate vzal reproduktor s jedinym chassis, bez elektroniky, vyhybek a podobnych veci, dal pred nej mikrofon, pustil pres nej takovej ten zvuk kterej zobrazi cely spektrum a potom ty krivky vsech tech kabelu dal pres sebe. Spoiler: nebyly stejny ;)

Preju hezkej vecer, jdu si pustit braniborsky koncerty v nahravce s Milanem Munclingerem. Technicky a audiofilne existujou lepsi, ale po hudebne interpretacni strance ji mam nejradeji.

Wir versuchen Lautsprecher Kabelklang zu messen
      https://youtu.be/QRbGz2f_1uM?si=T6UohAA0xYKaD4sl
      HOWKING
      HOWKING --- ---

Čím hlasitější zvuk, tím rovnější se jeví.
      (tady ty čáry jsou nahoru - to ale znamená, že stejnou hlasitost v uchu vyvolá hlasitější zvuk na vstupu - tedy to hraje jako bedny, které by měly ty čáry inverzní)
      HOWKING
      HOWKING --- ---
      Já si myslím jedno. Čím nižší odpor kabelů, tím vyšší hlasitost. A fyzioakusticky vyšší hlasitost působí jako "lepší zvuk" - takže možná v těch "testech" kde byly kabely "poznat" někdo jen nezohlednil jejich odpor a neupravil hlasitost. Jasně že 10m zvonkáč bude možná i o 6 dB níž jako 2m kabel s průměrem 5mm. Ale pokud se přesně nastaví hlasitost, tak to není v schopnostech ucha poznat.
      HOWKING
      HOWKING --- ---
      SVANC: A i kdyby je detekovalo, tak v tom "bordelu" +-12 dB v rámci dvacetiny oktávy od místnosti nemá šanci. Zvlášť když změna pozice hlavy v rámci místnosti o 5 cm udělá řádově vyšší rozdíl, než změna kabelů.
      BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      Jinak, kdyz uz jsem zminil toho Bartolomeia: tady je na to tema jeden kratkej text, treba by to nekoho zajimalo.

[BLOWUP @ Momenty ktere delaji zivot fajn]
      SVANC
      SVANC --- ---
      BLOWUP: V pohodě, ostatně taky jsem toho v oblasti audiotechniky dost postavil, zesilovačů určitě desítky...
      A vím, jak zrádný může být bias, už se mi stalo i to, že jsem jeden kanál zesíku nějak upravil a měl z toho velmi dobrý dojem, abych pak zjistil, že jsem zapomněl přepnout a poslouchám furt ten neupravený :D
      BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      SVANC: hele, to je v poradku, ja nemel v umyslu svym postem nekomu pokazit zazivani. Jak jsem psal, ja tomu nerozumim, technicka stranka veci me nezajima - me jde jenom o vystup. Takze mi staci si to vyzkouset a vzit si to, co se mi libi.

Muj tata je od fochu, pracoval ve vyzkumu a tyhle veci si stavel sam, a mym pristupem jsem ho privadel k silenstvi, ponevadz pro nej taky "nemuze byt co teoreticky nemuze byt" :-) Kdyz jsem kdysi dovlekl domu koncovej stupen od Bartolomeo Aloia, tak ho otevrel a vynadal mi ze mi nekdo omylem prodal svarecku, a kdyz jsem mu rekl ze se mi libi jak to v mym retezci hraje, tak se mohl zblaznit.
      Klidne si to odhakni jako "dalsi neoveritelnou historku", to je v poradku. Nekdy pristi tejden dostanu zase tri pary kabelu na vyzkouseni, jedina podminka je bi wiring a aby se mi vesly pod dvere, vyberu ten co mi bude vyhovovat nejlip a poreferuju jak to dopadlo :-)
      SVANC
      SVANC --- ---
      BLOWUP: Asi bude mít nějaký důvod, že všude tam, kde to je opravdu důležité, se používá double blinde testing, nemyslíš?

A jinak samozřejmě nelze vyloučit, že někdo vyrábí i kabely, záměrně zpotvořené tak, aby "vylepšovaly" zvuk opravdu slyšitelně. Ale rozdíly mezi běžnými reprokabely obvyklé délky a rozumného průřezu nepřesahují setiny decibelů (když tak mě může VOZKA opravit nebo to upřesnit), což jsou o několik řádů menší rozdíly, než dokáže lidské ucho detekovat. A také mnohonásobně menší rozdíly, než způsobí i malé posunutí reprobeden v prostoru.

Pusť si ten workshop, ten je přesně o tomhle a k dispozici jsou i soubory pro ověření doma :)
      BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      SVANC: Tak moje vyhoda spociva v tom, ze ja si zadnou historku overovat nemusim, ponevadz jsem to proste takhle zazil. Ty kabely ktery se nam libily nejlip jsem tehdy koupil a mam je dodnes - ale budu muset kupovat novy, ponevadz jsem pro zmenu opet jednou v novym baraku a ty stary jsou tlustsi nez mezera mezi podlahou a dverma na galerii.
      Ovsem, tvuj pristup ze "co mi nepasuje do kramu, to prohlasim za neoverenou historku" taky o leccems napovida, nemyslis? :-)
      SVANC
      SVANC --- ---
      Tohle by mohlo být pro někoho zajímavé.

Od 32:00 až do konce probíhají ukázky, jak se různá šumy a zkreslení reálně projevují ve zvuku, ale i třeba porovnání nahrávky pořízené zvukovou kartou SoundBlaster za $25 versus Apogee AD8000. Velmi poučné! :)
      Je tam i odkaz na stažení nahrávek použitých ve videu.

Audio Myths Workshop
      http://www.youtube.com/watch?v=BYTlN6wjcvQ
      SVANC
      SVANC --- ---
      DELLAMORTE: "Voodoo Labs dále říkají, že protože signál cestuje z 95% v dielektriku a z 5% ve svrchní 1 mm vrstvě kabelu, právě jimi zvolené průřezy a koncept mu otevírají cestu. Odvolávají se též – trochu v duchu jména své firmy – na pochopení souladu mezi konstantním magnetickým polem vesmíru, dielektrickou konstantou hmoty a chováním valenčních elektronů u atomů materiálů."
      A já blbec si doteď myslel, že nízkofrekvenční signál je přenášen vodičem, ale ono ne, z 95 % to zajišťuje izolant :D

BLOWUP: Podobných neověřitelných historek je internet plný.
      Znám i jiné, doložené - třeba o konstruktérovi, který hifistům nabízel porovnání mezi tranzistorovým a lampovým sluchátkovým zesíkem, přičemž bylo příznačné, že fanoušci tranzistorů oceňovali analytičnost "tranzistorového zvuku", zatímco lampařům se líbil měkký zvuk elektronek.
      Nakonec byli nasraní všichni, když jim týpek ukázal, že jediné, co ten přepínač se zvukem dělá, je lupnutí při přepnutí a jinak hraje furt to samé :D.
      MATT
      MATT --- ---
      DELLAMORTE: tyjo, to si snad vytisknu na 3d tiskarne ;))) ale zarazilo me, ze pisou o mikrofonicnosti, jestli je to stejny jako mikrofoni efekt, tak jsem mel za to, ze ten se projevuje na sluchatkach. je to holt voodoo ;))
      SAMOUT
      SAMOUT --- ---
      DELLAMORTE: Nikdy nikdo nenapsal pravdivejsi zacatek hifi recenze (dal v podstate netreba cist :-)).
      Říše hi-fi je plná zajímavostí, hraničících leckdy až s ezoterikou

Akorat teda misto "zajimavosti" by tam melo byt "nesmyslu".
      DELLAMORTE
      DELLAMORTE --- ---
      Něco k rozvíření diskuze. :o)
      Voodoo Labs Witchcraft - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení
      https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/kabely-reproduktorove/5017-voodoo-labs-witchcraft
      DELLAMORTE
      DELLAMORTE --- ---
      BLOWUP: Měl jsem to hodně podobný, taky jsem to testoval na ženě.
      BLOWUP
      BLOWUP --- ---
      SVANC: Hm. Ja vam do ty vasnivy diskuse (ktera se teda vede uz asi padesat let ;-) nechci moc zasahovat, ponevadz tomu nerozumim. Ale mel bych k tomu jednu real life anekdotu:

asi pred triceti lety jsme se s moji tehdejsi zenou stehovali do naseho baraku, a diky tomu vznikla potreba novych kabelu k bednam. To ze existuje diskuse o jejich vlivu na vyslednej zvuk jsem vedel, cetl jsem tehdy Audio kde to obcas ventilovali, a tak jsem zasel za svym hi end obchodnikem zeptat se ho na jeho nazor. On mi odpovedel ze jeho nazor neni zajimavej, ale ze mi muze proste na vyzkouseni pujcit tri pary kabelu a at si jeden z nich vyberu sam.

Takze jsem doma pripravil vsechny tri pary a nejdriv to testoval sam - a prekvapilo me, ze tam opravdu jsou slyset rozdily, a hlavne jak velky ty rozdily byly. Samozrejme me napadlo, ze je tam slysim ponevadz ty kabely sam prehazuju, tak jsem pred ty bedny posadil zenu a prehazoval to pro ni tak, ze nikdy nevedela jestli jsem vubec neco zmenil respektive kterej ten par je zrovna zapojenej. Byla stejne jako ja schopna bez zavahani vsechny tri identifikovat.

Toz tak, jeden jsme si tehdy vybrali, jakej to byl netusim.
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      HOWKING: nejvic si tu knoural ty, kdyz si napsal, ze mi zavidis 802D a pak ses kralovsky zhovadil, kdyz sis myslel, ze je chodba s dlazbou moje poslechovka a strasne ses tomu vysmival :D :D
      HOWKING
      HOWKING --- ---
      Už kňourá, tak mu přece jen došlo, že dostal nakládačku :D
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      Jeste se musim pozastavit nad obsahem zahlavi. Videl Svanc co v nem je? :) Podle ceho ty zebricky jsou sestavene? No podle zvuku to uricte nebude, minimalne u zasilovacu. Bych se stydel chodit do vlakna, kde je takovehle zahlavi, kdyz bych usinal s vytistenym mistrem Clarkem na polstari, hanba mu! :D
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam