Return of the Sentimental Swordsman se mi líbil o něco víc než
Sentimental Swordsman. Obsadit Fu Shenga jako Jin WuMinga byl ovšem hodně blbej nápad. Jin WuMing je nelítostnej zabiják, citově v podstatě mrtvej člověk. Hodně temná, zneklidňující postava. Fu Sheng byl prostě...Fu Sheng...:-) Ne že by to zahrál špatně - ale prostě to není ono, pořád vypadá jako docela milej chlapík s blbým účesem...:-)
No a ten vějíř, kterým Chor Yuen vybavil Li Xun Huana (a na němž - jak jsem se dověděla - je ještě ke všemu napsáno "Little Li Flying Dagger, Once thrown, Never Misses" či tak něco), to už jsem komentovala v souvislosti se
Sentimental Swordsmanem.
Jinak je to úžasně poetickej film - se spoustou naprosto úžasných soubojů. A z hereckýho obsazení musí bejt každej Shaw Brothers fanatik v sedmým nebi. Tuze příjemné pokoukání.
Deadly Duo - David Chiang a Ti Lung hrajou to, co obvykle: Ti Lung je larger than life, bez bázně a hany, impozantní, sošnej a když to jen trochu jde, do půl těla svlečenej. A strašně cool. David Chiang je tak nějak blazeovaně nad věcí, tak trochu romantickej, tak trochu tragickej, tak trochu rozšafnej, tak trochu lone wolf... A strašně cool.
Ten film měl IMHO bejt buď delší, anebo přímočařejší a víc zacílenej na ono ústřední "deadly duo"... Takhle se v něm během necelých 90 minut zbytečně moc pozornosti a času vyplácá na postavy, který není beztak čas náležitě rozvinout - a vůbec, na to, aby to byla epika o celý smečce hrdinů, je to trošičku krátký - a ve výsledku je
Deadly Duo nakonec filmem poněkud bez zápletky a bez náležitého tahu na bránu, který by za trochu jiných okolností mohlo mít. Jinak je to ale dost typickej Chang Cheh skoro se vším, co k tomu patří (krev, hrdinství, sebeobětování, homosocial bonding) - takže pro mě osobně nanejvýš pozitivní diváckej zážitek...:-) (I když - je tam taková scéna s přecházením mostu... Při který jsem se neubránila pomyšlení na to, že kdyby existovalo něco jako Darwinovy ceny v jianghu, o vítězech pro ročník 1971 je asi rozhodnuto...;-))