• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAEDHROSMartial arts & wuxia filmy a seriály - (nejen) Hong Kong, Taiwan, Korea...
    http://www.kungfucinema.com
    http://www.shaolinchamber.com
    http://asiantitulky.tk
    Hong Kong Cinemagic
    The HK Actors Index
    Hong Kong Movie DataBase
    Ancient Tomb Sect
    Hong Kong Film Archive
    Shaw Brothers Reloaded
    The Girls Guide to Hong Kong Movies©...:-]

Wuxiasociety forum
    KF Cinema-KF Fandom Forum

Shaolin Society - najdete tam i minirecenze filmů, ale za pozornost stojí především sekce věnované historii kung-fu, bojovým stylům a zbraním...
    Bey's Blog - blog Beye Logana na stránkách Dragon Dynasty. Jak Dragon Dynasty, tak Bey Logan jsou jména, která by žádného martial arts/wuxia fandu neměla nechávat chladným...;-)
    Heroes of the East - blog (zatím) čtyř nadšenců věnovaný asijskému filmu (CZ & SK)

...tematicky spřízněné kluby...:
    [ Chambara / Chanbara - Samurai Cinema (Akira Kurosawa, Kihachi Okamoto, Masaki Kobayashi, Hideo Gosha.. a dalsi) ]
    Asijske filmy - japonske, korejske, cinske... tipy a doporuceni
    Planet Hong Kong

Diskuse je sice primárně o pohyblivých obrázcích, nicméně debaty např. o wuxia literatuře nebo komiksech jsou rovněž vítány...

----------------------------------------------------------------------------
    Martial arts & wuxia (a jiné žánrově spřízněné záležitosti) v TV:
    ----------------------------------------------------------------------------

9.1. - 22:25 a 10. 1. - 02:25, TV MGM
    Msta (Bao chou AKA Vengeance!)
    Herec čínské opery Guan Yulou je hanebně zavražděn - a je na jeho mladším bratrovi, aby ho pomstil.
    David Chiang prolévá i cedí krev a na svojí nekompromisní cestě za pomstou za sebou nechává hromady mrtvol a fůru v půlce zlomených, nedokouřených cigaret.
    Hong Kong, 1970.
    Režie: Chang Cheh; hrají: David Chiang, Ti Lung, Ku Feng, Wang Ping, Hoh Ban, Yeung Chi Hing, Wong Ching Ho, Chuen Yuen, Alice Au Yin Ching, Wong Chung, Cheng Lei, Chan Sing, aj.
    rozbalit záhlaví
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    MAEDHROS: nemám SB tak nakoukáno, ale FSM mě bavili docela dost, hlavně lítací sekera :)

Jinak se sluší připomenout zítra na Nově ve 22.50 Legenda o opilém mistrovi AKA Drunken Master 2. Sám jsem tohle pokračování eště ani neviděl, zrovna před týdnem sem si to pustil a začal asi po 15 min usínat :)
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Dík za echo. OT je to skutečně jen trochu...;-)

Propos - vřele doporučuju The Avenging Eagle. Naprosto výborná záležitost. Ti Lung jako bandita, ve kterým se probudilo svědomí, a Fu Sheng jako sidekick s tajemstvím a překvapením. Ku Feng jako arcipadouch... A fantastická variace na témata "čest" a "pomsta". Souboje jsou hrozně prima, ale tohle rozhodně je jeden z těch SB filmů, na který se vyplatí koukat kvůli postavám a příběhu. 10/10

Five Shaolin Masters - na to se pro změnu vyplatí koukat spíš kvůli tomu fu... Samozřejmě - je to Chang Cheh, takže přátelství, sebeobětování a umírání ve slo-mo hraje velkou roli, ale zrovna CC tyhle věci umí prodat mnohem líp, než jak se mu to (ne)zadařilo ve Five Shaolin Masters. Jinak jsou ale skoro všichni v tom filmu děsně cool a tak celkově je to podívaná jedna radost. 7.5/10.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Jj, to je dost ukrutný...:-) Dík - tohle jsem delší dobu hledala...:-)
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    Záleží kde.
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Tak mě napadá - kdyby se měl třeba eventuelně domlouvat nějaký sraz, na kterém by se promítlo pár filmových lahůdek - a možná i pár dílů z nějakého toho seriálu... Byl by o něco podobného zájem?
    Jen předběžně sonduju, zatím se nic konkrétního nerýsuje.
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Dnes Kickboxer 4... To svět nežral...:-)))

Chuť jsem si spravila prima gorefestem v Human Lanterns...:-]
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Jj, to je dobrá haluz...:-)
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    MAEDHROS: Mě tam pobavilo dole to porovnání s filmem 300. :-)
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Pomalu (vlastně čím dál rychleji) se vynořují větší a lepší a hezčí a hezčí obrázky k Red Cliff...
    Maz na Wuxiasociety to docela pilně hrne do příslušného fóra:
    http://wuxiasociety.org/forum/viewtopic.php?t=64&start=225
    Už teď je jasný, že droolfest to bude - nezbývá, než doufat, že to bude i fajn film.
    Začínám se docela hodně těšit.
    MAAACA
    MAAACA --- ---
    MAEDHROS: ad serialy - nektery jsou opravdu prima - ja mam prave rozkoukano Huo Yuan Jia (ta nova verze z 2007) a parada, sice ne tak dobry jako Fatsaan Jaan (zatim), ale dobry, ted prave dotahuji Wing Chun, tak se tesim... Na druhou stranu tech diiiluuuu, kde na to ma clovek brat cas:)
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    All Men Are Brothers (nebo taky Water Margin II) je lepší než Water Margin. Dost možná mi hodně pomohlo, že většinu aktérů už jsem z Water Margin znala - a AMAB na to (se mi zdálo) hodně spoléhá. Nicméně je znát, že Chang Cheh byl tentokrát jako režisér výrazně dominantní (počet režisérů se oproti Water Margin smrsknul na 2 - a Wu Ma asi zůstal uctivě v pozadí) - a zaplaťpámbu za ty dary. Což říkám nejen jako velká milovnice filmů CC, ale i z toho prostýho důvodu, že All Men Are Brothers je tím pádem film, kterej ví, čím chce bejt. Je za tím víceméně ucelená, kompaktní a zřetelně patrná vize, člověk nemá pocit, že sleduje 4 filmy najednou. Navíc, CC prostě uměl uvést hrdiny na plátno s plnou parádou a přinutit diváka, aby je miloval, i když na scéně pobyli krátce nebo se chovali jak idioti (nebo obojí) - aspoň na mě způsob, jakým Chang Cheh svoje hrdiny prezentuje, 100% zabírá... Takže když jsem sledovala AMAB, prožívala jsem to podstatně intenzivněji, než Water Margin.
    ...částečně to samozřejmě souvisí i s tím, že v sequelu umře o dost víc lidí než v prvním díle...;-)
    Jo... A Wong Chung se definitivně prosekal mezi moje oblíbence. Klaďase i záporáky dává na výbornou a "haughty sneer" zvládá skoro tak dobře jako Wei Pai...:-)

M1C4A1: Pošta...:-)
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    MAEDHROS: Přiznej se, kde to furt hledáš? Já mám problém najít byť jen starší filmy s Jackie Chanem, natož tady takový neznámý... :-)
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Return of the Sentimental Swordsman se mi líbil o něco víc než Sentimental Swordsman. Obsadit Fu Shenga jako Jin WuMinga byl ovšem hodně blbej nápad. Jin WuMing je nelítostnej zabiják, citově v podstatě mrtvej člověk. Hodně temná, zneklidňující postava. Fu Sheng byl prostě...Fu Sheng...:-) Ne že by to zahrál špatně - ale prostě to není ono, pořád vypadá jako docela milej chlapík s blbým účesem...:-)
    No a ten vějíř, kterým Chor Yuen vybavil Li Xun Huana (a na němž - jak jsem se dověděla - je ještě ke všemu napsáno "Little Li Flying Dagger, Once thrown, Never Misses" či tak něco), to už jsem komentovala v souvislosti se Sentimental Swordsmanem.
    Jinak je to úžasně poetickej film - se spoustou naprosto úžasných soubojů. A z hereckýho obsazení musí bejt každej Shaw Brothers fanatik v sedmým nebi. Tuze příjemné pokoukání.

Deadly Duo - David Chiang a Ti Lung hrajou to, co obvykle: Ti Lung je larger than life, bez bázně a hany, impozantní, sošnej a když to jen trochu jde, do půl těla svlečenej. A strašně cool. David Chiang je tak nějak blazeovaně nad věcí, tak trochu romantickej, tak trochu tragickej, tak trochu rozšafnej, tak trochu lone wolf... A strašně cool.
    Ten film měl IMHO bejt buď delší, anebo přímočařejší a víc zacílenej na ono ústřední "deadly duo"... Takhle se v něm během necelých 90 minut zbytečně moc pozornosti a času vyplácá na postavy, který není beztak čas náležitě rozvinout - a vůbec, na to, aby to byla epika o celý smečce hrdinů, je to trošičku krátký - a ve výsledku je Deadly Duo nakonec filmem poněkud bez zápletky a bez náležitého tahu na bránu, který by za trochu jiných okolností mohlo mít. Jinak je to ale dost typickej Chang Cheh skoro se vším, co k tomu patří (krev, hrdinství, sebeobětování, homosocial bonding) - takže pro mě osobně nanejvýš pozitivní diváckej zážitek...:-) (I když - je tam taková scéna s přecházením mostu... Při který jsem se neubránila pomyšlení na to, že kdyby existovalo něco jako Darwinovy ceny v jianghu, o vítězech pro ročník 1971 je asi rozhodnuto...;-))
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Přijde na to jaký seriály a jaký filmy a jaká kvalita...;-) Třeba některý starý ATV klasiky mají opravdu moc fajn choreografii, nový seriály z mainlandu (teda - ty dva, který můžu posoudit ;)) poměrně velkorysou výpravu... Řada serošů je navíc velmi kvalitně obsazená, v TV hojně působili (a působí) lidi jako David Chiang, Norman Chu, Adam Cheng, Cheng Lei nebo Damian Lau... V TV ostatně začínali i lidi jako Leslie Cheung, Andy Lau nebo Tony Leung... A pokud jde o to přenést na plátno dějově spletitej wuxia román narvanej desítkama postav, seriál je o něco šikovnější médium než film...;-)
    Doporučuju nepodceňovat...;-)

Ad ROCH 06 - Yang Guo mi *pořád* leze na nervy. Vlastně je to čím dál horší. Asi bych to vnímala jinak, mít to přečtený - ale prostě mě sere...:-)
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    Kung fu seriály nesleduju, páč žádný ani neznám. A popravdě moc nevěřím, že by se jejich kvalita mohla rovnat kvalitám filmů.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    PIETA: tak to sem zvědav, já to zatim jen tak proklik.
    PIETA
    PIETA --- ---
    SEEKER: To mi připomnělo Chocolate - něco mezi Ong Bak, samurajskou sekárnou, gangsterkou a Rain Manem. Ale dobrý. (:
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Zrovna na případnou přehlídku stylů se docela těším - z traileru to rozhodně vypadá na prima bejkárnu.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    Hm, no těšíme se, trailer nevypadá zle, akorát trochu obavy, aby to nebyla moc velká zplácanina. Že patosu bude přehnaně, to je jisté, na naivního hrdinu a jednoduchoučký příběh jsme z předchozích filmů s Tonym Yaa zvyklí, ale ty titulky v promu naznačující, že v tomhle filmu bude všechno (kung fu, muay thai, samurai slasher...), mě trochu děsí. No a pak taky jak to Tony ukočíruje na obou stranách barikády (to jest před i za kamerou)
    MASTA
    MASTA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam