• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAEDHROSMartial arts & wuxia filmy a seriály - (nejen) Hong Kong, Taiwan, Korea...
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Pieta: Jj. A před časem vyšel např. taky Duel to the Death (tuším jako Smrtící souboj).
    Začínám si říkat, že třeba někdy vyjde i to Last Hurrah for Chivalry (achich) - a bavím/mučím se představou, pod jakým názvem by to u nás mohlo vyjít. Po "Vodní hranici" mě už asi nepřekvapí nic.

Hator: To, že kladný hrdina nemůže umřít/záporák nesmí zůstat nepotrestán samozřejmě s politikou strany souvisí, protože je to tak "výchovnější", ale není to politické v tomtéž smyslu jako např. ostrá kritika kulturní revoluce ve Farewell My Concubine nebo silně protitotalitní vyznění Qin song...

Ten českej překlad Shuihu Zhuan mám... Uloven v antíku.
    (Jinak - já osobně nesnáším českej přepis - nesnáším ho skoro tak jako Wade-Giles transkripci. Na pinyin nedám dopustit.)

IA rozhodně za opakované zhlédnutí stojí.

(Co se alternativních konců týče, asi nejukrutnějším zabitím filmu, které jsem doposud zaznamenala, byl křenící se Trintignant v alternativním závěru Il grande silenzio. Brrrr.)
    PIETA
    PIETA --- ---
    Tak jsem šel kolem Datartu a zjistil, že na DVD vyšel Magnificent Butcher (jako Kung-fu nářez) a Young Master (jako Mladý mistr).
    HATOR
    HATOR --- ---
    Díky za info, zkusím najít. Jo, Wen Ruian mi chybí taky. No, třeba časem v důchodu :))) A aspoň že občas něco zfilmujou, no.
    Kus Water Margin dokonce vyšel česky, překlad sice starý, ale dobrý, jenže jména v českém přepisu, což mě dost mate, jak pinjin :) nesnáším, přece jen to věci trochu zjednodušuje.

Já někde četla, že konec SPL je vyloženě politická záležitost, protože "spoiler"!!! kladný hrdina prostě nemůže umřít - ale už si nepamatuju, jestli to taky nebylo jen nějaký debatní forum, takže netvrdím, že je to zaručená informace.

Na IA se budu muset znovu kouknout, viděla jsem to hrozně dávno a ještě netušila, že některé filmy můžou mít v některých zemích jiné konce.

MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    HATOR: Oficiálních překladů je málo a bejvaj drahý.
    Já si zatím čínsky taky moc nepočtu (byť už jsem zakoupila originální verze Sentimental Swordsmana a Deer and the Cauldron - investice do budoucna...;-)), ale fanouškovských překladů se po netu válí nemálo. A některé jsou dost kvalitní.
    Zabrowsi na SPCnet fórum, do sekce wuxia translations - a budeš mít co číst až do příštích prázdnin...;-)
    Něco najdeš i na wuxiapedia.com a jinde...

U fanovských překladů mě nejvíc deptá to, že je to povětšinou jen Jin Yong a Gu Long, pak nějaký ten Liang Yusheng - a tu a tam Huang Yi. Od JY se navíc překládají hlavně ty populární věci, takže když si chci přečíst Bi xue jian, mám prostě smůlu.
    A Wen Rui'an, případně další autoři? Kde nic, tu nic.
    (To je ale jenom takový povzdech losera, který tuší, že čínsky ještě nějakou dobu nebude číst tak dobře, aby si BXJ nebo Si da ming bu mohl přečíst v originále, tak držkuje. Rozhodně nechci bejt nevděčná - ty lidi ve volným čase a zadara překládají knížky o stovkách stran, přičemž se musejí vypořádávat s Jin Yongovými historickými a literárními aluzemi, Gu Longovými slovními hříčkami a tak všelijak a tomu podobně, a mnozí z nich odvádějí skvělou práci.)

Pokud jde o pozměněný závěr v SPL - nejde o záležitost vysloveně politickou. Cenzoři kecají do kdečeho a s politikou to přímo souviset nemusí. Zlé skutky musí být potrestány a konce by neměly být tak příšerně depresivní.
    Z podobných důvodů má mainland i svoji vlastní verzi Infernal Affairs, v níž XX na konci zatknou.
    HATOR
    HATOR --- ---
    Ve Water Margin to nebyl Bolo Yeung, já to jméno zkusím někde najít. V Pirátovi hrál toho TL protivníka o vedení pirátské džunky, obvykle hraje takové trochu zaostalé siláky. Musel být asi taky moc fajn, jako Lo Lieh :)))
    A jo, normálně mi nevadí, když metrákoví chlapi lítají luftem, akorát tady zrovna ta choreografie silně pokulhává. Viděla jsem dokument o natáčení SPL - jak si Donnie Yen háže Sammo Hungem, ale tam jsem to Donniemu prostě věřila, tady mi to jaksi nesedlo, ač DC sežeru úplně všechno!
    Jinak mi SPL furt vrtal hlavou, proč je kolem toho tolik keců, než se mi konečně povedlo sehnat CELÝ film i s tou závěrečnou scénou. Od toho momentu to řadím mezi jednu z nejlepších kriminálek. Navíc tady jsem fakt nepochopila, proč to vystřihli, protože bez těch pěti minut nedává celý film vůbec smysl a zase tolik to proti "autoritám" není. Grrr!

To šílení kolem Wanga Yu jsem nepochopila nikdy, jestli že byl první "hvězda" či co. Fu Sheng si u mě trochu šplhl v Brave Archer, ale jen trochu :)

Nemáš náhodou nějaké knížky Louise Cha v jakémkoliv evropském překladu (kromě do ugrofinských jazyků, teda)? Mám akorát Flying Fox, a ten překlad je takový divný. Jinak mám jen jednoho Gu Longa a pár dalších, ale ráda bych si přečetla i ty předlohy mých oblíbených filmů. Jenže na čtení moje čínština zatím těžce nestačí :(((
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Jj, asijská televizní tvorba...:-)

DC pohazující Bolo Yeungem je sice z hlediska fyzikálního, biologického a tak vůbec naprostý nesmysl, ale jinak je to naprosto v pořádku...:-] (Je to až s podivem, ale hlavně ve wuxia to moje suspension-of-disbelief-fu celkem bez problémů zvládá...)

Soul of the Sword je velmi zvláštní film. Hua Shan IMHO natočil film, jakej Chor Yuen vždycky natočit chtěl - ale nějak to nedal.

Ad Fu Sheng - nepatří sice mezi moje oblíbence (a popravdě nechápu, kde nabral tolik fangirls, když u SB i GH bylo k dispozici tolik lepšího materiálu), ale IMHO byl víc, než herec jedný role... Rozhodně byl poněkud pružnější a všestrannější než Wang Yu.
    HATOR
    HATOR --- ---
    Jo, New One-Armed Swordsman byl taky šílenej - já toho původního nemusím, DC byl stotisíckrát lepší než ten nafoukanej frajírek v původním. Prý se má dělat nový remake, ale nevim nevim. A máš pravdu, že tam smrt TL byla fakt šokézní.
    Ještě miluju opačný poměr přežití v Have Sword Will Travel (kdo vymejšlel ten anglickej název patří zastřelit!), to je taky jeden z mých oblíbených, a pak The Avenging Eagle - tam jsem vzala na milost i Fu Shenga, což je ale taky herec jedné role jako Jimmy Wang.
    S Ku Fengem máš pravdu - jako Huo Yuan Jia byl třeba super, ale já ho prostě mám zafixovanýho jako toho psychotického křivozubého magora, no. Viz ten vorel :) Jinak Soul of the Sword je zvláštní film pro mě.
    A konečně se mi podařilo poskládat všechny ty čtyři filmy s TL podle Water Marginu, All Men Are Brothers mi trochu pil krev s těma čelenkama, ale uznávám, že je to asi podle zaběhanejch regulí. Jen DC jak si tam pohazuje (a hlavně ve WM) s tím stokilovým chlapíkem (kterýho miluju, ale nikdy si nemůžu zapamatovat jeho jméno :))), to byla docela sranda - choreografie holt kapku ujela.

Jinak mě obecně šíleně dere, když vím, že by to ti herci i uskákali (kor tenkrát), a ty dráty z toho čiší na sto honů.

Jinak jo, HXM má být v novým Water Marginu ale kromě spousty jiných - a Gao Hua žeru už od Flying Fox a ROCH! A Ba Yin je druhý důvod, proč koukat na Da Tang You Xia Zhuan a LOCH 2003 (dobře, tam třetí :)))
    Li Mo Chou byla taky moc dobrá, no ony se záporáci obecně hrajou líp, no. A ještě se mi strašně líbila Mei Chaofeng v LOCH 2003 - na konci vykládá režisér, jak hledali herečku s krásnýma rukama, aby ty lebky prorážela jo elegantně, to mě dostalo.

Propos - když mě nasměruješ na seriálový klub, budu ráda, nějak mám problémy vymyslet, podle čeho hledat :( Nebo myslíš asijská televizní tvorba?

Jinak jsem moc ráda, že si můžu přečíst tvoje názory na tyhle věci - člověka to donutí se na to podívat zase trochu jinak, to je vždycky fajn :)))
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Liu Yi Fei vypadala úžasně, ale u mě osobně se o titul "miss ROCH 2006" dělí Chen Zihan (Guo Fu) a Jessey Meng (Li Mo Chou). Hlavně z Jessey jsem byla unešená. LMC je sice antipatická psychopatka na zabití, ale nakonec jsem cítila o dost víc sympatií k ní, než k ústřednímu páru. Její finální scénu jsem dokonce skoro obrečela.

Pro mě highlightem ROCH 2006 provždy budou Ba Yin jako Golden Wheel Monk, Jessey Meng jako Li Mo Chou a Kenny Bee jako Gongsun Zhi.
    (A samozřejmě Liu Naiyi a Cheng Haofeng jako mí dva oblíbení taoisti, ale když dojde na bratry Zhena a Zhaa (a na Liu Naiyiho a Cheng Haofenga), jsem zcela neobjektivní. Z celýho - hlavně psanýho - ROCH je mám prostě nejradši.)

Huang se mi docela líbil ve Sniperovi. Sice jsem v tom toho YG placama poznávala, ale film jednoho takovýho tragéda unese, zvlášť když je dotyčný tragéd za antagonistu.
    Propos - on má bejt v novým Water Marginu? Mě natolik zaujalo, že v něm má bejt Gao Hu, že jsem tohle nějak úplně odignorovala.

...
    Navrhuju přesunout případnou další debatu do seriálů...;-)

Ad Ku Feng - IMHO došel poměrně rozmanitého využití. Když si to tajk vezmeš - od vyslovených hadovitých sviní (New One-Armed Swordsman) přes křivozubé trpaslíky, psychotické magory, drsné boxery a hodné strýčky až po natolik zajímavé a komplexní figury jako byla jeho role v Soul of the Sword...

Vengeance je nádhernej kus - a ty prostřihy a flashbacky... Yum. IMHO jeden z nejvymazlenějších Changovejch filmů.
    Pokud jde o smrtě - asi je to tím šok-faktorem, ale Heroic Ones a New One-Armed Swordsman u mě nejspíš vedou.
    A All Men Are Brothers.

Sedm samurajů mám zatím ze všech variací na Sedm samurajů přeci jen nejraději. Savage Five jsou úžasnej film, ale není to můj absolutně nejoblíbenější iron-tirangle kus.
    HATOR
    HATOR --- ---
    Mně se na ty dva (Rong-er a Guo Jing) líbil víc LOCH 2003. Ale ROTCH 2006 bylo moje první wuxia vůbec (no dobře, v útlém mládí Opičí král :)), takže jsem fandila i tragédovi a máně - jinak Liu Yi Fei se mi v té roli líbila hooodně. Dokonce o maličký fousek víc než Idy Chan, ale tam zase vede Andy před Huangem, to jo. Jinak Huang byl skvělý v Shanghai Bund, ale v Royal Tramp bych ho umlátila ostrým předmětem, ale to bych i Tonyho v té verzi s Andym, vůbec tenhle příběh moc nemusím. Je v něm nějak moc ženských nebo co :)))
    Nicméně Huang se dost vylepšuje - v IP Man 2 a hlavně v Message byl úžasný a jsem moc zvědavá na nový Water Margin s ním (krom davů jiných). Message byl vůbec vynikající film - dobře Zhou Xun :))) Ale třeba jak jsem zvyklá na Aleca Su jako na sladké princátko, musela jsem si to vrátit, abych se ujistila, že ten výborně zahraný podržtaška je fakt on.

Vůbec nejlepší smrt Dynamic Duo je ale v Bao Chou ta Ti Lungova, když ho zabíjejí podle toho tance. A konec taky nemá chybu - DC prostě umí umírat - na zahrádce u fontánky! Ale úplně nejlepší zabití obou zároveň je ve Five Masters - podle mě mnohem lepší variace na Sedm samurajů než Sedm samurajů (ale já mám s Japonci obecně problém).

A Ku Feng je boží! V Tiger Killer jsem se musela třikrát podívat, jestli ten TL brácha je fakt on!!! Vůbec je podle mě dost jednostranně využívaný. Stejně jako Lo Lieh - párkrát ho nechali zahrát klaďase, pak mu šoupli bílou paruku a už hrál jenom lumpy. A prý to byl skutečně velice příjemný pán a velký gentleman - no, očividně taky ohromný herec.

Vůbec mě obecně štve, že se u nás občas maximálně něco dá jako vata mezi nějakou českou spatlaninou a reality show, a obvykle jen nějaký laciný brak.
    Takový dobře vybraný průřez nejlepších let SB by vůbec nezaškodil. Zvlášť když je teď spousta věcí remasterovaných. A když náhodou koupí Chi Bi, tak pro jistotu nepříšli smyslupnou sestříhanou verzi. Chjo!

MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Já Huang Rong v ROCH zbožňovala - Guo Jinga teda ještě o něco víc. A Chen Zihan byla jako Guo Fu taaak roztomile rozmazlená, že jsem jí mileráda odpustila ledacos.
    Já prostě toho do sebe zahleděnýho tragéda a tu mary Sure v bílým nemám, nemám ráda. Jin Yong napsal dvojici monster, která si zasloužila každičký kopanec do prdele, kterého se jim od začátku do poslední kapitoly dostalo.
    Zhen Zhibing měl bejt větší svině, XLN hned po znásilnění uškrtit - a zbytek románu mohl bejt o tom, jak se s tím duševně vyrovnává - a jak mu to Zhao Zhijing denně oslazuje. (V případě Zhang Jizhonogvy adaptace by to navíc dalo spoustu prostoru hercům, který mám oba mnohem radši, než Huang Xiaominga.)

Pokud jde o smrtě - každá heroická slo-mo smrt potěší, ale David Chiang a Ti Lung pod režijním vedením CC - nad ty není. DC se ovíjí kolem telegrafního sloupu. DC baletí k nedaleko stojícímu autu a tak melodramaticky, jak jen dovede, urazí zrcátko. DC odbaletí k něčemu jinému, aby se kolem toho ovinul. Je-li v dosahu Ti Lung, ovine se kolem něho, anebo k němu aspoň vztáhne ruku.
    Co víc od filmu chtít? :-)

V Heroic Ones jsou DC a TL samozřejmě úžasní jako vždy, ale mě nejvíc drtí Ku Feng.
    Heroic Ones ze mě s definitivní platností udělali kovanou Ku Feng fangirl.
    HATOR
    HATOR --- ---
    To taky jedině omlouvá scénáristy :)))
    PIETA
    PIETA --- ---
    HATOR: Zrovna tyhle dva ovšem mívají ty smrtě velmi luxusní.
    HATOR
    HATOR --- ---
    Three kingdoms torrenty jsou na d-addicts
    D-Addicts :: View topic - [Jiang Hu] Three Kingdoms 2010 eps 01-04 of 95 English Sub
    http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_89291.htm

Jinak JH dělají fakt dobré titulky, i když já osobně oceňuju každého, kdo je ochotný to nám, kdo v čínštině a jiných asijských jazycích dost plaveme, zprostředkovat, i když si člověk třeba musí domýšlet. Už jenom to natajmovat je hrozná fuška! A pak mě může dožrat, když si koupím oficiální dvd a ty titulky jsou tak strašný, že neznat ty amatérský, vůbec netuším, která bije :((((((

Jinak ano - Khitani - zvlášť od Yang Warriors :) Celou dobu jsem jim fandila. Ten čínský přístup (dobře, Benátčani i staří Řekové to občas dělali taky), že úspěšného generála zavřeme, nebavíme se s ním, nedáme mu potřebné věci pro armádu, aby nás mohl bránit, protože by mohl být moc úspěšný, a to nás, úředníky děsí, tak u toho vždycky soptím vzteky!

V ROTCH mi teda nejvíc vadila Huang Rong se svýma dcerama, ty bych umlátila z fleku!!! Zvlášť po tom, co v LOCH hrála Rong-er moje super oblíbená Zhou Xun. Ten seriál je vůbec super - konečně mi někdo natočil aspoň trochu něco o mém oblíbeném Temudžinově generálovi Zhebem (našla jsem asi 8 přepisů toho jména, grr!).
    Jinak tu novou verzi LOCH jsem ale morálně nezvládla.

Tangy jsem zatím moc nezkoumala, ale Heroic Ones je skvělý film. No dobrá, přiznávám, že pro duo David Chiang - Ti Lung mám ohromnou slabost, akorát to musím vždycky zkouknout od konce, abych zjistila, jestli mi je tentokrát třeba nenechají přežít :)))
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    S JH hardsubs mám Bi xue jian a celkem jsem si neměla nač stěžovat, takže příp. link velmi ocením.
    Liao jako khitanský Liao? Pro klan Yelü mám taky slabost...:-) (Nebudu zastírat, že je to kvůli Return of Condor Heroes, u nichž jsem na Yelü Qiho a Yelü Yan čekala jak na smilování boží, kdykoli příběhu zrovna dominovali hlavní hrdinové - zejména poté, co zmizeli Zhao Zhijinga a Zhen Zhibinga...)

Ono se samozřejmě prakticky v každý době, dynastii a regionu něco zajímavýho najde, ale Válčící státy a dynastie Qin jsou taková moje srdcovka. Qinové asi hlavně proto, jak poutavě to Sima Qian sepsal... A od tý doby, co jsem četla Li Siův popis qinské ryčné muziky, při níž se zpívá woo-woo, tříská do věder a hrnců a plácá do stehen, bylo vymalováno...:-)
    A ta období chaosu a přechodů jsou v Číně taky ohromně zajímavá...
    Já mám třeba díky Heroic Ones tak trochu slabost i pro pozdní Tangy...:-)
    HATOR
    HATOR --- ---
    Tři království jsou s anglickými hardsubs - zatím je dělá Jiang Hu, a jelikož se silně vylepšujou, je ta angličtina fakt výborná. Je to na torrentech (ty nemám), na našich stránkách to je ve vip sekci, tak se musím zeptat, jestli to smím šířit - teda pokud bys to nenašla a chtěla hard (JH dělají jen hardsubbed verze teď už, ale zato si s tím vyhrajou - oceňuju hlavně jména u jednotlivých postav, jsou tam celkem neznámí herci a třeba Yuan Shu a Yuan Shao se mi furt pletou!) . Jde to jako Three Kingdoms (já jsem zvyklá na Romanci, taky mi chvíli trvalo hledat).

Hele, že je zajímavé, jak všichni oslavují časy šílených zmatků jako zlaté a tvrdou ruku zákona hryžou? Totéž jako v Číně (i když tam to dovedli do extrémů, a nejen Qinové. Já teda fandím Liao, ale Qinové taky měli něco do sebe :))) byl Pax Romana - všichni byli z Římanů na prášky, a přitom za jejich vlády se dalo jít s cihlou zlata na hlavě přes celou Evropu celkem bezpečně (dobře, lehce přeháním, ale jen lehce :)))
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    S jednotou to velmi často bylo dost na vážkách. Nicméně to, že sjednocení byla nevyhnutelná, nezbytná a dobrá věc, je silně převládající názor a Číňani to tak prostě berou. Nejednota zavání chaosem, nepořádkem a úpadkem...:-)
    Jednotný čínský stát je nositelem civilizace, kultury a osvícenosti (v řadě ohledů skutečně je, můžeme se přít o tom, nakolik to stojí za to, ale to už je jiná věc) a basta...:-)
    Pokud jde o to vůbec první sjednocení, většina válčících států si jednotící zhouské kultuře navzdory vypěstovala natolik silnou regionální identitu, že sjednocení pod jednou vlajkou rozhodně nebylo tak nevyhnutelné, jak se to dnes vnímá. Nebýt Qinů, nemusel nutně přijít jiný stát a sehrát jejich roli, mohlo to dopadnout všelijak.
    Nicméně Qinové přišli - a odvedli pořádný kus poctivé práce...;-) (Mám pro ně prostě slabost...:-))
    Ovšem to, že to mohlo nakonec dopadnout jinak, IMHO nemění nic moc na tom, že násilně sjednocená říše byla lepší než to, co se dělo za Válčících států. Qinové bohužel neukočírovali start, ale začátky jsou vždycky těžké...;-)

Ad Tři království - je to soft nebo hardsubbed? Ten seriál mám, ale titulky by bodly.
    Jestli máš i linky, pls naházej je sem:
    [ Asijská televizní tvorba: TV pořady, TV filmy, seriály, minisérie ]

A když už jsme u toho - kdyby někdo narazil na ENG titulky k Da Qin di guo/Qin Empire, dejte vědět.
    HATOR
    HATOR --- ---
    Já právě vždycky z těch Tsuiových věcí cítila trochu něco mimo i hongkongské režiséry (to myslím v dobrým). I tady se to občas projeví :)

Je fakt, že o ženách na císařském trůnu se teď vedou debaty docela hodně - nejen o Wu, ale otrávila Cixi syna, nebo to byl mizera strýc? Což by mě zajímalo taky, protože nebýt těch dvou filmů s Ti Lungem, tak jí docela fandím :)))

Ale zrovna čtu a koukám na Tři království (tu novou verzi, už jsou venku první epizody s anglickýma titulema - a zatím to teda berou skoro doslova podle knížky) a říkám si, že to s tou jednotou asi často nebylo tak horký, jak se nám snaží namluvit teda hlavně Yimou (a jeho ráda nemám, i když třeba Červený lampiony je absolutně nezapomenutelný film) :)
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    A co je Tsui když ne Číňan...;-) (Chápu, narozen v Saigonu, doma v HK...;-) Nicméně nedalo mi to...;-))

Ono to s Di Renjie není tak jednoduchý.
    Musíš (teda, nemusíš, ale chápeš jak to myslím) brát v potaz i fenomén Wu Zetian a diskurs, který k tomu patří (a v posledních letech je poměrně dost živý).

Sympatický na tom je, že Tsui není žádnej prosťáček, takže prostoru pro různé intepretace je dost a dost. Když budu chtít, klidně si v tom najdu i kritiku přehmatů jako byly Velký skok vpřed, Kulturní revoluce nebo ta drobná potyčka na Tiananmen square... A zas tak extra přitažený za vlasy to nebude.
    Když Di naznačuje Wu, že i nové věci časem kostnatí ve "staré struktury", mně osobně to vyznívá spíš jako dloubanec pod žebra partaje.

A ten konec mi extra kách nepřišel. Politickej rozměr a podtext to mělo od samýho začátku. A to dilema tam bylo přítomno v podstatě celou dobu.

Souhlas ohledně Cariny Lau, byla naprosto dokonalá.
    Andymu to skutečně slušelo. Ovšem, jemu to sluší vždycky.
    Čistě jako fangirl jsem ale ocenila spíš Pei Donglaie. U něj se sice cool faktoru podřizovalo *úplně* všechno, od albinismu až po tu hustou sekyru - až to chvílema zamrzelo, že nemá nic moc jinýho na práci než bejt drsnej jak šmirglpapír... Ale zafungovalo to...:-) (A Deng Chao tomu dodal tu špetku lidskýho rozměru, kterou to potřebovalo...)
    Mám odjakživa slabost pro kompetentní sidekicky.

A Richard Ng/Teddy Robin Kwan potěšili *ohromně*.
    HATOR
    HATOR --- ---
    Mně nedemokratický konec příliš nevadí - ale tady mi to přišlo hrozně naroubovaný na úplně jiný příběh (asi jako v Pekařově císaři). Je mi jasný, že Čína je Čína (dobře, Tsui Číňan tedy není), že mají holt jinej přístup ke všemu, ale jaksi tohle na mě bylo moc kách.
    A samozřejmě, že XY musel dojít trestu, tohle bylo v pořádku - dle mého, trapně západního demokratického myšlení :))) To druhé mě ale silně iritovalo (už kvůli předchozí historii XX a Di).
    Nicméně Andymu to ohromně seklo, už se moc těším na Shaolin. A Carina Lau byla naprosto dokonalá, tu si fakt umím představit, že je snad nové vtělení Wu!
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Meh. Já tyhle kolektivistický konce docela ráda.

SPOILER SPOILER SPOILER
    ...
    XY bylo úplně jedno, jaké následky jeho činy budou mít, byla to osobní vendetta (she gave me this, gotta pay her back). Což se někomu jako Di Renjie nutně muselo příčit.
    ...
    KONEC SPOILERU

A protože v mým notebooku dochází baterka, nebudu se rozepisovat o tom, jak mě unavuje tohle podrážděný vyskakování, kdykoli něco nevyznívá dostatečně de-mo-kra-tic-ky a proč se ve mně v takových situacích probouzí moje legistické já.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam