• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERVÁLKA PROTI DROGÁM
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    BLABOL: Tam u těch jednorázových dávek je právě vidět, jestli to má skutečně nějaký užitek. Při dlouhodobějším braní to právě není možné, jelikož to zastře ta látka.

Já jsem si třeba vždycky řekl "OK, tohle dělá tohle a tohle, cítím neustále vyrovnanou vnitřní hladinu sebevědomí, žádná úzkost, takže by neměl být problém cítit se tak i bez berličky..."
    Pak jsou právě důležité ty následující týdny, kdy člověk zjišťuje, zda si z toho skutečně vzal to dobré a jestli je schopen se nějak posunout i bez drogy. Úplně snadné to není, u mě mírně bobtnalo ego "Jo, jsem dobrej, že tomu nepodléhám...", takže nějaké negativní příznaky to asi vždycky bude mít. Pokud s tím ale člověk skutečně přestane, tak i to postupně vymizí.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    BLABOL: No, většinou když už si píchá, tak je právě daleko za horizontem, kdyby z toho mohl mít něco pozitivního :)
    To jsou pro mě čistě jednorázové automedikace trvající ne déle jak několik dní (spíš pár) s rozestupem vždy několika měsíců. Ale tak snadno to nemůže fungovat většině, člověka to svádí k častějšímu užívání a většinou se dá najít nějaká výmluva, proč to ještě zkusit.
    Osobně tedy neužívám, zkoušel jsem to právě jen asi 4x (naposledy minulé září), vždy několik dní. Naposledy to ale bylo doprovázeno (sice zajímavou) paranoiou, takže se pro mě taková metoda stala nepřijatelnou.
    Pak jsem sice o něco později přišel o práci a sklouzl jsem do polodepresivního stavu, ale vědomě jsem se rozhodl, že "vylepšovat" si to perníkem už nebudu; navíc ty doprovodné účinky za to nestojí.
    Osobně mám kliku, že chutě se u téhle látky neprojevovaly nikdy, což je zase mou přemrštěnou snahou o sebekontrolu, která mi víc způsobuje problémy třeba u psychedelických látek.
    Ale i to postupně vychytávám.
    BLABOL
    BLABOL --- ---
    Ok, asi jsem to trochu přehnala...aktivně fetující člověk si může vážit sám sebe, pokud něco dokázal, má dal ambice, motivaci....Může si vážit sám sebe za to, že nekrade atd........asi je to otázka, která se vztahuje k tělu......ale to sem nepatří...A vůbec jak člověk pojme otázku, co to je vůbec vážit si sám sebe...Já jsem nebyla hrdá na to, že jsem brala....ale ted jsem hrdá, že jsem přestala...asi tak :)
    BLABOL
    BLABOL --- ---
    ATOMINATOR: Nedá se nesouhlasit s tím, co jsi napsal...ostatně je to napsaný formou, pro mě přijatelnou :) .....Ale....na drogách se dá získat sebevědomí a spoustu jinejch věcí...mluvím už o závislosti na nich....Ale jakmile člověk vysadí, začne střízlivět a to co nabyl na drogách nemá.....všechnomusí hledat znova a bud to ustojí, nebo ne...Je to jako facka....Já jsem přestala brát a sebevědomí a jistotu sama sebou jsem úplně ztŕatila.....to šlo do háje....ale přece když si člověk třeba nitrožilně aplikuje drogu, tak mi neříkej, že si sám sebe váží...Už jen to, že si vědomě propíchne ruku a pustí tam tu chemii, je sebedestruktitvní.....a ani ve stavu blaženosti nejde o sebeúctu..ale o sebeuspokojení...nakrmení ega atd...ale není to o sebeúctě...
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    BLABOL: Neplatí to u všech. Mnozí právě nacházejí tu sebeúctu na drogách, akorát si přímo neuvědomují, že se dostávají do pasti. Samozřejmě je to jen polovina sebeúcty, pokud ale člověk neměl ani špetku, tak mu to může pomoct.
    Ovšem tím neříkám, že jsou drogy nějakým řešením, právě naopak, jelikož v jistém okamžiku začne veškerý možný pozitivní přínos mizet a člověk může klesnout do ještě větších sraček.
    V naší společnosti je pro mnoho lidí bohužel nepřijatelné přiznat slabost a drogami se to dá zdánlivě snadno zalepit. Z počátečního pohledu je to mnohem lepší než chodit někam k psychoterapeutovi.
    Nakonec některé psychické obtíže se také "zalepují" psychofarmaky, ačkoliv je to jistě lepší a více pod kontrolou, málo lidí má však odvahu stát se stigmatizovaným jedincem, tím, který selhal a neunesl tíhu dnešního světa.

Př. A i dobrý psycholog/psychiatr nedokáže vyřešit např. rodinné zázemí jedince, který musí opakovaně čelit psychickému tlaku doma. Rodiče pak léčbu psychofarmaky vítají, nemusí tak měnit sami sebe a jedinec získává jakous takous stabilitu a umožňuje mu to zaměřovat se lépe na školní povinnosti. Což je pro vnímavější jedince potupou, proto raději volí automedikaci drogou, kdy se necítí být pod kontrolou.
    Některým se to povede i udržet a skutečně si tu sebeúctu vypracovat. Samozřejmě pokud si uvědomují, že to co je na drogách, je dost iluzorní a musí na sobě pracovat sami. Drogy mohou zamezit vnějším nepříjemným impulsům, během této doby je však na sobě třeba pracovat, nenechat to na drogách, jelikož pak člověk právě dojde k závěru, že jenom ta droga mu může dodat ten vnitřní klid a sebejistotu.

Bohužel to není problém jen legálních drog, hodně lidí se tak stává celoživotně závislých i na psychofarmakách.

U toho pervitinu a heroinu je ovšem problém v tom, že každá takto započatá automedikace hrozí závislostí a pokud je u člověka problém s vůlí, je zcela jasné, že do ní dříve či později sklouzne a vůbec nic nevyřeší. Navíc je v tomto druhu závislosti člověk už předem předurčen k patologickému chování, jelikož své užívání tají a dopouští se tak dalšího řetězce lží, čímž opět popírá svou osobnost.
    BLABOL
    BLABOL --- ---
    TENCOKACISTROMY: Chceš mi tvrdit, že si sám sebe váží člověk kterej na heráku či perníku?? To mi teda řekni kde je je ta sebeúcta????? Kdyby si člověk vážil sám sebe, nikdy na to nehrábne ne? Nevim kdes tohle nahrabal- la.....šlehnout si perník, nebo herák není o sebeúctě.........tak seprober z tý diskotéky...člověk si sám sebe na fetu vážit neumí...vědomě se ničí....i když si myslí že ne.....Bohužel to platí u všech.......
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    BLABOL: "Samozřejmě člověk, kterej drogy užívá si sám sebe neváží" - ale fuj, takova nepristojna generalizace! Jeste navic nepravdiva.

Ze nekdo neco neumi a ublizilo mu to, jeste neznamena, ze to tak plati u vsech ostatnich.
    BLABOL
    BLABOL --- ---
    MORPHLER: Pseudomyslím to, že když získáš sebevědomí na drogách, tak je to lež....Samozřejmě člověk, kterej drogy užívá si sám sebe neváží, takže na drogách úctu sám k sobě nenalezne....Beru to tak, že jsem brala tvrdý drogy a že je pravdou, že jsem na mým posledním dojezdu pochopila a poznala v čem to je...přijmula jsem sama sebe a blá blá a v tu chvíli jsem pochopila, že jsou hezčí věci než drogy.....od té doby neberu...Ale to co jsem dostala na drogách zmizelo a ted jsem to musela zvládnout bez nich....mít sama k sobě úctu atd....Nikdy bych nikomu nedoporučila aby poznával a oběvoval na drogách, rpotže za to se taky platí dan....To pochopení je na drogách bez práce sama na sobě...je to téměř zadarmo....Ale nakonec neseš obět jako kráva....protosi vážím lidí, kteří tohle dokážou bez podpůrných látek...to jsou osobnosti.....Takže s pomocnýma látkama sice můžeš dosáhnout úspěchu, ale dlouho netrvá.....a ta trpělivost je právě v tom, že si nepomůžeš...a pak to má hodnotu a smysl...pak na sebe můžeš být pyšnej.....
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    MUCKER: tataz myslenka :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MUCKER: jj jasne
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    FRONEMA: nebo ve smyslu ze pokud vidis v cemkoli seberalizaci, tak muzes kvuli tomu zanedbavat ty zakladni potreby. na to nemusis brat drogy aby ses ztratila napr v nejakem dile ci cinnosti tak, ze budes zapominat na sebe...
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    FRONEMA: ale i díky jakékoliv jiné seberealizaci.. třeba díky pomoci chudým nebo nemocným
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MORPHLER: ve smyslu že pokud vidíš skrze drogy seberealizaci tak diky omu můžeš zanedbávat jiné potřeby....
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    FRONEMA: no kdyz myslis ze to je zrovna ted dulezite, tak zapomnel... ja bych spise rekl, ze jsem to v danych souvislostech neresil .)

BLABOL: scim vlastne nesouhlasis? s hierarchii potreb? ze drogy mohou plnit portebu poznavani?

ja nesouhlasim s tvou pausalizaci- k trpelivosti: ma nejoblibenejsi droga (M) me naucila trpelivosti jak nic.. cekam na ni i nekolik mesicu :); zato pervitin ci kokain te asi trpelivosti nenauci...

"Poznat sám sebe, umět si vážit sám sebe člověk musí umět zvládnout bez podpůrných látek"- souhlas s polovinou. vazit si sam sebe je treba se naucit bez latek, ale k poznani vede cest mnoho, nekolik z nich pouziva drogy a dosahuje imho docela uspechu. Pseudo to oznacujes ty. zkus vysvetlit cim je to pseudo, proc by to nemelo byt stejne hodnotne?

"právě pokud člověk chce pochopit a přijmout vše tak jak je, tak bez drog..co je to za blbost?"... nechapu kam celym poslednim radkem miris, jestli startujes na tohle, tak nevim kde jsi to vzala. nechapou myslenku, teda jestli tam nejaka ma byt...

FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MORPHLER: zapomínáš dodat tu duležitou věc kterou Maslow rikal a to že když člověk dojde k tomu patemu stupni (seberealizace) tak je nekdy pri jejim plneni schopnej potlacit chut plnit spodnejsi patra pyramidy (jidlo, bezpeci atd.)
    BLABOL
    BLABOL --- ---
    MORPHLER: No já s tebou nemůžu souhlasit...samozřejmě, že díky drogám, jsem poznala věci, který by mi trvaly dýl....na drogách se to jen urychlilo...Ale nemůžu s tím souhlasit z vlastní zkušenosti.....Pokud něčeho chceš dosáhnout a něco poznat, musíš mít trpělivost a tu drogy berou a né přináší.....Poznat sám sebe, umět si vážit sám sebe člověk musí umět zvládnout bez podpůrných látek..jinak je to pseudo...právě pokud člověk chce pochopit a přijmout vše tak jak je, tak bez drog..co je to za blbost? Možná tě špatně chápu, ale na tohle startuju
    BLABOL
    BLABOL --- ---
    MUCKER: no dyk :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    BLABOL: ne takhle teda ne.

zakladni ci primarní- biologicke- dychat, jist, pit, spat, sex..
    a vyssi- poznavaci (potreba podnetu), socialni (spolecensky styk, dominance ci submise...), aktivity, výkonu (aspirace) a existencialni.
    potrebu zmenit si vedomi muzes zaradit pod potreby poznavaci (poznat neco jineho ci noveho) a pod potreby existencialni (vrcholne zazitky, ktere prave nektere drogy mohou zprostredkovat)

Maslow to vidi takhle:
    # fyziologické – potravy, tepla, vyměšování, odstranění bolesti, atd., které zabezpečují biologické přežití člověka jako organismu a vyžadují přednostní uspokojení před dalšími
    # bezpečí – vyhýbání se neznámému, neobvyklému, hrozivému a hledání jistoty
    # náležení a lásky – patřit někam a k někomu, být přijímán a milován (patří sem i vztah sexuální)
    # úcty a sebeúcty – být druhými vážen, ceněn a sám sebou kladně hodnocen
    # poznávání a rozumění – získávat poznatky pro poznání samo, objevovat smysl, který pro člověka uznávaná skutečnost má
    # estetické – objevovat a vytvářet souměrnost, řád a krásu
    # seberealizace (sebeuskutečnění) – stát se tím, kým se člověk může a má stát, naplnit své možnosti růstu a rozvoje
    # potřeby umístěné na začátku musí být dostatečně uspokojovány, aby se uplatnily motivy na dalším stupni pyramidy
    # avšak jedinec může, ale nemusí ve svém vývoji pokračovat k převládnutí další, vyšší úrovně, když potřeby předešlých stupňů byly v dostatečné míře naplněny

od poznavani a rozumneni dal opet vsechny tyto potreby mohou byt uspokojovany i pouzitim nekterych drog.
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    BLABOL: no právěže se snažíme zařidit to do těch základních potřeb. je to v podstatě evoluční záležitost :)

ten hlad to je na nesmyslnej flame, možná strach z hladu stimuluje.. :) prostě jíst a taky být, tedy myslet, je základní lidskou potřebou. a tomu bych neřikal drogy
    BLABOL
    BLABOL --- ---
    MORPHLER: no tak rozlišujou se základní lidský potřeby...jíst, spát atd...a pak teda to můžu nazvat nadstandartní lidský potřeby....sjet se perníkem, dát si tripa, zhulit se.....ne? Aby bylo tak nějak jasno....:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam