• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERVÁLKA PROTI DROGÁM
    GORG
    GORG --- ---
    M4JKL05: Teorii startovací drogy u marihuany nelze obecně vnímat jako stoprocentně pravdivou z pohledu uživatelské kariéry od experimentu po pokročilou závislost. Ovšem když se na to podíváte z druhé strany: dělají se výzkumy s lidmi, kteří jsou právě těmi problémovými uživateli, a nahlédneteli do jejich uživatelské anamnézy, tak tam tu marihuanu s železnou pravidelností najdete.

Týpkovi to fakt nějak nedochází? :-)

Ještě by mohlo být dobřé vyjádření - "Drogy jsme v objektu žádné nenašli. Na druhou stranu když jsme tam nějaké podstrčili, našli jsme spoustu nebezpečných drog včetně heroin a cracku." :D
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    Filtr mlci…

The Likely Cause of Addiction Has Been Discovered, and It Is Not What You Think | Johann Hari
    http://www.huffingtonpost.com/johann-hari/the-real-cause-of-addicti_b_6506936.html
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    Plk. Jakub Frydrych: "Dělám práci, kterou jsem chtěl dělat už odmala"
    https://www.facebook.com/...%A1ci-kterou-jsem-cht%C4%9Bl-d%C4%9Blat-u%C5%BE-odmala/10153090436881392
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Ethan Nadelmann: The War on Drugs is Racist
    https://www.youtube.com/watch?v=wONAqaxgIoo
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    jak DEA zabránila využití psychedelik pro terapeutický účely:
    How Underground Therapists And Scientists Keep Psychedelic Medicine Alive Despite Gov't Ban « Reset.me
    http://reset.me/...derground-therapists-scientists-keep-psychedelic-medicine-alive-despite-govt-ban/
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    LINKOS: Tak v tomhle případě bych to ani nebral jako válku proti drogám, je to spíš ochrana zákazníka. Mít pozitivní test je něco jinýho, než bejt zmaštěnej, jak to popsali u té ženy.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    http://zpravy.aktualne.cz/...krarna-prodavala-sladkosti-s-opiaty/r~b607311a619611e48477002590604f2e/

já vám nevím, když si dám český makový koláček, tak taky budu mít testy na opiáty pozitivní...
    OLAFEK
    OLAFEK --- ---
    MICHAL_R: Nejsi Míša Risler? Hezký tabulky, ty si uložim ;) Aj tu studii, díky ;)
    EKIM
    EKIM --- ---
    GIANT: já bych se zeptal v Bohnicích...
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    GIANT: ...a nebo že rozbiješ někomu držku, nebo auto poté, co se pořádně nachčiješ :-)

Jinak celá ta studie je ke stažení tady: http://www.sg.unimaas.nl/_OLD/oudelezingen/dddsd.pdf

METODOLOGIE byla zhruba následující: odborníci ve dvou komisích na základě své specializace/zkušenosti posuzovali 20 typů drog dle toho, jak "ubližují": 9 mechanizmů ublížení sama sobě, 7 mechanizmů ublížení druhým lidem. Ta tabulka je tedy výsledkem "expertního posouzení", nikoliv analýzy reálných dat.
    Další tabulky ze stejného článku jsou zde:

GIANT
    GIANT --- ---
    EKIM: co se tam vsechno pocita? to se nekdo nafutruje steroidama a pak rozbije nekomu drzku, nebo auto?
    EKIM
    EKIM --- ---
    to sedí :))

OLAFEK
    OLAFEK --- ---
    VYHOUKÁNO: Tohle přesně říká moje babička, všechno povolit ;)
    OLAFEK
    OLAFEK --- ---
    CONTINUITY: Dík zlatíčko, kdyby byl každý jako Ty takový diskutér, tak už tady skládáme národně světové projekty, by se boháči mohli jít vycpat ;) Až budu na lepší klávesnici, tak to rozvedem, jsem dojat - tedy čtu až teď!
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    Legalizace konopí? Je třeba se o ní alespoň začít bavit | Zdravotnický deník
    http://www.zdravotnickydenik.cz/2014/10/legalizace-konopi-je-treba-se-o-ni-alespon-zacit-bavit/
    JENDAR
    JENDAR --- ---
    Adam Scorgie - The Culture High — London Real
    http://www.londonreal.tv/episodes/adam-scorgie-the-culture-high?q=Adam
    VOJTASAN
    VOJTASAN --- ---
    K tématu války proti drogám. Nevyfiltroval jsem, že by to tu už bylo.

The war on drugs, explained in one video — with dragons - Vox
    http://www.vox.com/xpress/2014/8/30/6083923/drug-war-on-drugo
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHOUKANO: Ohledně turistiky: zásadnější posun v této oblasti se bude moci stát jen pokud bude probíhat ve více zemích / světově najednou, v tuto chvíli si konkrétní jedna země nemůže kvůli mezinárodním dohodám dovolit zavést jednostranně něco takového. I v tom Holandsku je to velmi omezené, v zásadě na hulení a houbičky, a je to taková šedá zóna.

A ještě k té distribuci:
    Specifická sféra jsou psychedelika, u těch podle mě "bary" nestačí, bude to chtít určité struktury, v rámci kterých člověk bude moct podstoupit psychedelické rituály nebo využít možností psychedelické terapie za pomoci profesionálů, případně se naučit, jak s těmi látkami vědomě pracovat sám....v legálním prostředí by na to mohly být vyloženě kurzy :)) a pro hlubší zájemce studium na univerzitě :)...nebo studium v Amazonii třeba ;-D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    OLAFEK:
    VYHOUKANO:

Mám pocit, že tady došlo k mírnému zmatení pojmů.

Bavíme se šlehárnách, tedy aplikačních místnostech?
    Nebo o státem organizovaném výdeji tvrdých drog?
    Nebo o potenciální legální distribuci psychoaktivních látek obecně?
    Budu vycházet ze slova šlehárna a předpokládat, že Oláfek měl v prvním příspěvku na mysli aplikační místnost :)

OLAFEK: Dívám se na to tak, že aplikační místnosti po vzoru jiných zemí by se zavést rozhodně měly. Po stránce technického řešení, práva a legislativy existuje řada funkčních příkladů v západních zemích (Kanada, západní Evropa), není na tom nic neřešitelného, a celkem zjevně to velmi pomáhá s problémem otevřených drogových scén. Je méně předávkování, méně odhozených stříkaček, méně smažek aplikujících v parku a více šancí podchytit problémové uživatele, získat jejich spolupráci a nabídnout jim pomoc.

U nás už se o tom mluví nějakou dobu, jen zatím bez konkrétního výsledku. Mám pocit, že jedna z nejproblematičtějších věcí je fyzické umístění toho zařízení, protože jaksi žádná obec, subjekt, atd ho ve své nemovitosti nebo poblíž ní nechce. To by bylo zajímavý, jak se řeší v těch západních zemích, a jestli si stát může legislativně vytvořit nějaké páky, jak prosadit, že to v zájmu veřejného zdraví někde (samozřejmě na rozumném místě, kde to bude co nejméně vadit) prostě BUDE :)

VYHOUKANO: Šlehárny, které ve světě fungují, neprovozují výdej drog. Drogy si tam přinese každý svoje, a šlehárna zajišťuje čisté, spořádané a bezpečné prostředí, kde klienti zbytečně neohrožují sebe ani ostatní občany.

Samozřejmě to je svým způsobem trochu legrační řešení, když si tam lidi donesou 10x nařezaný pouliční heroin apod. Ale je to v tuto chvíli v mnoha zemích legislativně zcela průchodné, zatímco legalizace "pro každého" určitě ne. Šlehárna je nízkoprahová, může tam přijít každý, registruje se, dodržuje nějaká pravidla, ale nemusí plnit nějaké zvláštní podmínky.

Jiná záležitost je výdejový program tvrdých drog. To také v řadě zemí funguje. Pokud vím v Německu, Švýcarsku a Anglii a myslím ještě dalších zemích lze dostat na předpis heroin. Experimentuje se i se stimulanty. U takových programů samozřejmě klient také dochází do výdejového centra, podmínky pro zařazení do programu jsou ale naopak velmi přísné. V zásadě člověk musí dokázat, že je těžce závislý a několikrát se neúspěšně léčil. S tím heroinem to funguje velice dobře, někteří klienti, kteří nejsou ještě z ulice příliš zničení, jsou schopni úplně normálního života, další jsou alespoň stabilní, nikomu neškodí, kriminalita mezi nimi poklesla na minimum.
    (na youtube je o tom pěknej dokument, infa na netu spousta)

VYHOUKANO: Takhle to asi jednou bude, ale je k tomu dlouhá cesta, to informování obyvatelstva a učení osobní zodpovědnosti je řekla bych prakticky generační záležitost, zažité představy (dáš si drogu a za všechno může droga a ty za nic nezodpovídáš) se nezmění přes noc.

Myslím si, že začátek bude ve stylu současných obchodů s hulením a přírodníma psychedelikama v Holandsku. Přísně regulované obchůdky s těma relativně nejbezpečnějšíma ze známých látek.

Myslím si, že v tomhle kontextu je docela důležité rozdělení drog. Možná si to myslíš i ty, když zmiňuješ "typ baru". Přijde mi tam hodně důležité, že není droga jako droga. Zatímco u hulení a lehkých drog by mohly existovat veselé a zábavné "smartshopy" jako v tom Holandsku, u tvrdých drog si myslím, že by se kolem toho žádná show dělat neměla.
    Lidi, kteří trvají na tom, že tvrdé drogy chtějí, by je měli dostat legálně, podmínky by se oproti dnešnímu stavu mohly i zmírnit (přijde mi zbytečné, aby někdo musel 20 let být na ulici, krást nebo se neúspěšně léčit, než od státu dostane heroin, kdyby ho dostal rovnou, ušetřilo by se společnosti spousta škod a tomu člověku fyzické i duševní zdraví), ale myslím si, že by okolo toho neměla být žádná zábava, podniky nebo něco, jen výdej čisté substance dospělým lidem za přesně daných podmínek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam