• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    NJAL
    NJAL --- ---
    Na Slovensku to s rohliky nebylo spatne... Byly, dokonce skoro az do 14:00!! :-)
    RSZ
    RSZ --- ---
    RSZ
    RSZ --- ---
    CROME: já zažil na nedostavěným sídláku i pojízdnou prodejnu.. to bylo něco (ale stejně tam dokázal spolužák Truhlář ukrást vitacit)
    CROME
    CROME --- ---
    MAR_TINA: asi tak, na vsi kde bydleli prarodice prijela konzum dodavka jednou za tejden a co si clovek tejden dopredu objednal zpravidla nebylo, tak se koupila jen mouka a mliko aspon aby se dalo neco uvarit. A bez domaci zvireny a celkove ty vesnicky samostacnosti, by to bylo dost tristni
    RSZ
    RSZ --- ---
    MAR_TINA: není potřeba chodit do 19. století.. opravdová bída byla třeba za první republiky, po který nostalgicky pokukuje kde kdo jako po nějakém vzoru (a nikdo neřve u kristiána a jiných filmů pro pamětníky že je to nakašírovaná sračka mimo realitu:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A snad měli lidi ve městech v obchodech víc potravin, protože u nás na vsi měli houby a nemít zahradu a zvířata, jedli bysme dost tristně.


    DZODZO: donutila tě žena nebo nízké příjmy? nebo neschopnost v podobné ceně najít něco jiného?

    A ikeu máme částečně, no méně než půlku a jsem v podstatě spokojená. Nejvíc asi s tím, jak to je snadný. Vybrat, koupit, přivézt, sestavit, po víkendu hotovo a skoro bez starostí.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MAR_TINA: aha, tak to ja potom zijem v inom svete, mne prave pride ikea ako definicia toho "levneho" nabytku na jedno pouzitie... ja som si ho ale svobodne nevybral, zena ma donutila :(
    do buducna snad budu peniaze na nejaky pekny nabytok od stolara
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DZODZO: ale svobodně si ho stejný vybrali :)

    A divil by ses, kolika lidem přijde ikea moc drahá nebo málo romantická a zajdou do Aska, Jysku a bůhvíkam ještě.
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    LOPIK: tvoja baba je teplej rohlik s dovolenou na machaci, srovnavame tehdejsi dobu u nas, s tehdejsi dobou o par kilometru za hranicema v zapadnim nemecku. favorit, kterej sotva meli i clenove tve milovane a vsejedine strany srovnavame s bmw konce 80. let.. mladi teenageri v zapadnim nemecku jiste slintali po tom, aby mohli jezdit favoritem, ty argumente na hlavu :) ten prolhanej zlodejskej system selhal v mnoha ohledech, ale nejfatalneji se mu to vymstilo v ekonomice. postavili se proti nemu vlastni lidi, krachujici sssr ho zradil a naopak povzbuzoval k trznimu chovani, protoze lid uz mel dost ty bidy. coz se da snadno a velmi moc porovnavat s meritky dnesni doby.
    a nemam te rad, takze ro, hezky jako za komaru :|
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    LIQUID_SOUND: Asi jak kde.. vím že občas rohlíky už nebyly, ale běžně jsem je kupoval, když jsem chodil pro nákup nebo ze školy a to určitě nebylo 6.55
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MAR_TINA: a nabytok, ten mali tiez vsetci stejny, to mi pripomina terajsiu situaciu s nabytkom z IKEA, tiez maju vsetci stejny :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LIQUID_SOUND: a noviny. V sobotu ráno 6:55 před sámoškou a do souboje s místníma babama, které je braly po třech.
    A pacholíky (v úterý a čtvrtek) a uzeniny ve středu. A hovězí maso a vepřová játra pod pultem. Uf.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    LOPIK: Na pečivo se běžně muselo přivstat. Pamatuju si, jak jsme se kvůli tomu hádali se ségrou. To prostě byla realita a né kecy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RSZ: doufám, že není :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SKRU: ty jistoty byly velmi pochybný. Nemám pocit, že by lidi, kteří doopravdy řádně pracovali, dostávali za svojí práci spravedlivou odměnu ať v penězích nebo v tom, co si za ně mohli koupit či v jakém prostředí mohli žít.

    Ani ta teplá voda nebyla taková jistota. Můj děda byl komunista a tak nám zajistil dvojitý příděl uhlí. Netuším, jak topili celou zimu ti, co dostali jenom příděl nebo méně. A efektivní kotle a zateplení jsme tu pro jistotu taky neměli.
    Jasně, v 19. století to taky nebylo, jenže tenkrát nemohlo. V komunismu bylo a jen pro někoho podle obskurního klíče.

    A pokřivené myšlení zůstalo v lidech až do dalších generací. Při použití výrazu dostat byt a mít na něco nárok se mi ježí chlupy na zádech.
    RSZ
    RSZ --- ---
    MAR_TINA: taky to není vzpomínací klub na dobrý časy ne? nostalgii tady vyvolávají v lidech tak max hračky a vánoční ozdoby. Žádných obdivovatelů socialismu jsem si tu nevšiml.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SKRU: Přesně tak
    SKRU
    SKRU --- ---
    LOPIK: jde o to, co preferujes, zda ty pochybny komousky jistoty pro vsechny, nebo svobodu a prostor a moznost si ty jistoty vlastnima silama zajistit sam podle svoji vlastni volby
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    jenže i pitomej nedostatek toaletního papíru značil naprosto nefunkční hospodářství a naprostou neschopnost státu provozovat byť jen dvě továrny na buničinu.

    Větší část příspěvků a fotek zde ve mně nevyvolává nostalgii, ale pachuť, jak svázené, omezené, zanedbané a zničené Československo bylo.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Já se nikam vracet nechci, ale to že nešly sehnat rohlíky a na teplý jídlo a dovolenou u Mácháče měli jen členové strany jsou prostě kecy - tomuhle někdo uvěří možná za sto let.. Těch pamětníků je spousta, já sám byl sice dítě, ale to že nebyl hlad a tekla teplá voda si taky ještě vzpomínám..
    Druhá půlka těch argumentů co tu padaj je padlá už úplně na hlavu - že byly v telce jen dva programy nebo že byly horší auta než dneska.... no je fakt, že na západě měli programy někde i tři, ale pořád se bavíme o době pomalu před třiceti lety..
    Samosebou že to tu byl marast, uliční výbory atd. a prachy neměl kromě těch řezníků a pumpařů fakt nikdo, ale hlavně ty materiální věci se nedají zas tak moc srovnávat v měřítkách dnešní doby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam