• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    LEA1
    LEA1 --- ---
    DIVER: tu pizzu si taky pamatuju a mám dojem, že byla za nějakou na tehdejší dobu šílenou cenu
    DIVER
    DIVER --- ---
    GANDHI: jooooo, přesně, díky. tak jsem se trefil s místem i oregánem (pro mě bylo tehdy určitě exotický, tak si tu bylinkovou chuť pamatuju dodnes).

    takže jsi taky nebyl ušetřený ochutnávky :) hele, jaký to bylo? já to možná i vyhodil nebo to dojedli rodiče... jen si dodnes pamatuju, že komunistická pizza má pět cenťáků vejšky a vypadá jako koláč s drobenkou :)
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    DIVER: tohle se prodavalo primo v okynku dole v CKD na Mustku a rikali tomu oregano pizza:)


    CYBERKOTLIK: ty pirohy byly luxusni:)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    DIVER: imho tam vzdycky v sezone vytahli mrazici boxy a jeli ze dveri ve schodech zmrzku a trist.
    DIVER
    DIVER --- ---
    NAGASAWA: Ovocný bar - jop, to je ono. a tak nějak mi v paměti i uvízlo, že to mělo něco společnýho se světozorem, takže cajk :)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    LEA1: me desne chutnaly teply pirozky, ktery meli v okynku u staromaku v Zelezny a na par dalsich mistech. Byly bud masovy, nebo s makem, tvarohem a dalsima anplnema a byly fakt skvely:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    CYBERKOTLIK: joooo, zmrzka z můstku politá horkou čokoládou a s voříškama! byla boží! to taky pamatuju :)

    jo a někde tam v okruhu asi 20 metrů od týhle zmrzky taky prodávali první pizzu v československu snad. už jsem to tu možná psal - moje nejvtipnější gastronomická vzpomínka z normalizace. rodiče nám to s bráchou koupili a bylo to pro mě velký zklamání.

    tyvole! obdélník, resp. tvar kvádru (15x10x5 cm). zjevně to nedělali do kulata, ale pekli v pekáčích a pak nařezali. na výšku to mělo tak 4-5 centimetrů (!!). dole těsto, nahoře neidentifikovatelná směs mletýho a píčovin a nějaký bylinky (asi tymián nebo oregáno si dnes vybavuju).

    vypadalo to jako švestkovej koláč s drobenkou od babičky. pizza se u mě pod tímhle absurdním dojmem rehabilitovala až někdy v první půlce devadesátek :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    DIVER: jj pamatuju, jak jsme sli tehdy do palace u Hybernu na vystavu Ceskoslovenskeho filmu (na ktere se natacel film Velka filmova loupez s Kaiserem a Labusem) a potom si vystat frontu do Arbatu na olejem nasakly hranolky v papirovy krabicce. Pripadali jsme si tehdy skoro jako na zapade.


    DIVER: odpoved je zde: Ovocenka - prvni byla v č.p. 52 a druha v pasazi Svetozoru.

    Banány za socialismu byly nedostatkovým zbožím, přesto z nich v Praze dělaly prvotřídní zmrzlinu | Extrastory.cz
    http://extrastory.cz/...y-nedostatkovym-zbozim-presto-z-nich-v-praze-delaly-prvotridni-zmrzlinu.html
    LEA1
    LEA1 --- ---
    A pamatujete si briošky, které se prodávaly v okýnku v pasáži, která spojuje václavák a jungmannovo náměstí? Dnes baťa. Byly plněné vajíčkem, uherákem a snad i šunkou, pro mně neskutečná chuť jemného pečiva a náplně, nejraději jsem měla vajíčkové. Mám dojem, že 1 brioška stála 5 kaček
    JOPS
    JOPS --- ---
    IDENTITY: liskooriskovou delaj porad
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    Nahore vpravo na Vaclavaku bylo zmrzlinarsky okynko ve smeckach - tam mivali taky dobrou zmrzlinu:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    AMANT: jj, už si to taky vybavuju (a arbat samozřejmě nelze zapomenout:), ale fakt se ta zmrzlinárna v patře jmenovala asi světozor. třeba pomůže NAGASAWA:


    NAGASAWA: ad arbat: houby s kečupem. míchali majolku a kečup, dávalo se to do takový složený papírový krabičky (tehdy nevídaný fast food jak z ameriky:). a dali ti plastový napichovátko, který jsme si s bráchou pak vždycky schovali. jenom se musela vystát fronta až ven - tak padesát metrů. ale stálo to za to! :))
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    DIVER: ja jsem jednoznacne zastancem karamelovyho poharu z cukrarny v perlovce:) vzhledem k tomu, ze jsem zakladku delal na Uhelnaku, tak jsem tam za "karamel" nechal nejedn usetrenou korunu:)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DIVER: vesvetozoru zmrzlinarstvi bylo, ale tam byl pro me nejvetsi hit plastova vanicka v ktery byly nakrajeny banany, coko poleva a slehacka
    Na nej zmrzku sme v 80 chodili na mustek vlevo, kde tocili zmrzku, na kterou lili teplou cokoladu, ktera na ty zmrzce tuhla a sypali orisky
    DIVER
    DIVER --- ---
    AMANT: nevím (ani to, co je strafbatalion:). otec na vojně skoro celou dobu dělal takovýho toho vocasa, co na štábu kreslil a psal zrcadlově na sklo údaje a polohy stáhaček (a bůhví čeho), aby to z druhý strany mohli lampasáci normálně číst.

    btw. k tomuhle fakt zajímavá věc - ani nevím, odkud jí znám, ale zkuste si to:

    vemte si do každý ruky tužku a zkuste (praváci) psát stejný text pravou normálně a levou zrcadlově. fakt to jde úplně snadno :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    AMANT: Hah arbat ... hranolky s kecupem + boršč. Krasny casy.
    AMANT
    AMANT --- ---
    DIVER: svetozor je dodneska svetozor, "naproti" lucerne ve vodickovy. sevastopol je tedka divadlo broadway (ten palac se tak snad jmenuje dodnes). vedle byl arbat, tam se chodilo na hranolky. a po brusleni v sobotu na stvanici do esa na prikopech na madarskou kolu:)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    DIVER: Presne tak si to pamatuju :) My jsme se vzdycky po skole sebrali a jeli ze Stodulek na Vaclavak vystat si frontu do schodu a kazdej jsme si objednali jinej druh triste, kterou jsme svetacky usrkavali tak pomalu, aby nam co nejdyl vydrzela.
    DIVER
    DIVER --- ---
    NAGASAWA: jo, přesně tam. a kiwi jsem si taky vybavil jako první! :) jeho chuť jsem znal jen tam odsud. ani jsem nevěděl, jak vypadá. stála se tam fronta do schodů a zmrzlinu do ruky točili nesmyslně v prvním patře. dole snad cukrárna nebo co.

    a možná máš i pravdu, že to byl tak devadesátej rok. chodili jsme tam s klukama ze školy. komáři padli, když jsem byl v prváku, tak mi to možná lehce splývá. každopádně to bylo aspoň těsně postkomunistický :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    u nas bola zasa najlepsia pri vstupe do arealu na hokejovy stadion, vsetci to volali zmrzlina u juhoslovana lebo tam bol napis JADRANSKA ZMRZLINA, ale predavala to tam uplne normalna slovenka tak neviem, kazdopadne za 50 halierov top zmrzka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam