• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    KINGRICHARD
    KINGRICHARD --- ---
    RSZ: Eso je to pro Vás, Eso je tu pro Vás. Nezbyde Vám, uvidíte, ani na ten provaz.
    Eso bylo excelentně drahý.
    Paleček a Janík, Eso je tu pro vás. Folková Lipnice 1984.
    https://www.youtube.com/watch?v=60bEeUnTOe0
    NJAL
    NJAL --- ---
    KROJC: Jeste v devadesatkach byly dobry, pak to slo do kytek.

    RSZ: V mem okoli ESO neexistovalo, vim o nem jen z vypraveni, bohumzel.
    RSZ
    RSZ --- ---
    NJAL: jak to vůbec bylo s ESO? Bylo to drahý? Já si matně na nákupy v esu pamatuju, občas tam rodiče chodili, mě teda zajímala vždy jen žvýkačka v tubě a ostatní veci z nákupu si nepamatuju.
    KROJC
    KROJC --- ---
    Nekupujte Trenčanský párek s fazulou. Nikdy. Všechno je jinak. Budu vzpomínat na komoušskej origoš s láskou. Proč jsem tu konzervu otvíral.Proč?
    NJAL
    NJAL --- ---
    Osobne tesknim po kvalite tuzemskych masovych konzerv, ktere se vyskytovaly v beznych obchodech ( neberu do uvahy, ze treba nebyly, nebo byl mensi vyber). Ale myslim tim, ze nebylo potreba pro ne jit do ESA. Dneska takove veci sezenu jen ve forme terin v ruznych zdravych vyzivach, zatimco v beznych supermarketech jsou smakulady se strojne oddelenym masem, kuzemi a nevim cim vsim.

    Mozna to bylo proto, ze socikove podniky nebyly schopny strojniho oddelovani, nebo se to nevyplatilo, protoze potravinova produkce byla dost velka (ano, skoncila kdovikde) a o kuzich a kdejakych odrezcich se neuvazovalo jako o jidle v ramci norem, ktere se furt rika, ze byly prisnejsi.

    Ale to je izolovana vec - nechybi mi napriklad ruzne gumove vrascite brambory, pecivo definitivne mizici z obchodu po 14:00 nebo treba fronty na cokoliv.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Něco sračky byly, něco ani ne. Pár zajímavostí kolem toho se dá najít třeba v knihách série Retro (a samozřejmě přímo v televizním seriálu, ke kterému jsou knihy doplňkem).
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Já teda teskním po jedný věci a to je medový lízátko. Mělo krásnou medovou barvu, mělo tvar listů a bylo na dřevěný špejli. Babička mi to kupovala a já to úplně miloval. Ale kdo ví, jestli by mi to eště chutnalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Taky po těch socíkových sračkách neteskním.
    LEA1
    LEA1 --- ---
    NAGASAWA: podobný hnus jako Vlnky, ty měly už za toho bolševika tak sociální obal, že se mi z toho zvedal kufr i když jsem to nikdy nepozřela :)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DZODZO: už jsem to tu asi zmiňoval, ale v době, kdy ještě nefrčela umělá syřidla, tak nějakej mičurinec přišel s nápadem - kravám se ve stájích zavedla kanyla přímo do žaludku a průběžně se odsával obsah, tedy syřidlo.. po revoluci to ty svině zakázali
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JESTEDMAN: to v ktoromsi dieli jidlo sro vanek hovoril, ze aj eidam 30tka je cesky vynalez z nejakych takych technologickych dovodov
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RSZ: Když jsi vzpomněl ty tábory, tak jezdil jsem k Polné na Vysočině, do Pikarce, dneska už tam je řada vilek, táborový chatky i se strážní budkou ve tvaru muchomůrky jsou pryč. Každopádně jsme si myli ešusy nejdřív v první dřezu, pak druhým dřezu s jarem a nakonec s ve třetím. Nemusím popisovat, že všechny dřezy měly od patyho ditete stejnou barvu. Do toho nás obletovaly vosy a i přes počáteční nevraživost jsme se s nimi zkamaradili, jinak to ani nešlo, bylo jich víc než nas.
    Ani bych to těm dnešním dětem nepřál :-)
    RSZ
    RSZ --- ---
    JESTEDMAN: proto to zapíjíš přeslazenou "šťávou" z ešusu, pak se neudusíš:) já kupodivu na stravu na táborech nevzpomínám ve zlém - termix rohlík, guláš kolínka.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    RSZ: strejc dělal v mlíkařství celej život a vysvětloval mi, proč byla ČSSR taveňáková velmoc, no protože jim moc nešly technologie ve výrobě a měli velký odpad rozdrobenejch rádoby tvrdejch sýrů, tak vytáhli tavící soli a šup nastala éra taveňáků

    jinak mě straší vzpomínka na takový ty svačinky na táborech a školách v přírodě - dva suchý krajíce a kus turisťáku, člověk by se udusil :)
    a včera jsme se rozplývali nad vzpomínkou na arašídovou a sojovou pochoutku
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    AMANT: ale na druhou stranu ta smetana v litrovym lahvovym mlíce byla prostě parádní.
    a ty hliníkový víčka, snažili jsme se je sundat bez zmuchlání, a pak takový to cvrnknutí mezi dvouma prstama, a letělo to jako malý ufo :]
    RSZ
    RSZ --- ---
    NAGASAWA: taveňák, jakykoli
    Nejhůř když byl ke svačině a nalepil se na to ubrousek.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    AMANT
    AMANT --- ---
    NAGASAWA: škraloup. to bylo snad jediny, co sem jako dite nedokazal pozrit a bylo mi to odporny. jinak jsem nemel vyhrady k nicemu, od hrachovy kase po zemlbabu. i to normalizacni hovezi aka usne pro botanu skutec jsem poslusne spapal.
    ONDRASK
    ONDRASK --- ---
    Ještě jsem nesnášel jahodovej a čokoládovej Termix. Čokoládovej byl tuhej a kompaktní a když se do něj zapíchla lžička, dal se z vaničky vyndat v kuse.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    NAGASAWA: Jovo bylo super! Docela mi chybí...
    ONDRASK
    ONDRASK --- ---
    NAGASAWA: Jovokoktejl. Odpornost kterou jsem každej den dostával k svačině. A pak krupicocou kaši ze sušeného mléka Eligo. Tu mi ráda dělala babička. Vždycky tam byly odporný pucky a babička tvrdila, že tam žádný nejsou.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ONDRASK: Fakt? Jezisi..

    Kdyz jsme u toho, co jste kdo bytostne nenavidel? Ja pripojim jeste kyselej jogurt s zelatinou/dzemem bez chuti na dne kelimku - JOVO Krém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam