• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    stejně to všechno byli zasraný smaradlavý panny
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    ADAMIRA: Já si pamatuju, jak se jim asi cca tak 28. 11. najednou soudružko přestalo říkat.. Zvláštní že na "paní učitelko" trvala nejvíc a hned ta svině, kterou by si bez soudružky nikdo nedovolil oslovit.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Tak před 89 si nepamatuju, po revoluci vím, že když jsem se chystal do první třídy tak jsem se nejvíc těšil na to, až budu říkat soudružko učitelko, protože všechny děti ve filmech/seriálech říkali učitelkám soudružko, mě se to slovo hrozně líbilo. Jednoho dne jsem to sdělil otci u TV, on byl ve svý typický poloze "vnímám dítě dívajíce se na zprávy" - tzn. rozložený v křesle pokýval hlavou, po pěti minutách se ty buňky v hlavě spojili, on vyskočil ze křesla a začal mi vysvětlovat že to nesmim, já nechápal, v Arabele tak učitelce říkali, všude tyvole a nějákej geront ti to slovo zakazuje :/

    prej že by to vypadalo jako "politická provokace" to bylo poprvy v životě kdy jsem slyšel tohle slovní spojení, zeptal jsem se tedy jestli když mě otravuje sestra, jestli to je taky politická provokace a jestli jí teda bít můžu, otec se do toho začal nějak zamotávat a obávám se že mě nenávratně politicky poškodil :/

    Jinak ty bolševický kurvy co se stali nástupem do učitelskýho úřadu bohem, v roce 1989 nezmizeli, už pak nemohli tolik lidem ničit život, ale to polobožství jim zůstalo, jako fízlům.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    když se u nás na průmce uvolnilo místo zástupce ředitele, matykář začal nosit manžetový knoflíky s kladivem a srpem. dostal ho!
    SIBILLE
    SIBILLE --- ---
    MAR_TINA: Naše soudružka svině umřela už tenkrát a ten den, co jsme se to na škole dozvěděli, jsme pak hned utíkali k nám do panelákovýho sklepa vyvolávat jejího ducha :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRK_R23: moje soudružka svině se dožila vysokého věku a ještě zvládla kandidovat za Důchodce za životní jistoty, mrcha.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja som dostal pohlavek iba za to ze som kreslil iny obrazok nez vsetci ostatni, nejaka kreativita, to sa v socik skole nenosilo, vsetci museli kreslit zeleny tank s cervenou hviezdou :D
    JIMX
    JIMX --- ---
    já teda socialistický vzdělávání zažil jenom do 4. třídy ... ale buď jsem měl štěstí a nebo jsem byl odolnej jedinec, protože žádný hrůzy, ze kterých bych měl ještě 20 let poté noční můry, si ze školy teda nepamatuju :-)
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    DIVER: Kdyz jsem se koukal a videl jen v titulkach ty zidlicky, tak ve mne zvlastne hrklo. Dal jsem asi patnact, mozna dvacet minut a proste nedokoukal. Diky podobnejm svinim s tezkym backgroundem komunistickyho systemu vzdelavani jsem mival nocni mury jeste dlouho po tricitce. Hodne me tenkrat prekvapilo, jak mocne na me tenhle film zapusobil.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    DIVER: Meli jsme presne takovou, dokonce ji byla i podobna. Jmenovala se Francikova, byla to kovana soudruzka a v 90s se uchlastala :) Tahala nas za vlasy, devka mizerna :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    To už jsem viděla kdysi a včera jsem na to už neměla nervy. Pamatuju to. Strašná bezmoc.
    DIVER
    DIVER --- ---
    jestli si chcete připomenout 80. léta ve škole v Československu, se všemi souvislostmi pro děti rodiče, anebo si představit, jaký to v tom režimu bylo, tak mě teď úplně rozbil tenhle film na ČT. doporučuju.

    Učitelka (2016) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/372832-ucitelka/prehled/

    Učitelka — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744634812-ucitelka/
    N_I
    N_I --- ---
    zahranicni "okenko"



    Nezbytné rozměňovací okénko :) Pamatuju si i na sofistiovanější herny, kam jste přisli a u okénka oznámili co budete hrát. Zde jste zaplatili na kase a obsluha po sem přitažených drátech na vybraném automatu "naklikala" vámi pořízený počet kreditů :) Bylo to řešení jak obejít mincovníky. — v Polsko.




    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    LA_PIOVRA: Tvl, to je poklad! :-D
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Moc krásný. :-)

    AUKRO – největší české online tržiště
    https://aukro.cz/sbirka-slapacich-auticek-200-ks-6961269345
    DIVER
    DIVER --- ---
    nenávidím lyžaře a lyžování, ale tohle asi bude hezký nostalgický místo :)

    Retro, ale s atmosférou. Chata Švýcárna pod Pradědem stále čeká na investice | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/cestovani/serial-horske-chaty-svycarna-praded_2002191608_zit
    RSZ
    RSZ --- ---
    LA_PIOVRA: nerad to říkám, ale cejtím z toho teplo a pohodu:)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    DIVER: ano, znal, bavili jsem se tim na skole v prirode:)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Nalezený barevný,16 mm film,stavba stadionu dětí a mládeže - Palmovka 1958.
    http://www.youtube.com/watch?v=823_yO2PaoI
    DIVER
    DIVER --- ---
    nevěděl jsem. zajímavý...

    "Hermelín je jméno našeho sýru, který se vyznačuje bílou plísní na povrchu, je to vlastně napodobenina slavného francouzského sýra camembert. Název camembert se používal v Československu ještě do šedesátých let minulého století, kdy byl na základě dohody s Francií, která si nepřála, aby se tento název nadále používal, změněn na hermelín.

    Označení hermelín bylo jako patent přihlášeno už v roce 1946, poděkování patří panu Josefu Hojdarovi, který byl později ředitelem podniku Madeta, kde se vyráběl. Vzhled a krása plísňového povrchu připomínala autorovi hermelín – kožešinu ze zimních bílých kožek lasice hranostajů, které byly velmi vzácné a drahé. No a tak sýr dostal svůj patentovaný název a pomalu dobývá současný svět a občas i toho krále s perlinkou na krabičce vidíme."

    Jak Češi obohacují kulinářský slovník světa, cizinci vyhledávají nakládaný sýr | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...agmar-hertova-nakladany-syr-gastronomie-gastroglosa-vareni_2002151101_onz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam