• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    ILAB
    ILAB --- ---
    Je to až zarážející jak totožné máme zážitky, dodnes mi není jasné jak ten kreten se svazkem klíčů ve třetí třídě nikoho nezranil, asi měl vychytanou techniku
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    DIVER: kridy, klice, nas posilala jeste jedna soudruzska pica s acetonem na zachod si odlakovat si nehty a podobne modely. Fakt ekl tyhle souzky.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    DIVER: jinak jeste dodam, ze oprotii rozsirene predstave Minkovice formalne nebyly nejakej tezkej lagr (treti napravna), ale proste si to tam management veznice a Preciozy umel porychtovat. Fuj.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    DIVER: Tomuhle výchovnému počinu se říkalo burák, pamatuju si to dobře?

    Můj táta zase chtěl holčičku s dlouhými vlasy. Takže mi maminka každé ráno česala vlasy do copu. A když se paní učitelka Jarošová neslyšně připlížila za vás a vy jste měli na práci zrovinka něco, co úplně nesouviselo z výukou, tak vás za ten cop zcela nečekaně chytila a vší silou škubla dozadu. To bolelo tak, že se mi dělaly tečky před očima.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DIVER: Fujtajxl.
    DIVER
    DIVER --- ---
    IKSIK: "Ty vlasy nad ušima, to byla specialita těchhle píč."

    přesně! tohle byla specialita! a bylo toho víc. dodnes vlastně vzpomínám skoro s něhou na učitele hudební výchovy na prvním stupni, kterej nás jenom tak lehce švihal houslovým smyčcem přes hlavu. inu, stará škola :)

    pak už jsem dostával pohlavky a lítaly po mě půlkilový svazky klíčů ruštinářky.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    WASPER: Ntvl, vy mi tady vytahujete pěkný kostlivce ze skříně. Ty vlasy nad ušima, to byla specialita těchhle píč. Už v Obecný škole učitel hnízdo tvrdí, jak jsou nepřípustný tělesný tresty, ale ještě v 80s nás tyhle čůzy třískaly hlava nehlava. A co ve svojí pedagogický činnosti vychytaly nejvíc, bylo aby to co nejvíc bolelo. Nebo zkroutit ušní lalůček a málem za něj zvednout prvňáka do vzduchu. No ty vole...od čeho jako ty přestávky byly? Aby si tyhle kádry odpočaly od učení a mohly ztřískat pár malejch kluků za to, že si po 3/4hodině soustředění potřebujou trochu zařádit? Dyť jsme nic tak strašnýho nedělali! No tys mi dal...
    Ale máš pravdu, že učení mě taky začalo zajímat až na tý VŠ. A problém s autoritama mám taky dodneška.
    DIVER
    DIVER --- ---
    jak jsme tu řešili ty osmdesátky a píčy na základkách, tak v tý době se zase některým dospělým odehrávalo i tohle:

    Před 30 lety byl zrušen krutý lágr Minkovice. Vězni v něm vyráběli bižuterii na vývoz | Paměť národa
    https://www.pametnaroda.cz/...a?fbclid=IwAR349O2SOE_3G7DCjvBzF3LitiiYCG7zJcThDXeOdfGf43ph7mSUJ9X03ps

    (...) Pobyty na samotce, takzvaném Zvláštním oddělení a Uzavřeném oddělení, znamenaly, že vězeň byl vystaven násilnostem bachařů naprosto beze svědků. V betonové kobce s tureckým záchodem, z něhož vylézali potkani, měli ještě více snížené příděly jídla, které navíc museli jíst přímo z podlahy – po donášce jídla museli totiž okamžitě vrátit prázdný ešus.

    (...) Poslední zbytky lidské důstojnosti se likvidovaly při namátkových osobních prohlídkách, jimž byli vystaveni všichni vězni. Skupina vybraných se musela svléct donaha a stát v pozoru nazí asi dvacet minut, než dozorci prohledali jejich oděv.

    (...) „Spadl jsem do jámy a musím to přežít. A musím přežít tak, abych na tom byl zdravotně co nejlíp, abych psychicky neutrpěl a abych se neměl za co stydět. Naštěstí mě zavřeli až v době, kdy už jsem přestal bejt pro ostatní sexuálně přitažlivej.“

    (...) Možná nejvíce zarážející na jejím příběhu je ale fakt, že někteří z těch, kteří se v 70. a 80. letech podíleli na týrání vězňů, patřili i mnoho let po listopadu 1989 k politickým a ekonomickým prominentům, aniž by museli své minulosti jakkoli čelit. Patřil k nim například bývalý bachař Josef Vondruška, do roku 2010 poslanec za KSČM a do roku 2016 zastupitel Libereckého kraje. Vychodil pouze základní školu a práce ostrahy ve věznici pro něj byla vítaným postupem v kariéře. Podle svědectví mnoha vězňů patřil k nejbrutálnějším dozorcům, násilí si užíval, a i díky tomu se postupně stal velitelem oddělení a dostal možnost vystudovat vysokou školu.

    Mužem v pozadí otrocké práce vězňů byl před rokem 1989 Ludvík Karl, od 70. let ředitel národního podniku Preciosa, který po revoluci prosperující firmu zprivatizoval a dnes je jejím majitelem. Prezident Zeman ho v roce 2015 ocenil medailí Za zásluhy za stát v oblasti hospodářské.

    Ani sám Ludvík Karl, ani Preciosa jako firma však nikdy neučinili žádný krok k tomu, aby se bývalým vězňům omluvili a odškodnili ty, na jejichž dřině a utrpení založili svůj věhlas a bohatství.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    FRDK: No muselo to mít pořádnej budget. Tolik rozbitejch embéček jsem v jiným čs filmu/seriálu neviděl snad dodnes. A ty bouračky jaký byly zkušený! Takovej meďour se objevil snad až v Bony a Klid. No hustý. Kdo by to byl řekl. A přitom Tři holky z městečka, ČS televize Brno. :)
    Kam se na to hrabe honička v Pitavalovi, kde sotva zvednou Jawu 350 na zadní. :)))

    SARAJ:
    MAR_TINA: To je moje guilty pleasure. Jako holka by se mi i líbil. :-D Podobně jako kamarádka v Finska v Pupendu. :)))))
    DPMAN
    DPMAN --- ---
    CHILLIBOY: Ta vpravo cca dnes

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    A ne, nemám je v ignoru, jen ani jeden netrefili správnou diakritiku i velký písmena zároveň.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAR_TINA: Petr Čech
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MAR_TINA: Petr čech
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAR_TINA: Petr Cech
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARAJ: jenom o tom ještě nevěděl :)
    Nevíte někdo jméno?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: jsem nejak vnitrne presvedcena, ze to byla holka.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARAJ: jo, ten chlapec s podivně přizvednutými rty mě strašil hodně dlouho.
    Ten vpravo. Český brendon Walsh.

    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    NJAL: Synove a dcery Jakuba sklare.
    WASPER
    WASPER --- ---
    To co se tu psalo o ZŠ jsem zažil taky. Do první třídy jsem šel v 82 roce. A hned první vysvědčení jsem dostal velkou 2. Naše třídí píča největsího kalibru Soudružka Hertlová nás pohlavkovala a hlavě tahala za vlasy nad ušima. Měl jsem těžkou ruku a každý pero rozskřípal do 2 dnu, kanky vsude. A hlavně jsem se ptal na kraviny a hledal smysl, a to byl problém se kterym se kadr neumel poprat. Snažila se mě ze školy vyštípat a poslat do zvláštní školy s tím že jsem asi dementní. (byl jsem dost pidlovokej, brejličky s okluzorem a bavili mě dělat věci jako si hrát, čmárat, bouchat pytliky od svaciny o prestavce, honit se klukama mezi lavicema a rvat jako tur). V podstadě mi zhnusila školu tak že mě začalo bavit učení až když jsem šel na vejšku. Dodnes mám schovanej sešit "zvláštních domácích ukolů", které jsem dostával za trest, jako jediný z ročníku. Žákovská knížka plná černých půntíků kdy jsem první dostal hned první den se
    bohužel někam ztratila. Vzpamatovávám se z toho 40 let, odpor k autoritám a schopnost nelineárního myšlení mě zůstala. :D
    BOBESH
    BOBESH --- ---
    *m
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam