• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    .. a kdyz už sme se volně dostali k éře dobývání kosmu v literatuře, tak tady můj repost vlastního prispevku z Fotografii vesmíru a kosmonautiky tři roky zpátky ::
    - táta má podobných skvostů víc - krom jiných i vlastnoručně podepsanou fotografii Mjr. Johna Glenna - třetího americkýho astronauta včetně doprovodného dopisu a obálky s razítkem pošty Cap Canaveral, Florida. Dopis psal nejspíš nějakej asistent (těch dopisů odešly nejspíš tísíce), ale podepsal ho dost pravděpodobně sám Glenn.. A kupodivu přešel i přes železnou oponu a dostal se až k adresátovi - k 15ti letému Láďovi z Nuslí.. :-)

    PSYSBEE --- --- 17:54:42 24.2.2018
    Z rodinného alba :
    Skupinová fotografie prvních 5 sovětských kosmonautů s jejich vlastnoručními podpisy - uprostřed Gagarin s Těreškovovou, a kolem nich Titov, Popovič, Nikolajev, Bikovskij
    + podepsaná fotografie jednoho z nich Pavla Popoviče (Vostok 4)


    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    NJAL: presne .. a k tomu bych jeste doplnil Akce L a Robinsoni Vesmíru od Františka Běhounka..
    OSIP
    OSIP --- ---
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Když už tu byla řeč o tom Rotreklovi, tak si dovolím taky drobnou ukázku z mojí oblíbené knížky. Samozřejmě z dnešního pohledu těžce tendenční, ale tehdá jsem nic takovýho neřešil. Schválně jestli někdo poznáte. Rok vydání 1963.

    NJAL
    NJAL --- ---
    Nicmene i kdyz Babuluv roman presycen dobovou propagandou, az to prastelo, zakladni pribeh byl fajn (o rekonstruovani hvezdoletu, ktery na orbitu u obyvatelne planety prijde zasahem asteroidu o zad s pohonem), a ilustrace supr:

    Na poslednim obrazku vidite bidneho zlotrileho atomoveho valecneho stvace Hardyho, o kterem si nase hrdinna posadka mysli, ze zahynul - a on pri tom v zoufalstvi nasloucha radiovemu dialogu pri odletu opraveneho hvezdoletu. Nemuze dat nikomu vedet, ze zije, protoze jeho radio ma pokazeny vysilac. Obyvatelna planeta se zacina stavat tektonicky nestabilni a on ma jenom bednu konzerv. Timto popisem a poslednim zoufalym vykrikem atomoveho vraha z Wallstreetu kniha konci.
    ZCR
    ZCR --- ---
    NJAL: tak on si nějak naběhne skoro každý autor - třeba Alfred Bester v Hvězdy, můj osud, nechá hlavního hrdinu zapálit palivo vesmírné lodi pomocí sodíku a vody, protože přece "každý ví", že sodík s vodou = plamen. Akorát to jaksi provede ve vakuu, ba dum ts.

    V Planetě Eden jsou zase všudypřítomné jaderné reaktory jako zdroj energie pro pohon (od rakety po tank), jasný znak dobového optimismu. Ale je to přesně jak píšeš... dobré literatuře tohle imho nemůže uškodit, jen to pro současného čtenáře přidává další vrstvu, o které se dá přemýšlet (co si mysleli, že bude, co je, není, proč).

    MILKOV: Lem toho věděl spoustu o spoustě věcí, a kybernetika byla tehdy těžce in :-) (beru to jako připomínku, že si musím konečně znovu přečíst jeho Summu technologiae - silně utkvěla úvaha o tom, jak v jeho době je každý vědecký objev učiněn v lepším případě dvakrát - poprvé, když na to někdo přijde, a podruhé, když je to někdo náhodou schopný dohledat v knihovně. A ta úvaha pokračuje skepticismem, jestli nám s tímhle pomůže nástup výpočetní techniky, a hlavní otázka zní, na jak dlouho. A když se teď podívám, jak jsme úplně zavalení informacemi, a problém zase je v tom hledání... inu, pálilo mu to, a tu Nobelovku měl imho dostat.)
    NJAL
    NJAL --- ---
    ZCR: Nicmene jednu vec Lemovi nejsem schopen odpustit. :-) V Pirxove povidce Patrola zkousi trosku podvadet. V jedne chvili svetelny bod, ktery pronasleduje (a ktery se pak ukaze poruchou obrazovky) overuje tim, ze na nej kouka optickym dalkomerem a vidi ho ;-)

    MILKOV: Je zajimave Lema cist, je to scifi z daleke budoucnosti, popisovane z dnesniho hlediska davno zastaralymi technologiemi - zejmena ty pasky s programem jsou do oci bijici. Ale mimo ty technologie jeho romany prakticky nestarnou.
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    OSIP: Paní skútristová má kurva mrdavý voči...
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    PSYSBEE: Kosmokrator :) Řízený prediktorem, řízeným geniálním profesorem Čendrasékharem. Ta knížka je hodně zajímavá, Lem toho musel dost vědět o analogových počítačích.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    ZCR: Planeta Eden je super .. jinak já Astronauty i Mraky Magellanovy mel hodne rad (rudou ideologii jsem jako malej spunt nijak neresil), a to i diky nadhernym ilustracim od Theodora Rotrekla, ktere pro me maji dodneska obrovske kouzlo doby pocatku letu do vesmiru a sneni o cestovani do jinych galaxii a objevovani novych svetu.. :)
    DNF
    DNF --- ---
    OSIP: fake, ten kluk jasne cumi do mobilu :D
    ZCR
    ZCR --- ---
    NJAL: takovým přechodem mezi těma dvěma prvními romány a další tvorbou je Planeta Eden - doporučuju - jako ostatně i celý zbytek ouvre - obzvlášť Deník nalezený ve vaně, Fiasko, Návrat z hvězd, Hvězdné deníky, Nepřemožitelného... ano, mám velmi rád Lema :-]
    OSIP
    OSIP --- ---
    OSIP
    OSIP --- ---
    OSIP
    OSIP --- ---
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    PAT_POMETLO: diky! Na toto jsem uplne zapomel. :)
    NJAL
    NJAL --- ---
    REY: Ja si ted koupil nove vydani Pribehu pilota Pirxe i Nepremozitelneho. Jinak v doslovu k Pirxovi se pise, ze Lem sve prvni romany (vcetne Astronautu a Mraku Magellanovych) zakazal pozdeji vydavat, protoze byly prilis zasazeny tehdejsi ideologii.

    Ja jsem cetl pozdejsi Lemovy romany (Pirxe a naprosto bozi Kyberiadu), takze nemam srovnani.

    Ale cetl jsem Babulovu Planetu tri slunci, plnou hrdinnych kosmonautu s prijmenimi z kombloku a nekolika v hloubi duse zlych, potajmu planujicich nicivou atomovou valku, kosmonautu s prijmenimi nemeckymi a anglosaskymi :-)))
    REY
    REY --- ---
    PSYSBEE: Ty jo, to je zase děsně zasunutá vzpomínka, ale s Googlem jsem to dal, Stanislaw Lem, Astronauti, někde bych tu knížku ještě našel. Profesor Čandrasékhar a vůbec celá ta parta...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam