NAGASAWA:
hele, nechci ti brat tvuj pocit vyjimecnosti a velkyho ublizeni, ale to co ty popisujes jako "peklo" mi prijde trochu vytazeny do extremu. Tatuv svagr ma bratra, ktery emigrovali do Rakouska, tata kvuli tomu mel zarazenej karierni postup, a samozrejme svagra vyhodili z prace, tak mu aspon dohodil praci u nich, na CVUT, kde ucil matiku (jakozto absolvent matfyzu). Jasne, byly z toho popotahovacky, a bylo to blby, ale jakoze peklo ?
Stejne tak predstava, ze kazdej, kdo se nekdy podival na zapad mel bezesny noci, protoze mu hrozila razie... jako vazne ? Tatuv strejda sedel 12 let za protikomunistickej odboj, a i tak mohl otec, nestranik, vyjet na zacatku 80s do UK na rocni staz na univerzitu v Birmighamu (pres to CVUT). Telefon jsme meli zapojenej a v permanentim stresu jsme taky nezili.
Peklo bylo to, co zazivali lidi ktery StB aktivne sledovala, sikanovala, zavirala a vrazdila. Já nechci to, co se ti delo nejak zlehcovat, ale to co popisujes mi prijde presne v tom duchu "ze byli pomalu disidenti, zatimco jim bylo behem revoluce stova 12".