• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    DNF
    DNF --- ---
    VOYAGER, VON_GILOTINE: Myslim ze ty plesnivy garsonky a ubytovny s jednema hajzlama na patro, kde v jednom pokoji bydli cela rodina jsou dneska taky. Dneska jsou sice jiny meritka, nicmene v nejhorsim bydleni zase bydli spolecensky nevhodny. Jenom pro soucasnej rezim. Papalasove zase bydli v palacich, jen je jich trochu vic.

    Statisticky se urcite kvalita zivota a bydleni zvysila od devadesatejch let - a presto je opravdu hodne lidi co bydli tak, jak tady popisujete. Jenom uz to nejste vy.
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    VON_GILOTINE: dneska je to na ulici
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    VYHULENY_UFO: na byt cekali rodice se dvema detma SEDM LET, do ty doby bydleli v plesnivy garsonce u sklepa po domovnikovi. zabit tyhle "kazdy mel bydleni tvl"
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VOYAGER: no kazdy mel bydleni je sice pravda, ale jak to vypadalo v realu tusi kazdy pametnik. spousta mladych rodin musela bydlet u rodicu v jedny mistnosti, nez na ne dosla rada a pro svobodne pany byly svobodarny ci ubytovny nevalne kvality.

    auta na poradnik, kola na poradnik, barevna televize pres znamost ci pres vystani celonocni fronty... fungujici mlade rodiny se dost casto rozpadaly, nebo z nich byly nefunkcni svazky. to bylo takovy to, kdyz si muz naprcal holku a pak ho povolali na dva roky na vojnu. napriklad moje mama rika, ze kdyby se narodila v dnesni dobe, tak by se rozhodne v 19 nevdavala.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VOYAGER: ale hovno, moji rodiče oba vysokoškoláci, nemít přízeň v jzd, otec by práci ve slovakofarme nikdy nezískal. všechno se řešilo sháňkou a kdo byl na úřadě byl bůh.
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    VYHULENY_UFO: to bych uplne netrvrdil dnes se keca mnohem vic ..obecne se vedelo napr kdo je ze znamych osobnosti jinak orientovany proto se rikalo 4%, fetaci take byli nejeden snimek byl o nich natocen a po skolach se poustely mladezi naucne - odstrasujici kratke filmy
    a kazdy mel bydleni pokud chtel az na tu elektroniku .. jak ty pises videoprehravac mozna by stacilo napsat magnetak to take nemel kazdy nebo barevnou televizi a pak jeste auto to take nebylo pro kazdeho vzdy mela vyhodu fungujici studovana mlada rodina s detmi tam byla statni podpora skoro za 1. ale ostatni se uz tak nemeli ..
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    FRK_R23: pozeram ze tie saliny tam jazdili doslova "na hrane"
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VOYAGER: měli jsme v práci chlapíka, ten si odvezl dodávku a 2 roky čerpal z ccs naftu a prodával v hospodě a s dodávkou dělal melouchy. potřebnej fakt nebyl. byl to libovej českej zmrd.
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    MEJLA77: jedinne dobre .. to rad ctu .. tak uz jsme dva ..vis jeste o nekom? :)
    myslim ze se toho moc nezmenilo, je jen trochu jiny system a krade se furt akorat je asi vic tech co kradou vic (ala dotace atp) a uz to neni tak spolecenska zalezitost napric vrstvy
    .. dnes ta nejnizsi krade casto z nutnosti aby prezila to tenkrat urcite nebylo
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    takova to byla hezka upper intermediate krizovatka. najet sis musel, spravne. bejt trochu odvaznej. dnes abys tam cekal deset minut nez na tebe vyjde semafor.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MEJLA77: za bolsevika se toho nakecalo, ze homosexualove neexistuji, ze v socialismu nejsou fetaci, ze nikdo nemusi krast, aby mel na chleba a videoprehravac, ze kazdy ma narok na sve bydleni, ze komuniste chteji mir a sovetske jaderne zbrane jsou zbrane mirove...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SALVATOR: Taky jsem si řikal a asi máš pravdu. Giovanni tam vyrostl až v 90. letech :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    FRK_R23: To je asi z nějakýho jeřábu focený, co? Gion Dovanni v tu dobu eště rozhodně nestál a nic tak vysokýho tam neni.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    DEEFHA: Postavena v letech 1962-1971 :)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    FRK_R23: Jé, Casablanca :-) To jsem ani nevěděl, že je to tak relativně stará budova.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Stavba stanice metra A Želivského v závěru 70. let s výhledem směrem Vinohradskou třídou do centra. Vysoká budova, dokončená roku 1971, je tehdejší Strojimport. #pomniky



    https://twitter.com/shingle_man/status/1491133037626937345
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    VOYAGER: no já s tím mám problém, krást se prostě nemá... ale taky jsem v komunismu nebyl dospělý pracující, tak se mi to asi jednodušeji soudí...
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    MEJLA77: skoro jak z dokumentu ..ale nekradli vsichni to ani nahodou
    zalezelo na profesi a te moznosti to ukrast a hlavne na cloveku jako vzdycky..
    casty problem byl ze kdo nekrad byl za blba tak casto radeji take ukradl semtam neco aby zapadl ..

    kdo šetří má za 3
    kdo krade ma za 10

    kdo krade okrada stat
    kdo nekrade okrada rodinu

    ..to se zpivalo neco ve stylu jako ponocnej:
    nékrádéšli denně aspóň hódinů okrádáš sébe i ródinů
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MEJLA77: no prodávat vlastní chlast, co by se na tom mohlo pokazit
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    PALEONTOLOG: to místo jsem neznal...

    HOSPODA U MALVAZE (1945 - 1994) V... - Zaniklé pražské kluby | Facebook
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1414576231928164&id=1131517003567423

    HOSPODA U MALVAZE
    (1945 - 1994)
    V Karlově ulici 185/10, na hlavní turistické trase mezi Karlovým mostem a Staroměstským náměstím se nachází krásný dům z 15. století. V roce 1999 na dvorním bloku budov, ke které dům náleží, proběhla díky investicím Židovské obce kompletní oprava krovů a střešního pláště. Momentálně zde sídlí obchod se skleněnými suvenýry a jakási rezidenční záležitost s kuchyní, která nemá s původní hospodou nic společného, jen zrecyklovaný název, U Malvaze.
    V domě bývala původně rituální židovská lázeň zvaná mikve. Za první republiky tu holešovický pivovar otevřel hospodu U rytíře Malvaze, která se proslavila hutným černým pivem Pragovarem. Hospoda U Malvaze vznikla v Karlově ulici pár měsíců po válce a prošly jí generace umělců, stala se rovněž významným místem sekávání mnoha studentských hnutí. Po celou dobu existence, navzdory výměnám režimů i majitelů, zůstala vyhlášená karamelově sladkým černým pivem. Na přelomu 50. let se zde scházel Vladimír Boudník s Egonem Bondym a Hanesem Reegenem. I když se o Janu Reegenovi, jak znělo jeho občanské jméno, nemluví tolik jako o jeho slavnějších přátelích, byl svého času významným pražským kulturním hybatelem a především slavným malířem:
    https://www.ustrcr.cz/.../pamet-dejiny/pad1503/121-126.pdf
    Bohumilu Hrabalovi, který do hospody U Malvaze také několikrát zavítal, se Reegen stal předlohou pro postavu Vaška Průchy v povídce Jarmila, která se odehrává v kladenských hutích.
    Nový náboj s příchutí undergroundu získává hospoda U Malvaze v sedmdesátých letech, když si ji oblíbí kapela Plastic People of The Universe. Získává přezdívku „máničkovská knajpa“ a ve spiscích o svém mládí ji jako zásadní kulturní bod zmiňuje František Čuňas Stárek. Do nálevny U Malvaze prý pravidelně chodili Mejla Hlavsa, Quido Machulka, Kvašňák Pol, Plivník Vyšín, Hendrix Smetana a Abbé Libansky, ten v rozhovoru vzpomíná, jak právě v této hospodě přišel ke své přezdívce, následně uměleckému jménu: „Abbé je skutečně přezdívka, správně se jmenuju Jaroslav Jan Maria Otakar. K Abbému došlo, když jsem v roce 1972 udělal úspěšně přijímací pohovor na Husovu bohosloveckou fakultu a vyrazil to zapít do mé domovské hospody U Malvaze. Vlezl jsem do dveří a oznámil rozpité společnosti: Pánové, ode dneška jsem studentem teologie. Jeden můj přítel, který teď žije v Austrálii, vstal, zvedl půllitr se skvělým malvazovským černým pivem a povídá: Tak tu s námi ode dneška sedí abbé Faria. A od té doby mi to Abbé zůstalo. Asi není třeba vysvětlovat, že abbé Faria pomohl uvězněnému Edmontu Dantesovi k pokladu, který z něj udělal hraběte Monte Christa. Ve filmu měl abbé Faria dlouhé vlasy a vousy až na břicho. A zrovna tak jsem tenkrát vypadal já, čerstvý bohoslovec.“
    Ve stejném roce se U Malvaze poprvé objevuje, a s Plastic People se setkává, Jiří Chmelák Chmel, pozdější zakladatel vídeňského Nachtasylu, jakéhosi alternativního kulturního českého centra, především pro tehdejší emigranty. Nachtasyl je něco bar a stále funguje, tvoří jakýsi pomyslný most mezi českou a rakouskou nezávislou kulturní scénou.
    V roce 1991 podnik U Malvaze vyzdobil svými malbami známý výtvarník Pavel Jákl, který se specializuje na „hospodské“ malby a jeho dílo najdeme v téměř stopadesáti restauračních zařízeních. V Praze jsou jeho malbami známé třeba hospody U Dvou koček nebo U Bubeníčků.
    Lidová hospoda na velmi lukrativním pozemku v centru hlavního města byla uzavřena v roce 1994. Na závěr je třeba zmínit „aféru s myší“. Jednu dočista mrtvou myš údajně našla mezi sudy piva hygienická kontrola už rok před zavřením. Ale možná jsou to jen pomluvy od prodejců skleněných cetek.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MEJLA77: fotr mojí bejvalky dělal v vrchního u Malvaze, prej si nosil 20k mesíčně
    ZETOR_13
    ZETOR_13 --- ---
    VYHULENY_UFO: Nevim, jestli je to nutne pozustatek bolseviku. Ono to za cara v Rusku nejspis nebylo o mnoho lepsi. U nas v rodine se zase traduje pribeh, jak pra-pra stryc za 1. valky opravdu ve velkem smelil pres caru Rusakum konzervy urcene pro KuK armadu. Jestli je to pravda, uz asi nikdy nezjisitm. Kazdopadne po valce poridil fabriku na Vysocine, kterou nasledne ukradli bolsevici, stat se pak neobtezoval ji vracet a dnes patri jednomu z nejvetsich zlodeju v republice. Jak ale zkusenost posledniho stoleti ukazuje, snad i na nej jednou dojde...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam