• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: no ale musis uznat, ze dnes uz na mnohych turisticky exponovanych lokalitach nenajdes klidne miesto, napr. uz v zivote nechcem ist do nizkych tatier, lebo to co sa tam deje v demanovskej doline je taka mala lesna genocida, apartmany sa stavaju v chranenej oblasti ako keby to bolo nejake satelitne mestecko pri los angeles, kusok od pavcinej lehoty mas bobovu drahu a kolotocarske picoviny a miesto ticha tam reve radio, na chopok 99% ludi vyvezie lanovka, tam si daju kavu a pivo, pofotia sa ze aki su popici turisti a zasa sa zvezu dolu...

    a dufam, ze tvoja rodina neprovozuje horske hotely ako majitel skiparku a cesty v korunach stromov v bachledke, ktory najprv vyrubal les, postavil tam tu ohyzdnu kolotocaren a az potom ziadal o stavebne povolenie, lebo to je smutna realita na slovensku :(
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XMEDA: I call this post bullshit

    Moje rodina je na provozování horskejch hotelů a boud ujetá, praděda dělal na Prezidentský chatě ještě před válkou, pak tam vařil Novotnýmu guláš. Funguje to stejně od začátku minulýho století, jenom technika se mění. Dřív honoraci s dřevěnejma bednama tahaly do hor čtyřspřeží nebo vejtřasky, dneska se projedou rolbou nebo SUVčkem s kufrem plným labutinek.
    A nad tím luxusním hotelem na plese s vlastní asfaltkou visí banda dvacetiletejch horolezců v promočenejch hadrech, co přijeli nočním vlakem do Štrby, aby byli za úsvitu na hřebenu a žvejkaj řízky od maminky taky.
    Vyprávění o tom, jak ho nebetyčně sralo , když musel každou zimu budovat a ledovat sáňkovou dráhu pro hosty, a chodit po kopci s hárblěm a lopatou budovat klopený zatáčky, nebo nedejbože za trest tahat barely vody a stříkat s nima tu trať, aby to pořádně klouzalo, vyprávěl pokaždý, když si přihnul na rodinný oslavě.
    NJAL
    NJAL --- ---
    XMEDA: Jo, to peklo verim, na dolni Morave se hory ve srovnani s Tatrami hledaj dost tezko.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    DZODZO: Nahodou lidi meli cas jet na dovolenou, ale casto jen navlikli ve Strbe pohorky, dali do batohu rizek, chleba, par tatranek, plastenku a sli s mapou pesky na kopec, tam si dali caj na horske chate, snedli svacinu, udelali pet fotek a sli zase dolu.


    Samo uz davno se to zacalo menit..

    Vysoké Tatry - Štrbské pleso v roku 1975
    https://www.youtube.com/watch?v=UgbGVvRjrGw




    Ale dneska musis dojet SUVckem az na horsky megahotel s plnou penzi, bazenem s peti toboganama, fitkem, solarkem, saunou... tam si treba pujcis kolo, s bajkem se nechas vytahnout lanovkou na kopec, tam si udelas kopec selficek na instagramy a facebooky, v restauraci u lanovky snis obed, pak to sjedes jednim z padesati single-trailu dolu, vsude musi byt upraveny cesty, vsude hazes odpadky, v kazde driv zapadle dire musi mit toceny pivo, obedy, zmrzlinu, lanovku, parkoviste, detskej park, aquapark, trampoliny, obchody s morem picovin, na kazde lampe narvanych pet reklam.. o zimni tragedii, kdy se kvuli sjezdovkam zmrzacila hromada kopcu, ani nemluve.

    Jsem rad, ze jsem jeste zazil to prvni. A to jsou jeste Tatry na tom lip, nez treba Dolni Morava u nas. Tam uz je to uplny peklo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    YENICK: vtedy to este vyzeralo tak romanticky, lebo nemal kazdy cas cez vikendy behat po horach, muselo sa doma opravovat a vyrabat to co sa nedalo kupit v obchode, dnes uz je kazdy cez vikend vylezeny niekde, ale daju sa najst aj miesta, kde turistov nie je tak vela, vacsinou miesta so slabsou infrastrukturou, t.j. turisticke trasy kde nie je moc parkovisk, restauraci a podobnych lakadiel pre vikendovych turistov
    YENICK
    YENICK --- ---
    XMEDA: kdyz vidim tu devastaci prirody masovym turismem dneska, tak bych blil..
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Prekrásne dobové zábery zo slovenských hôr (1971)
    https://www.youtube.com/watch?v=QkDCtYwdHt4
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    MILKOV: ještě že už se dneska nemusíme učit z blbě přeložených učebnic z angličtiny do azbuky a můžeme se naučit anglicky a tu knížku si bez problémů koupit v originále. Spoustě lidí ten rozdíl ani po 30 letech nedochází a berou to jako samozřejmost.
    NJAL
    NJAL --- ---
    MILKOV: Lem je dodnes supr, kdyz si clovek odmysli archaicke ztvarneni vypocetni a komunikacni techniky. Nicmene jsem mel stesti, ze k pribehum pilota Pirxe jsem se dostal v cestine, stejne jako ke Kyberiade, kde ty archaismy vubec nevadi, a navic jeji cesky preklad je naprosty lingvisticky skvost.
    DIVER
    DIVER --- ---
    Otoč to, do Mnichova! Smrt v letadle, kterou komunisté zneužili v boji s "máničkami" - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/otoc-to-do-mnichova/r~97ae28aee7e411ecbe29ac1f6b220ee8/
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    Ona ale kupodivu stála za to i ruská kultura naproti na rohu Vodičkovy. Sověti překládali odbornou literaturu (sice blbě, s chybami a na papíře, vyrobeném z kůry) prakticky hned po tom, co na Západě vyšla, takže se tam daly za pár korun koupit věci jako Knuthovo Umění programování nebo Nortonovy učebnice assembleru či programování PC. A taky tam měli věci, které v SSSR vycházely tiráží pár tisíc kusů - dodnes odtamtud mám docela slušné vydání Jména růže v tvrdé vazbě, stálo dvanáct korun.
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    Jo, díky polské kultuře jsem se začal učit polsky. I když za to může hlavně Sztuka kochania od Michaliny Wisłockiej, Bajtek a knížky Stanisława Lema.
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    HRAFNAIN: V polskym stredisku u Vaclavaku jsem taky koupil par desek. ;o)
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    Patty - Yesterday Is Gone (この夢の果てまで) (1980)
    https://youtu.be/miOP7Qwx39w
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HRAFNAIN: jo to je slusny biturbo osmilitr do vé:))
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    GANDHI: :)))) tldr: LOL
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    HAR4NT: taky se z toho dalo delat zatkovy brneni, ale to daval clovek ten kov ven:)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GANDHI: Sorry ZA OT, ale prosimtě, jak je to v prvním pádu jednotnýho čísla? Bechterec? K tomu mi totiž Google nachází jen strašně málo, co navíc vypadá jako útržky z nějakejch novel. A pak sem teda našel na polský Wiki bechter, to je ono? Popisu by to odpovídalo.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    HAR4NT: no jó vlastně :)

    ta doba, kdy obdivuješ červený káry s velkym motorem :D

    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HRAFNAIN: vzacne byly k dostani (treba obcas u bratranka ve Vyssim Brode) cocacoly v lahvi, kdy ta korunka/zatka nemela takovou tu plastovou vnitrni vlozku mlecne zakalenou, ale bylo to uplne pruhledny. a vyndavaci.
    takze se to dalo pricvaknout pres tricko, zepredu ten plast a kulatej malej obrazek a z druhy strany jsi to (spolecne s tou latkou tricka zejo) zacvaknul do toho vicka od lahve:)
    takovy DIY placky. jedno leto to byl docela hit, odhaduju tak ´84 nebo ´85, nosil jsem tri najednou:) ale zadny punkáče ani hašišáky, bylo mi 5, takze asi neco vystrihnutyho z Materidousky, Samanthu Fox mozna..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam