• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    MAR_TINA: Ne. Ale do koupelny mám okno s nulovým parapetem - tedy prakticky dveře z venku a je to vcelku praktický. Špinavý dítě či výjimečně pes se dá přemístit do vany bez průchodu barákem.
    Varianta koupelna se dvěma vstupy, z nichž třeba jeden je rovnou z ložnice mi taky dává smysl.
    NJAL
    NJAL --- ---
    REY: A taky jak po case zarezlo a uz s nim neslo otacet, kdo mel stesti, zarezl ho v optimalni poloze :-)
    REY
    REY --- ---
    Nikdo tu zatím nezmínil několik drobných detailů, například mě dodnes fascinuje, že to umyvadlo bylo otáčecí (částečně) - aby vůbec umožnilo průchod spojovacíma dveřma a pak ta ušetřená umyvadlová baterie, jestli za to stála, no a taky na tý fotce chybí odpadní hadice od pračky, která alespoň u nás vedla před těma dveřma do vany... Jo, ty vzpomínky...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ROMANET: to je přesně to, čemu můj táta říkal: "Nebuď líná na krok." :) Myslím, že v našem domě to máme na záchod a do koupelny z většiny míst o krok a víc dál, než nejdelší trasa v panelákovém bytě, a ruce si myjeme :)

    Kdybyste si teď nechávali stavět dům, volili byste průchozí koupelnu nebo záchod?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    u nás to dávalo smysl, protože s ložnice byl člověk v koupelně rychleji vchodem z kuchyně. než to obcházet. prakticky jsme oba vchody využívali rovnoceně.

    z kuchyně - mytí rukou před jídlem, vchod z ložnice
    z chodby - po záchodě, přístup dětí.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    Sidliste kolem ladvi ma 20 ruzne dlouhych bloku, s vyskou 10-13 pater, je to postavene na T08B.
    Jsou tam vetsinou tri byty na patro. Dva shodny - zrcadlovy, 3+1, treti 2+1.
    Jsou tam vyjimky, napriklad byty na kraji bloku, ty maj dost jinej pudorys, taky byty v patrech kde je pruchod mezi domama. Tam je pak moznost i 4+1. Tech moznosti je tam pak nekolik, podle toho, na ktery strane patra ten byt je... Ale tech je vzdy jen par na vchod (pruchody jsou ve druhem/tretim a osmem/devatem patre). Pruchody spojuji vzdy 3-4 vchody.

    Ale co je zajimave je fakt, ze u tech typizovanych malych bytu je papundeklovy jadro, bez pruchozi koupelny.
    V tech velkych (3+1) je koupelna pruchozi, ale jadro je zdene - tedy vystavene napul z cihel a napul z porobetonu, ze ktereho jsou i zbyle pricky v byte.
    MABLUNG80
    MABLUNG80 --- ---
    A tedy na sídlišti Prosek v Praze, se v panelácích stejné konstrukční soustavy T06B vyskytovala jak průchozí jádra (koupelna průchozí mezi chodbou a kuchyní, záchod neprůchozí), tak neprůchozí jádra, kdy bylo jádro s koupelnou a záchodem uprostřed bytu a celý byt se dal obejít kolem dokola přes předsíň, obývák a kuchyň. V takovém bytě jsem vyrostl, 3+1 v třípatrovém šestivchodovém paneláku. V těch vyšších panelácích byla ta průchozí jádra, ale zas to byly i byty 4+1.
    MABLUNG80
    MABLUNG80 --- ---
    AAHHWISEGUY: Protože jádro se vozilo už jako sestavený konstrukční celek a celé se vložilo na připravené místo smontovaného patra paneláku.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    LOPIK: panelaky na zbraslavi nebo na jihozapadnim meste maji nepruchozi koupelnu a zachod a prece to bylo obaleny/ oblozeny / oddeleny stenama z toho papirmashe (nebo co to bylo za hmotu)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MAR_TINA: Napadá mě jestli to takhle nedělali kvůli tomu, že to jádro šlo pak dát do jakýhokoliv paneláku - dělali jedno a jestli to pak bude s chodbou zleva nebo zprava bylo jedno.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    HAR4NT: wcf!
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    MAR_TINA: no ono to tak jednoznačné nebylo, protože třeba v těch pankráckých bytech bys kromě jádra obcházela ještě poměrně rozlehnou komoru. Projít z kuchyně obývák, předsíň a chodbu.
    ZCR
    ZCR --- ---
    MAR_TINA: no tak v některých bytech tahle dispozice znamenala, že bys musela celou předsíní, pak v kuchyni nudlí kolem kuchyňské linky, jídelnou do koupelny teprve k umyvadlu. Když už nic, tak ten průchozí design umožňovat nějakou modularitu, ať si to každý zařídí, jak uzná za vhodné podle dalších podmínek - kdyby tam byla napevno stěna, nezíská se tím nic.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PLOSTENKA: obcházet celé jádro v 70 metrovém bytě :) Jako asi to chápu, ale optikou staveb a podmínek, v jakých jsem kdy žila, mi 7 kroků k umvyvadlu navíc nějak neospravedlní tu hroznou dispozici.
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    MAR_TINA: Ze kdyz se vracis z venku/jidelny, tak nemusis obchazet cele jadro kvuli umyvadlu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jaká vlastně byla myšlenka té průchozí koupelny?
    GIANT
    GIANT --- ---
    PREDSEDA: Jo, z druhy strany jsme meli v kuchyni lednici. Takze ta fotka je presna, akorat jsme meli odsroubovanou kliku, aby ta lednice sla co nejbliz ke dverim.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    VYHULENY_UFO: njn, investicni kamna!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HAR4NT: jj, ja treba obdivuju lidi, kteri se dobrovolne vraci do stredoveku. jako treba jeden muj kolega. loni propadl panice, ze ho cena plynu privede na mizinu, koupil do baraku kamna, na kterejch se da i varit a pect, aby zjistil, ze behani kolem kamen manzelku nebavi, deti uz vubec ne, ze cela udrzba padla na nej a ze neni uplne jednoduchy upyct v troube kamen babovku. takze stara pece v elektricky troube a vari na elekrice. ted navic mu vratili preplatek na plynu a on rikal, ze se mel na kamna vysrat, ze s tim plynem to nebylo az tak tragicky.

    a to nevynecham perlicku, ze loni byla nejaka silena hysterie, kdy cena kamen letela na horu a strasne dlouho se na necekalo. jako neuveritelnej bizar :D
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    VYHULENY_UFO: jo tomu rozumim, at jsou panelaky jaky chtej, tak to urcite byl velkej skok v kvalite bydleni jak pro jednotlivce, tak i obecne v "narodohospodarskym" hledisku;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam