• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    FRDK
    FRDK --- ---
    Restaurace a jídelny | Archiv ČT24
    https://youtu.be/EXGhk3ihJvg?si=IcmAQHXriEIdR7w7

    Sem se hecnul.
    Asi to bylo někde tady v některém z těch šotů. Znovu na to čumět a hledat nebudu, ale stojí za podívání, mi to jako potěmkinky přes veškerou nedůvěru k čemukoliv z těch časů nepřipadlo.
    DUKON
    DUKON --- ---
    ATOMIKS: podobně s tím filém
    a třeba kuřecí maso? jako řízky/stehnýnka? haha
    leda tak stara slepice u babi do vývaru....
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    FRDK: vzpomínka méne související: znal jsem za dětství jednoho jediného člověka zavřeného pro rozkrádání socialistického majetku. byl to řezník .o)
    a pak si ještě pamatuju dvě věci: nejvíce posh jídlo bylo pro mě, člověka z maloměsta na okraji republiky, obyčejné obalované filé. v obchodech v podstatě nesehnatelné. a pak jak jsme před vánoci jezdili vlakem na výlet do NDR a cestou zpátky nervózně pašovali maso.
    FRDK
    FRDK --- ---
    FOOTFAN: No právě snad z toho důvodu se jedli všelijací ptáci, holubi, zajíci a hlavně vnitřnosti, jelikož toho masa jinak moc nebylo, ne?
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    FRDK: No dobře, já si řeznictví v osmdesátých letech pamatuju, pamatuju si také to, že táta, který řešil bezproblémový přísun masa pro rodinu nakonec vymyslel plán a nechal se zaměstnat jako druhé zaměstnání v masokombinátu v Písnici, protože v obchodech v Praze na sídlišti nic moc nebylo. Ale možná se jen málo snažil.

    A to, že by to v padesátých letech, ze kdy máš kuchařku, s poválečnou rozvrácenou ekonomikou a přídělovým systém bylo lepší... To byly spíš vlhké sny, co by kuchařky mohly vařit, kdyby bylo.
    L4MA
    L4MA --- ---
    FRDK: v 1979 v CR 450 000 hektolitru chlastu a v polovicnim SR 490 000. :)
    FRDK
    FRDK --- ---
    FOOTFAN: Moudrý nejsem, to máš recht, ale jakési rozlišovací schopnosti mám.
    Teď se mi to už v historii hledat nechce, ale jestli později najdu, doložím, posoudíš.
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    FRDK: Usuzovat na realitu dle filmu není zrovna moudré.
    FRDK
    FRDK --- ---
    MAR_TINA: Chytat, škubat nechcu. Stejně tak nechci zabíjet krávy, prasata, kuřata, nic. Když to dostanu jako produkt, to je jiná. Žít na statku před lety, chovat je a být na mase z nich závislý, to bych musel.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    FRDK: kvíčaly maximálně nějakej pytlák, jsou hájený už asi padesát let. Daj se nahradit jinejma drozdama.
    FRDK
    FRDK --- ---
    FOOTFAN:
    Prdlajs! Právě v tom jednom videu jsem si stopoval nabidku jidel v nějaké nejsprostší nastojárně a by lo tam v nabídce skopové, jehněčí s bramborem za 8 - 10 korun, jestli časem zpětně najdu, doložím.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRDK: kvíčaly chytat, škubat a připravovat nechceš

    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    FRDK: Za socialismu bys telecí, skopové a často ani jiné maso v běžném řeznictví už vůbec nesehnal.
    FRDK
    FRDK --- ---
    Celkem mě fascinuje úbytek levných jídelen, automatů, bufetů s hotovkama, mlíčňáků, kterých dřív bylo neúrekom. Jjasně, životní úroveň jde nahoru, nicméně já jsem přes veškerou snahu stravovat se zdravěji stále milovník klasických českých vysokokalorických jídel, hotovek. Nedávno jsem si dal maraton videí na téma stravování za socialismu, teď už v rychlosti nemůžu ty nejvýstižnější dohledat, tak aspoň přikládám tenhle dobový report o dřívějším 'obědování' v centru Prahy..
    Než mi umřela babička, přenechala mi dvě kuchařky, jednu z padesátého roku, druhou z r. 1963. Před lety jsem zkoušel podle některých těch receptů vařit, ale nedostávalo se mi surovin. Různé telecí, skopové, jehněčí se běžně v řeznictví nesehnalo, i když dnes už na všelijakých těch posh bio farmách zas jo, ale třeba vnitřnosti, ohrudí, srdce, ledvinky (dobře, ty by šly), jazyky, plíčka, mozečky, jo já vím, jsem hovád, ale ochutnal bych (přestože to ze zdravotních důvodů nesmim:) a třeba telecí brzlík, nadívaný husí krk, pečený kahoun a poularde, zajíc pečený načerno, smažené vemínko, dušená oháňka nebo hašé (to jsem kdysi jednou někde jedl), pečené sluky, kvíčaly, nadívaní holubi - na to bych byl zvědav :)
    Jako některé živočišné produkty (vegani, nebijte mě ) asi při troše snahy půjdou sehnat i dnes, ale kdo by nabízel kupříkladu kvíčaly, fakt nevím.
    FZ 32/1988 Cesty za obědem - O kvalitě závodního stravování na nejrůznějších pracovištích
    https://youtu.be/TDDtZCCqSoE?si=YwQzGB_QhueC90_s
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VIDURIUS: tyhle konstruktérský pohledy byly běžný, jak ve světě motorů, tak i zájmovejch publikacích. oceňuju, že jich někdo získal až 12, z toho 5 porevolučních, a udělal z toho článek. facepalm :)
    FRDK
    FRDK --- ---
    Nenápadně strojený osvětový report o nadměrném popíjení.
    Chľastanie v roku 1975
    https://youtu.be/kAX_rEbakG0?si=3GGcZSoLnd1uG1s9
    RSZ
    RSZ --- ---
    Škoda těch písmen tam..

    BALAENA
    BALAENA --- ---
    NJAL: pět. jaro, léto, podzim, zimu a imperialisty
    FRDK
    FRDK --- ---
    Kterak jsme budovali...
    Příběh našich dnů Nová huť v Ostravě (1958) NHKG
    https://youtu.be/pMY2ZxolZTM?si=XsZDk0vTkMmJ85Dw

    Člověk a NHKG (1969)
    https://youtu.be/-OYm5GeZXc4?si=6XvICUbLeOMbGIQz

    Považte - ta romanťika!
    NJAL
    NJAL --- ---
    PREDSEDA: Podle stareho vtipu melo uspesne dobudovani realneho socialismu v CSSR pouze 4 prekazky: jaro, leto, podzim, zimu. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam