• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    LYREL
    LYREL --- ---
    OCTOPUSS: Tohle má cosi do činění s regionálním cítěním a ne jazykem:) Co teprve chudáci irové...na gealických forech: někdo něco napíše, jiný ho zprdne, že píše nesmyslně...a pak se tam objeví někdo s větou: No moment, ale spisovný irský gaelik neexistuje, tak o co tu jde? čeština je krásná a buďme rádi, že nejsme tak jazykově stagnující, že by se mluvilo všude stejně.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    HAHAHA, ostravak mi napise

Myslim si, ze by jsi se pred tim nez zacnes kritizovat ostatni, mel zamyslet nad tim, jestli ta Prazska sracka kterou mluvis neni nahodou taky to co vlastne nesnasis.........

asi umru :D
    KLIP
    KLIP --- ---
    FILIPB: jenže on neexistuje "novější" slovnik. Sběr proběhl někdy kolem války? nebo v 50tých letech? (přesně si bohužel nevzpomenu, ale na takový slovník je to dlouho) a od té doby se přidávají jen některá cizí slova a neologismy.
    Každé vydání je založené na těch starých datech, proto jsou +- stejné i novější slovníky :)
    Chce to nový sběr.
    LYREL
    LYREL --- ---
    FILIPB: tomu se tuším říká jazykový úzus
    FILIPB
    FILIPB --- ---
    KLIP: 1) Je to +- stejné i v novějších slovnících. 2) Jasně, posouvání významu u slov v průběhu času se děje (např. slovo soudruh). 3, Obvykle je nový (posunutý) význam "uznán", když ho tak chápe dostatečně velká část populace - tj. rozumí ti, když ho použiješ v novém významu a vyskytne se běžněji v textech (trošku jinak je to u "odborných" výrazů). Neplatí to samozřejmě absolutně, ale zhruba tak to funguje.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    [ STRANGEM @ tanga, kraječky, spodní prádelko, satén, podvazky a jiné co máte rádi na ženských či dívčích tělech >> > (CS continuatio ]

tomuhle rikam nadherny kvetnaty projev.... bliju, velebnosti

doufam, ze podobnou silenost nikdy neuslysim na vlastni usi
    KLIP
    KLIP --- ---
    FILIPB: ten slovník je vytvořen na bázi sesbírané tuším někdy v padesátých letech (nebo i dříve?).

Já si dokážu představit použití slova "veskrze" i tam, kde by mohlo mít význam "více méně".
    Přijdou mi totiž významově stejné následující spojení:
    víceméně ano
    veskrze ano
    vesměs ano

Podobně třeba slovo "zevrubně". Původně to znamená úplně, zcela, detailně, do hloubky... ale moje generace to slovo většinou chápe s úplně opačným významem a slovníky to ještě nezachytily.
    FILIPB
    FILIPB --- ---
    KUBYK: veskrz, veskrze přísl. 1 poněk. kniž. docela 1, zcela, úplně, vesměs 1: obraz v. reálný; byl v. poctivý; v. prolhaná fráze. 2. řidč. od jednoho konce na druhý; napříč I 1: (puklina,) která jde veskrze (Čap.-Ch.); jez veskrz (městem) (Tyl), též naveskrz

Výňatek z SLOVNÍKA SPISOVNÉHO JAZYKA ČESKÉHO, PRAHA 1989
    KUBYK
    KUBYK --- ---
    FILIPB: neni to spis neco jako vice mene?
    FILIPB
    FILIPB --- ---
    SVTONIK: úplně, zcela
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    Co přesně může znamenat slovo veskrze?
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    můžu použít sloveso "nervoval se"? je to správně česky?
    KLIP
    KLIP --- ---
    btw, ortografie, neboli pravopis, není součástí gramatiky
    KFF
    KFF --- ---
    Ovsem "Sebrleho" zni mene krkolome bych rekla...
    KUBYK
    KUBYK --- ---
    _THE_WOLF_: tak uz to vim, ptal sem se nekolika cestinar-u/-ek a bylo mi receno, ze se to sklonuje podle jmena Dite, takze je spravne jak Sebrleho tak Sebrle
    KUBYK
    KUBYK --- ---
    no prave sem vcera nad tim chvili dumal a nasel sem tyhle moznosti - heldal sem to teda na wichterle, protoze sem odhadoval, ze u tohodle mena to bude popsany castejs:

otty wichterle, otty wichterly, otty wichterla, otty wichterleho

osobne bych to sklonoval podle soudce a proto mi je nejbliz varianta stranky romana sebrle
    _THE_WOLF_
    _THE_WOLF_ --- ---
    KUBYK: ja bych napsal sebrleho...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam