• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SVETLO: Bohapustý nesmysl. Proč se prostě nepodíváš do slovníku cizích slov?
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    Jako ja vim, ze jsem s tim uz otravna, ale patrala jsem po dis/dys a plno lidi mi reklo, ze se ucili ve skole, ze lze oboji a konkretne mi to i nasli v sesite...vsem je nam kolem 30ti, takze zadna novota nebo tak :o) To jen pro info.
    SHM8
    SHM8 --- ---
    JELENA: oh díky... snažil jsem se vyjít z http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=jen%9E, ale asi jsem to špatně pochopil...
    JELENA
    JELENA --- ---
    SHM8: ne; jenž je to jen v sg. mužského rodu, jinak většinou jež
    SHM8
    SHM8 --- ---
    potřeboval bych takovou trapnost.. ekvivalentem pro "který" v prvnim pádě ve všech rodech včetně mn. č. je "jenž"...že jo? .) ..dík..
    TRISTRAM
    TRISTRAM --- ---
    Ahoj, ahoj, potřeboval bych vědět něco o verši, netuším, kde bych mohl najít popisy možný veršů, i rozebrané s příklady, jistě učebnice, ano..vím..
    ale všechno, tak nějak, až po jamby a hexametry..nerozumím tomu a potřeboval bych tomu rozumět.
    Děkuju.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    SVETLO: tady by se dalo tu neschopnost chapat jako oddeleni od nejake veci, predmetu, kterou nejsme able mozna
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    ovsem...
    disability = neschopnost,
    diskvalifikace...???...
    disaccord = nesoulad ...

ale ja uz toho necham, hehe .o))
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    aaaha...dekuji! :o)
    FILL_
    FILL_ --- ---
    SVETLO: s tendencí záměny dis- za dys- nejdeme nejenom v češtině, ale i v angličtině, protože významy obou prefixů se můžou zdát podobné.
    Dys- je předpona řecká, s významem "špatný", používá se převážně v terminologii medické, vědecké atd. Proto i anglicky píšeme "dyslexia".
    Dis- je latinská předpona, nese několik významů, naznačuje hlavně rozdělení. Proto se v angličtině setkáš se slovy jako je např. discomfort.
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    FILL_: Jo jo, ja uz vzala na vedomi, ze jsem to psala blbe, ale ze se to v anglictine pise s mekkym, nebo nepise? :o) ja uz jsem z toho fakt zblbla :o)
    FILL_
    FILL_ --- ---
    ASHRAK: kdyby jenom jeden, lidi maj evidentne dulezitejsi problemy nez zabejvat se puvodem predpon. ja to chapu :) a taky - musíme si pomáhat...
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    FILL_: A nebo "dislexii" napsal nějakej dyslektik...
    FILL_
    FILL_ --- ---
    SVETLO: Jenom dyslexie. Dys- řecká předpona naznačující zeslabení, vadnost, poruchu. Dislexie je způsobena nejspíš tendencí psaní "i" po "d", stejnou výslovností "i" a "y" nebo chybnou záměnou předpony dys- za dis-.
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    No a od toho je tady tohle auditko, abychom byli o neco chytrejsi..jako tim myslim me :o)))
    SONA1
    SONA1 --- ---
    Zvláštní, já se setkala vždycky jen s dys..a zní to i logicky, protože předpona dys znamená porucha, lexie, kalkulie, ortografie jsou vlastně čtení, počítání, pravopis, tj. porucha pravopisu etc., nikoli ne-pravopis..slovník cizích slov takto vysvětluje předpony a nalezla jsem tam jen dyslexii a spol.

Spíš si myslím, že sposta lidí neví, jak se to správně píše, proto to množství chyb na netu. V tištěných publikacích jsme se setkala vždy jen s dys.
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    jinak zadejte si disfunkci a dysfunkci a vyplivne to stejnej pocet stranek obsahujicich tohle salovo :o) ale na www.pravopis.cz je spravne dys, tak uz jsem o neco chytrejsi :o)
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    Ja mam totiz z anglictiny nauceno, ze jedna ze zaporek je dis...
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    hele, koukla jsem na net...a teda jako i na odbornejch strankach se pouziva dislexie i dyslexie...tak jsem z toho jelen. Jen me prekvapilo, ze v tom maj chyby..hele, treba tohle:
    Speciální pedagogika
    Katedra sociální práce (KSP)
    Obsah kurzu
    (Prezenční studium)
    Specifické poruchy učení a chování. Klasifikace pojmů, definice specifických poruch učení ( disgrafie, dislexie, disortografie, diskalkulie, dispraxie, dismůzie, dispinxie), etiologie, diagnostika, reedukace spec.poruch učení.
    NAILER
    NAILER --- ---
    no a co kdyz trpi? :)

to je teda plodna debata, fakt ze jo :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    SVETLO: vzdyt prave proto. pokud danej clovek netrpi nejakou poruchou, neexistuje ZADNA omluva...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam