• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    BUBLINKY: mohu se zeptat, proc by tam ta carka nemela byt? Vzdyt je to volny privlastek, ktery ve vete nema valneho vyznamu a pro pointu je naprosto nepodstatny.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    no, nechal jsem ji nakonec za založené, což asi nebyla nejlepší varianta, no ale co už...:)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    HANNA: ;)
    KORESSAK: Samozřejmě máte pravdu. Již jsem byla poučena id Sonou1. Žádná čárka tam není.
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    BUBLINKY: No ta veta vyjadruje toto: vyjadruji sve pocity - tot hlavni myslenka. A jakoby do teto myslenky chceme vlozit nejakou informaci - byt na uprimnem zakladu. Tato informace je pro pointu vety naprosto nepodstatna (ve svem dusledku) a tudiz tam nemusi vubec byt. Kdyz tam nemusi byt, tak tuto vlozenou myslenku oddelime carkou.
    Kdyby jsi oddelila carkou az za pocity, tak uplne ztratis smysl hlavni vety - co by bylo: dokazi sve jeste dobre vyjadrit (ci jak ta veta znela).
    HANNA
    HANNA --- ---
    Buď za založené, nebo vůbec. Rozhodně ne za pocity.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KORESSAK: Mně to právě nedává smysl s čárkou před slovem pocity, poněvadž pocity byly na upřímném základě založené. Tudíž bych napsala čárku za slovem.
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    KONTRAPHUNKA: Musim rici, ze bych to nechal tak, jak to bylo napsane prvne. Tu carku pred pocitama.Pac jinak to nedava moc smyslu.
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    ahoj, nevite nekdo nahodou jestli jde rict ze rozlouceni "sbohem" ma v Cesku negativni konotace nebo je to jenom moje iluze?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    ASHRAK: ok. díky moc!
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KONTRAPHUNKA: právě naopak - nikdy je nemůžeš spojit, musejí být obě dvě, vždycky. akorát se vyhýbáme tomu, aby byla za sebou...
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    ASHRAK: no jasně - mně šlo o to jestli náhodou to první nemůže být použito i ve významu hrát si na umělce - jako spojit ty dvě zvratná zájmena do jednoho, ať to nezní kostrbatě
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KONTRAPHUNKA: podle toho, jestli hraješ na umělce, nebo jestli si hraješ na umělce
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    a ještě jedna věc: je správně

dovolil si hrát na umělce

nebo

dovolil si hrát si na umělce

nebo obojí?
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    BUBLINKY: díky. asi jo, zní to určtiě líp to jo, ikdyž mi to přišlo nějak proti pravidlům...
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KONTRAPHUNKA: Já bych to napsala až za slovem pocity.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    prosímvás mám tady dobře čárky? - nějak se mi to nezdá před tím slovem "pocity". díky

Ačkoli působí většina záběrů přirozeně a uvěřitelně, je nepochybné, že Radiohead jsou také dobrými herci a dokážou své, třebaže na upřímném základě založené, pocity ještě jak se patří zdramatizovat.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KYOSUKE: Upřímně? Já ani ne. ;)
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    BUBLINKY: Toho člověka sleduju takhle psát už asi rok a půl… Tohle ještě není extrém, napočítal jsem i 275 slov a 92 čárek v jedné…větě? ;-) (Co je to vůbec za útvar? :-)) Je vidět, že v jazyku a stylu si své místo najde opravdu každý, no! :)* Docela rád bych viděl tu anamnézu…
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KYOSUKE: taK To, je TEDA, náŘez, Pane, Čku!!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam