• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SILENT: Smrtelnou nehodu může mít jen člověk. Nikoliv kamion - nemluvíme-li o filmu Cars. Na malou obranu dotyčné MM připusťmež, že se snažil nacpat co nejvíc informací do krátkého titulku a tím to vzniklo.
    SILENT
    SILENT --- ---
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Dálnici D5 blokuje smrtelná nehoda dvou kamionů

Tedy to musí být něco skutečně hrozného, dva mrtvé kamiony. Ale co se divím, Novinky jsou MM od přírody.
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    SIGY: tohle je podle mě vždycky totální ostuda studia který to vyrobilo.. horší je že některý firmy si poříděj tiskový plottery s tim, že si budou reklamu dělat sami a nechaj to udělat nějakou obchodnici nebo asistentku.. a takhle to dopadá.
    SIGY
    SIGY --- ---
    Centrum Chodov

KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    ASHRAK: dobrý, akorát škoda že už jsem zapomněl, jestli to byla nebo nebyla podobná slova a nemůžu to v tom textu najít:))
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: no jasný, člověk vždycky tak trochu tuší...
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: Vida, trosku mi toho chybelo, ale castecne jsem se trefil ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    PMČ, str.349, § 569, odst. 6. - 8.:
    "...Vztahuje-li se předložka k několika substantivům, je nutné ji opakovat, a to zejména ve stylu odborném, pak tehdy, jsou-li substantiva spojena jinak než spojkou a jsou-li v jiném poměru než slučovacím: Přemýšlel tu o práci, tu o dovolené; Díval se hned na ni, hned na matku; Přemýšlel nejen o Bohu, ale i problémech veskrze pozemských. Opakování předložky je rovněž na místě, je-li mezi několikanásobně spojenými větnými členy vložen jiný člen nebo věta: Mířil zjevně ke keřům, které ho mohly skrýt, ba snad přímo k našemu domu.
    Předložku není nutno opakovat, jsou-li jednotlivé členy spojeny synonymní nebo významově paralelní: Bydleli v malých domcích, chalupách i chatách; Považoval za podivína a individualistu. Pokud předložku opakujeme, zdůrazňujeme význam jednotlivých substantiv a text se poněkud rozvolňuje (Putovali přes hory a doly; Putovali přes hory a přes doly, kolem panských sídel i kolem chatrčí atp.). Opakování předložky u atributu (přívlastku) je možné v uměleckém stylu, zejména v poezii, lidových písních apod.: Za tú horú, za vysokú mám frajárku černojokú; pod strom, pod zelený atp. Hovorově je běžné opakovat předložku u spojení ten všechen v různých pádech: s tím se vším, z toho ze všeho, při tom při všem, k tomu ke všemu atp.
    V ustálených rčeních se obvykle předložka neopakuje: bez ladu a skladu; Stýkal se s pány i kmány."
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KONTRAPHUNKA: Myslím, že na to nějaké pravidlo je... Zkusím se po něm za chvilku podívat.
    SILENT
    SILENT --- ---
    KONTRAPHUNKA: jestli to je o citu, tak bacha ;)
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    SILENT: díky. to jsem právě nevěděl, jestli je tam nějaká přesná hranice, nebo je to o citu
    SILENT
    SILENT --- ---
    KONTRAPHUNKA: rekl bych, ze rozhodujici bude vzdalenost mezi tou prvni predlozkou a tim druhym clenem. Pokud by byla velka (napr. tuzka k psani milostnych dopisu modrookym milenkam z dovolene v Italii a k dloubani za uchem), musela by se zopakovat. Takhle jde, podle meho nazoru, klidne vynechat.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    je nějaké pravdlo, když píšu že něco je k něčemu i k něčemu, zda opakuju nebo ne to "k"?
    například....tužka k psaní i dloubání za uchem
    nebo tužka k psaní i k dloubání za uchem?
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: nojo, diky uz se nam posouva dlouho. kvuli je take malokdy k vuli ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/pocitace/index_view.php?id=243120

"Práce na jednom z nejdražších projektů v historii EU mají skluz zejména díky vzájemným neshodám firem z několika členských států."
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    EUCHENIE: a ještě k tomu ve "135 ti" zemích světa..
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    automobilovy obor

Image

O společnosti Cognos
    Softwarová společnost Cognos byla založena v roce 1969. Dnes má více než 3 400 zaměstnanců a 23 000 zákazníků ve 135 ti zemích světa. Tito zákazníci pocházejí ze všech průmyslových oborů, včetně automobilového, energetiky a zdravotnictví. Operují v bankovních službách, pojišťovnictví a vládním sektoru. Společnost Cognos patří k největším a nejúspěšnějším světovým společnostem, které vyvíjejí a dodávají prostředky pro Business Intelligence a Corporate Performance Management
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Lidé jsou schopní hledat na internetu naprosto neuvěřitelné věci. Mě celkem pobavil slovník cizích slov, který jsem jednou někde vyšťoural:). Sice to nemá moc společného s gramatikou ani stylistikou, ale nějak si reklamu udělat musím:).
    http://mongolbloguje.blogspot.com/2007/02/slovnk-cizch-slov.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam