• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KONTRAPHUNKA: Myslím, že na to nějaké pravidlo je... Zkusím se po něm za chvilku podívat.
    SILENT
    SILENT --- ---
    KONTRAPHUNKA: jestli to je o citu, tak bacha ;)
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    SILENT: díky. to jsem právě nevěděl, jestli je tam nějaká přesná hranice, nebo je to o citu
    SILENT
    SILENT --- ---
    KONTRAPHUNKA: rekl bych, ze rozhodujici bude vzdalenost mezi tou prvni predlozkou a tim druhym clenem. Pokud by byla velka (napr. tuzka k psani milostnych dopisu modrookym milenkam z dovolene v Italii a k dloubani za uchem), musela by se zopakovat. Takhle jde, podle meho nazoru, klidne vynechat.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    je nějaké pravdlo, když píšu že něco je k něčemu i k něčemu, zda opakuju nebo ne to "k"?
    například....tužka k psaní i dloubání za uchem
    nebo tužka k psaní i k dloubání za uchem?
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: nojo, diky uz se nam posouva dlouho. kvuli je take malokdy k vuli ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/pocitace/index_view.php?id=243120

"Práce na jednom z nejdražších projektů v historii EU mají skluz zejména díky vzájemným neshodám firem z několika členských států."
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    EUCHENIE: a ještě k tomu ve "135 ti" zemích světa..
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    automobilovy obor

Image

O společnosti Cognos
    Softwarová společnost Cognos byla založena v roce 1969. Dnes má více než 3 400 zaměstnanců a 23 000 zákazníků ve 135 ti zemích světa. Tito zákazníci pocházejí ze všech průmyslových oborů, včetně automobilového, energetiky a zdravotnictví. Operují v bankovních službách, pojišťovnictví a vládním sektoru. Společnost Cognos patří k největším a nejúspěšnějším světovým společnostem, které vyvíjejí a dodávají prostředky pro Business Intelligence a Corporate Performance Management
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Lidé jsou schopní hledat na internetu naprosto neuvěřitelné věci. Mě celkem pobavil slovník cizích slov, který jsem jednou někde vyšťoural:). Sice to nemá moc společného s gramatikou ani stylistikou, ale nějak si reklamu udělat musím:).
    http://mongolbloguje.blogspot.com/2007/02/slovnk-cizch-slov.html
    BALOOR
    BALOOR --- ---
    ZIDANE: To je celkem síla.
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    ZIDANE: ukazuje, co hledali lidé před tebou.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---

Je debil seznam a ten našeptávač nebo je v tom nevinně, protože nabízí to, co někdy někdo zadal do vyhledávání a kdyby tam někdo zadal "pýča", tak mi to našeptávač nabídne?
    SILENT
    SILENT --- ---
    OMIKRONN: SSJC:
    pomníti, řidč. pomněti dok. (3. mn. -í, -ějí, rozk. -mni, -mněte, min. -mněl) kniž. a zast. (na koho, co; *koho, čeho, zast. co) pomyslit, vzpomenout, uvědomit si: na přísahu svou pomněte (Zey.); pomněla jsem na věrného sluhu (Tyl); pomni matky své (Ner.); to dobře pomněl (Wint.); zast. pomníti se dok. vzpamatovat se: děvče, co mluvíš, pomni se (Wint.) (o) předp. (-pomněti) o-, vz-, za- (poza-), (-pomníti) roz- se, za- (poza-)
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    Jak zní infinitiv od imperativu "pomni"? Je to "pomenout", stejně jako "zapomenout", nebo nějak úplně jinak? Tuším, že tyhle dvě slovesa spolu nějak etymologicky souvisí, ale víc mi známo není...
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    IMPALA: se divíš?
    IMPALA
    IMPALA --- ---
    Musím, prostě musím (:-))) někam napsat, jak mi trhá žíly, když někde vidím věty typu: Mi to řekla pozdě. Mi se nechtělo.
    Uáááá!
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: anebo tak :D
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: nebo ouradove
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    Z novinek:
    "Místní úřady se domnívali, že se v roce 1992 podařilo nemoc v zemi vymýtit."
    Že by autor zamýšlel napsat "úřadové"?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam